Шрифт:

Спортът прави децата по-умни

Спортът прави децата по-умни
14-12-2017 13:15

Физически активните деца имат и по-изразена сила на мозъка, както пише woman.rambler.ru.

 

Тренировките увеличават обема на сивото вещество в 9 различни области на мозъка на детето и това е още едно потвърждение за уникалното въздействие на спорта върху растящия организъм.

 

Наблюденията върху група деца между 8 и 11 години показали, че редовните тренировки действително увеличават обема на сивото мозъчно вещество. Въпросните зони са наистина важни за когнитивната дейност, изпълнителните функции и академичната успеваемост, както подчертават учените. И сега за пръв път науката отбелязва същественото значение на физическата активност върху структурата на човешкия мозък. Изследователите предполагат, че тренировките обезателно ще се отразят положително върху резултатите от изпитите на гимназистите, а това означава и, че ще се отразят върху бъдещия успех в кариерата на детето.

 

Особено позитивно влияние върху мозъка на малкото имат аеробните тренировки, които пряко са свързани с дейността на подкорието на мозъка. Подобни упражнения засилват ефекта на работата на хипокампа също, който контролира паметта. 

 

Източник: noviteroditeli.bg

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени