Шрифт:

OAR или бойкот

OAR или бойкот
Вестник „Ню Йорк Таймс“ сравни систематичната употреба на допинг от руснаците през последните години с масовата допингкампания в Източна Германия през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век.; Снимки: Gulliver photos/Getty images
16-12-2017 12:08 | Яна Касова
Изключването на Русия от Зимните олимпийски игри в Пьончан, които ще се проведат през февруари 2018 г., бе безпрецедентно, но и до голяма степен очаквано. До решението на Международния олимпийски комитет (МОК) от тази седмица се стигна след 17-месечно разследване, водено от бившия президент на Швейцария Самуел Шмид, и започнало като проверка на разкритията на бившия директор на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков за държавно спонсорирана схема за употреба, разпространение и прикриване на допинг по време на Зимните игри в Сочи през 2014 г.
 
Руските спортисти все пак ще могат да участват в Пьончан, но под неутрален флаг и под името "олимпийски атлети от Русия" (ще се изписва с английската абревиатура OAR). За първи път в историята на олимпизма ще има цял отбор, който ще носи такова име. И до момента МОК е допускал неутрални атлети и спортисти под олимпийското знаме, но е ставало въпрос за бежанци или представители на държави без олимпийски комитет.
 
Тази руснаци, които все пак пожелаят да се включат в OAR, трябва да докажат, че са чисти от допинг. Националните символи на Русия няма да фигурират по никакъв начин на Олимпиадата – спортистите ще носят екипи без герб и цветове на знамето, а при евентуална тяхна победа ще звучи олимпийският химн. По време на церемониите по откриването и закриването на Игрите руските спортисти ще дефилират под олимпийския флаг. Атлетите няма да участват и в отборното класиране по медали.
 
Без политика, но ...
 
Това не е единственото наказание, защото на Руския олимпийски комитет е наложена глоба $15 млн., която трябва покрие огромните разходи, направени в хода на разследването и повторните тестове на допингпробите от Зимната олимпиада в Сочи от 2014. Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко пък получи доживотна забрана за присъствие на олимпийски игри, а членът на изпълнителния комитет на МОК Александър Жуков е отстранен от поста си. Отстранени от олимпизма са и изпълнителният директор на организационния комитет на „Сочи 2014“ Дмитрий Чернишенко и Юрий Нагорних, който беше заместник-министър на спорта, докато начело на ведомството беше Мутко.
 
"Допингпрограмата е била под властта на руското спортно министерство. Затова тогавашният спортен министър Мутко носи отговорност за провала на тази система”, каза Шмид след обявяването на съдбоносното решение.
 
Според неговия доклад в Русия ”системно са манипулирани антидопинговите правила и система, регистрирани са случаи на изчезване на положителните проби на Олимпийските игри в Сочи, както и неспазване на задълженията на участващите организации на различни нива, включително такива, които имат административни и правни отговорности”. Въпреки ясното участие на политически фигури в схемата в доклада е отбелязано, че Комисията на МОК не е намерила „никакви документирани, независими и безпристрастни доказателства за това, че висшите държавни органи на властта в Русия са подкрепяли или са били осведомени за т. нар. допингова система”.
 
 Бах (вляво) и Путин (вдясно) бяха в прекрасни отношения в Сочи през 2014 г., но вече са врагове.
 
„Тези наказания трябва да сложат край на този толкова тъжен период за олимпийското движение. МОК намери баланса между налагането на наказания на виновните и даването на възможност на невинните спортисти да участват в Пьончан”, обобщи президентът на МОК Томас Бах. Той на няколко пъти повтори, че организацията, която оглавява, е неутрална и решението не е политически повлияно.
 
34 35 rus MOK 2ПРОМЯНА: Бах (вляво) и Путин (вдясно) бяха в прекрасни отношения в Сочи през 2014 г., но вече са врагове Gulliver photos/Getty images
 
През 2016 г. разследване на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA), ръководено от Ричард Макларън, установи, че над 1000 руски спортисти в повече от 30 спорта – и летни, и зимни, са били замесени в допингсхема, обхващаща петгодишен период. В резултат на тези разкрития Русия беше заплашена от недопускане до Олимпиадата в Рио. В крайна сметка тогава Бах остави в ръцете на международните федерации да определят кои спортисти от Русия да участват.
 
"Преди Рио нямаше възможност да изслушаме руската страна, а и тогава ставаше въпрос главно за провала на московската лаборатория. Сега говорим за манипулирането на една цяла олимпийска лаборатория. Условията тогава и сега са коренно различни", отговори Бах на въпроса защо още тогава не са взети по-категорични мерки.
 
Руската дилема
 
Западният свят е доволен и оценява като правилно решението на МОК да изключи Русия от Зимната олимпиада догодина, но на местно ниво се обмисля дали „Сборная” да не бойкотира Игрите като остра реакция на несъгласие с наказанието. От една страна, бойкотът може да доведе до допълнителни наказания за руския спорт, а от друга, ако руснаци участват в Пьончан, това може да се разтълкува като признаване на вина, което руските официални лица продължават да не правят.
 
Бах призова да не се стига до бойкот. „Надявам се те да използват този шанс и да видят страхотната възможност, която това решение им дава, а именно да представят една нова и чиста генерация от руски спортисти. По този начин те ще бъдат мост към бъдещето на един чист спорт”, аргументира се шефът на МОК.
 
Политиците в Русия определиха решението като „расизъм”, но пък смекчиха тона към участието в Пьончан.
 
„Руските спортисти трябва сами да решат дали да участват в Пьончан под неутрален флаг, или не. Не трябва да забравяме тяхната гражданска позиция”, заяви заместник-председателят на Комисията по физическа култура, спорт, туризъм и въпросите на младежта към Държавната Дума Валери Газаев, въпреки че е застъпник на идеята, че Руската федерация не трябва да участва под неутрален флаг, тъй като решението на МОК е политическо.
 
Самите спортисти пък трудно си представят да не стартират на олимпийските игри, които за някои биха били последни.
 
„Обезателно трябва да отидем на Олимпиадата! Да се откажем, означава, че сме се предали, каза нападателят на руския тим по хокей Иля Ковалчук. - Напълно разбираме, че решението на МОК е чиста политика и срещу кого е насочено. Ако спортистите отидат на Олимпиадата, то това ще сплоти страната. За това не е необходимо да крещите или дори да носите знаме на гърдите си. Ако Бог ни позволи да се състезаваме добре, със сигурност ще пеем химна.”
 
Политическо или не, решението на МОК е поредният тежък удар срещу имиджа на Русия, след международните санкции заради анексирането на Крим. Може би и затова много вътрешни наблюдатели и спортни дейци призовават президента на страната Владимир Путин да каже дали да се бойкотират Игрите, или не. А неговата задача е още по-сложна, защото на практика нито една от двете възможности не е в негова полза.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Русия, ЗОИ 2018, Владимир Путин, МОК, Томас Бах, Допинг
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени