Шрифт:

Начало на края за една легенда

Начало на края за една легенда
28-08-2011 22:09

"Юсейн Болт направи фаулстарт във финала на 100м". "Болт беше дисквалифициран на световното". "Болт сътвори сензацията в Дегу без да бяга". Това бяха най-често срещаните заглавия в световните новинарски агенции веднага след финала на 100м за мъже на световното първенство в Дегу.

Световният шампион и рекордьор Юсейн Болт тръгна от стартовото блокче много по-рано преди пистолета да гръмне и принуди съдиите да му покажат червен картон. Ямаецът съблече потника си, а след миг, когато осъзна какво е направил, изкрещя от ужас.
Милионите зрители останаха втрещени, а останалите участници в бягането, като че ли не искаха да повярват каква възможност се открива пред тях.

Вълненията и емоциите около световния рекордьор в спринта и провалилия му се опит да защити титлата си и да се превърне в легенда, отклониха вниманието на привържениците на леката атлетика от един друг планетарен рекордьор, който вече е станал легенда.

Минути преди финала на 100м в бягането за разпределение на медалите на 10 000м световният рекордьор и шампион в последните пет първенства Кенениса Бекеле (Ет) се отказа от участие по време на разстоянието и сдаде титлата на младия си съотборник Ибрахим Джейлан.

И ако може да се каже, че Юсейн Болт беше на върха в спринта в продължение на две години - през 2008 на Олимпийските игри в Пекин, където спечели требъл с три световни рекорда и година по-късно, когато повтори успеха си на световния шампионат в Берлин, то Кененина Бекеле властва в дългите бягания в последните седем сезона.

„Господарят на бегачите" се появи на голяма световна сцена през 2003 година, когато започна участието си на шампионата на планетата в Париж като шампион на крос и го завърши като спечели златния медал на 25-те обиколки, детронирайки не кого и да е, а императорът на дългите бягания Хайле Гебреселасие (Ет). От тогава Бекеле е истински магнит за златните медали и силните резултати. Спечели още четири световни титли, две олимпийски и постави два световни рекорда на 10 000м. Със същия успех бягаше и на 5 000м и стана най-добре представилия се бегач на световните първенства по крос. Като със 12-те си златни медала се превърна в абсолютен рекордьор по спечелени отличия.

В началото на 2010-та година на състезание по крос-кънтри в Единбург етиопецът получи травма  в ахилесовото сухожилие и от тогава не беше участвал на състезание. Невъзстановен от контузията си застана на старта в Дегу. С огромния си дух на победител се опита да защити титлата си, но тялото му не издържа.
Между 6км и 7км Кенениса прекрати участието си и каза, че в такъв момент не може да прави планове за бъдещето. Не знае дали ще бяга на Олимпийските игри в Лондон и дали изобщо повече ще се състезава.

Това ли е краят на „Ерата Бекеле"? Ще успее ли да се възстанови от травмата и да продължи да побеждава на пистата или ще търси своето място в шосейните пробези и маратона, както направи Хайле Гебраселасие? Ще има ли сили да се бори с по-младите си конкуренти?

Едно е сигурно. Каквото и да стане Кенениса ще си остане най-великият бегач през новия век и легенда в леката атлетика. Защитил титлите си не един път, а пет пъти, спечелил всички възможни златни медали в големия спорт, поставил два световни рекорда. 


Тагове: СП 2011, Кенениса Бекеле
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени