Шрифт:

Живот на Марс: мисия възможна?

Живот на Марс: мисия възможна?
09-12-2017 12:45

Ако говорим за еволюция чрез естествен отбор, отговорът е: "Определено не". Не е невъзможно с времето да се сдобием с гени за устойчивост на радиация, но еволюцията няма да ни помогне да се справим с марсианската атмосфера. Естественият отбор се нуждае от среда, която убива слабите, но оставя силните да оцелеят.

На Марс няма почти никаква атмосфера и никакъв кислород, което означава, че е смъртоносна за 100 процента от хората. Имате три минути да еволюирате така, че да дишате въглероден двуокис, ако не успеете, ще се задушите и след това няма да имате никакъв принос към обогатяването на гените. Дори и да държите колонизаторите на Марс под купол под налягане и постепенно да намалявате налягането и кислородното съдържание в продължение на стотици хиляди години, пак няма да постигнете еволюционни промени.

Естественият отбор може да доведе до индивиди, които се справят с минимални количества кислород, но никога няма да ни даде клетки, които не се нуждаят и от молекула кислород. Този еволюционен мост е изгорен още преди два милиарда години. Ще се приспособим към живот на Марс с помощта на технологиите и ще бъде по-лесно, а и по-бързо да добавим кислород към марсианската атмосфера, отколкото да еволюираме така, че той да не ни е нужен.

Открийте още интересни истории на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени