Шрифт:

Българите на световните първенства в зала – 7-а част

Българите на световните първенства в зала – 7-а част
25-02-2018 10:23

В началото на март предстои да се проведе поредното 17-ото световно първенство по лека атлетика в зала. Началото е поставено преди 33 години в парижкото предградие Берси и от тогава през година шампионатите (с малки изключения) събират елита на света под покрив! Нека още веднъж се върнем назад през годините и припомним изявите на българските атлети на първенствата в зала!

 

ПЪРВАТА ЧАСТ ПРОЧЕТЕТЕ - ТУК


ВТОРАТА ЧАСТ ПРОЧЕТЕТЕ - ТУК

 

ТРЕТАТА ЧАСТ ПРОЧЕТЕТЕ - ТУК


ЧЕТВЪРТАТА ЧАСТ ПРОЧЕТЕТЕ - ТУК

 

ПЕТА ЧАСТ ПРОЧЕТЕТЕ - ТУК


ШЕСТАТА ЧАСТ ПРОЧЕТЕТЕ - ТУК


Втори медал за Стамболова от световно в зала – този път бронзов

 

Интересно решение е взето от ИААФ за провеждането на тринайстото световно първенство под покрив. Домакинството му е поверено на столицата на Катар Доха. Определени са и датите – от 12 до 14 март 2010 година. В супермодерната зала „Аспайр Доум” 583 състезатели от 143 страни се надпреварват при великолепни условия. Българите в катар са седмина – трима мъже и четири жени.

 

Ваня Стамболова се завръща подобаващо на голямата атлетическа сцена след всички превратности в съдбата й. В Доха тя започва пестетливо в третата серия на 400 м. Без да се напряга, Ваня финишира комфортно втора за 53.57, след вечната си съперница Наталия Назарова (Рус) - 53.50. Във втория полуфинал Стамболова отново използва острия си спринт и пристига втора на финалната линия – 52.30, след шампионката на САЩ Деби Дън (52.08). Световната шампионка на открито Амантле Монтшо от Ботсвана (52.34) е задмината буквално в последните 15 метра, а Назарова отпада – четвърта с 52.47. На финала Ваня е в четвърта пътека, пред нея в пета е Дън, която тръгва много бързо (200 м 23.88). Стамболова едва ипзреварва Помпи (Гвиана) и „влиза” едва пета във виража на вторите 200 м. Веднага след виража Ваня леко е блъсната от Монтшо, но запазва равновесие. Точно преди последните 100 м (началото на последния вираж) Ваня надминава Монтшо и започва спринта си. На последната права Стамболова минава по трета пътека, за да има свобода за маневриране. Деби Дън удържа победата (51.04) пред настигащата я Татяна Фирова (Рус) 51.30. Убедително трета и с бронзов медал финишира Ваня Стамболова - с повече от секунда пред Амантле Монтшо (52.52)!

 

Ивет Лалова е четвърта в четвъртата серия на 60 м със 7.42 сек.. После във втория (пак от три) полуфинал Ивет от осма пътека няма шанс да гони по-бързите и с идентичните (както от серията) 7.41 остава „само” шеста.

 

Момчил Караилиев трябва да „гони” висок норматив в тройния скок – 16.95 м. Само двама (от общо 19-е на квалификацията) се справят – Бетанзос (Куб) 17.11) и Олсон (Шв) 17.07. Осмият, който се промъква за финал, е беларусинът Дмитрий Валюкевич с 16.55 м. Момчил прави и трите си скока сполучливи – 16.35; 16.43 и 16.39. И остава дванайсти, на 12 см от осмицата.

 

Дванадесета остава в квалификацията и Петя Дачева в тройния скок за жени. Леко превъзбудена,  Дачева прави два незабележими фаула и в третия си опит записва 13.65 м. Осмата, която продължава към финала, е китайката Ксие Лимей – 13.89 м

 

Николай Атанасов  пък в скока на дължина е изправен пред „кота” 8.00 м в квалификацията (тя е пренаселена – 27 на брой атлети мерят сили). Първият скок на Атанасов е измерен на 7.52 м. Във втория метражът е значително по-дълъг около 7.90 м, но с фаул. А в третия Николай даже пробягва без да отскочи. И така 24-и в общото класиране, при положение, че украинецът Андрей Макарчев със 7.88 м е последният в осмицата за финала.

 

Много е висока квалификационната норма на скок височина при жените – 1.95 м. Не се налага някоя да прави опити на тази височина. След като девет момичета се справят с 1.92 м, всички те са допуснати до финал. Сред 20-те атлетки Венелина Венева започва участието си на 1.81 м (успех), след това на 1.85 сполучва едва в третия си опит и на 1.89 прави три фаула. Венева остава 19-а в тази квалификация.

 

И в овчарския скок задачата е почти недостижима – нормативът е 5.75 м. Девет състезатели се справят с 5.60 и организаторите ги отпращат към финалното състезание. Спас Бухалов след два фаула на 5.30 м, в третия си скок ги преодолява успещно. На следващата си височина – 5.45 м – Бухалов прави три грешки и остава 18-и в общото класиране, заедно с французина Дамиел Досеви.

 

От осем участинка – две финалистки

 

Четиринадесетото световно първенство в зала се провежда в модерната зала „Атъкьой Атлетик Арена” в мегаполиса Истанбул от 9 до 11 март 2012 год. 630 атлети от 171 държави –предпочитат да не почиват преди Олимпиадата в Лондон и стартират и под покрив! Осем атлети – един мъж и седем жени – са призвани да защитават честта на родната атлетика в югоизточната ни съседка Турция.

 

В бягането на 400 м Ваня Станболова стартира в третото си световно първенство в зала не чак толкова уверена в надеждите си за медал. В първа серия още в ранните предиобедни часове на 9 март Стамболова свободно се придвижва към финала, заемайки втората позиция (52.97) след чехкинята Дениса Росолова (52.95). Полуфиналите (три) са същия ден вечерта. В първия от тях Ваня стартира в четвърта пътека и успява да се „залепи” зад Наташа Хейстингс (САЩ). Двете успяват да изпреварят украинката Наталия Пигида и финишират едновременно за 51.87. С 51.98 Пигида отпада! Във финала на Ваня се пада втората пътека, зад Алексдандра Федорива (Рус) в трета, Шана Кокс (Вбр) в четвърта, Хейстингс в пета и Саня Ричардс (САЩ) в шеста. От шести коридор Саня Ричардс влиза първа с общия коридор, докато рускинята Федорива точно преди края на първите 200 м се вмъква от вътрешната страна и изпреварва Хейстингс. Стамболова е шеста след първата обиколка. Ваня се опитва да надмине поне Росолова (Чех) и пробягва последния вираж по втори коридор. На последната права Стамболова успява да задмине Росолова и след това и британката Кокс – преминавайки даже по четвъртата пътека на правата. Ваня Стамболова финишира четвърта с 51.99 в последното си световно първенство под покрив.

 

 

Две спринтьорки ни представят на 60 м – Ивет Лалова и Инна Ефтимова. В четвъртата серия Лалова финишира първа със 7.19 (заедно с Глория Асумну (Ниг) – също със 7.19 – това са двете най-добри времена от осемте серии). След Лалова в тази четвърта серия е холандката Дафне Схиперс – 7.28. Инна Ефтимова пък финишира втора в шеста серия за 7.35. И двете ни атлетки продъжават на полуфинал. Във втория от трите полуфинала Ефтимова закъснява доста на старта (реакция на изстрела 0.235) и от седмата пътека финишира седма, отпадайки. Ивет Лалова е в четвъртата пътека на третия полуфинал. С чудесна стартова реакция (0.144) Ивет финишира втора, на две стотни след 41 годишната Чандра Стъръп (Бах). Лалова записва 7.23, колкото има и третата Алийн Бейли (Ям). На финала за Лалова е отреден осмият коридор. Губейки контакт с фаворитките, Лалова до 30-ия метър има шанс поне за шестото място, но накрая не издържа и завършва осма със 7.27 сек.

 

Виктор Нинов пристъпва със самочувствие в квалификацията на скок височина. Нормативът е висок (2.32) и 19-те атлети не достигат до него. Нинов преминава отлично 2.18, 2.22 и 2.26 – все от първи опит. Във втория си скок на 2.29 Виктор съвсем леко закача летвата, но тя се залюлява и пада. Десетима преминават успешно над 2.29 и всички те са допуснати до финала. Виктор Нинов остава горчиво разочарован 11-и с преодолените 2.26 м.

 

Две са предсатвителките ни в квалификацията на троен скок при жените. Високият норматив (14.30) като че ли обезверява двете ни момичета. В  група А Петя Дачева след 13.65 и 13.68 решава да рискува и в третия опит изпълнява един чудесен опит около 14-ия метър. Обаче съдията вдига червен флаг – фаул! В група Б Андриана Бънова с два еднакви скока от по 13.50 и третия на 12.86 също е далеч от осемте най-силни. Последна в осмицата се промъква кубинката Савинье – 14.09 м. С 14.05 (словенката Шестак) и 14.00 (рускинята Валюкевич) не може да се продължи към финал. Дачева остава 11-а в първата група, а Бънова – 13-а във втората.

 

Венелина Венева-Матеева е сред 21-е участнички в квалификацията на скок височина. Още на първата си височина – 1.83 м – Венева прави три последователни фаула и отпада бе да запише каквото и да е класиране. Появилата се болка в ахилеса е причина за неуспеха.

 

Подобна е участта и на Радослава Мавродиева в квалификацията на тласкане на гюле. 18 състезателки трябва да преминат нормата от 18.60 за да продължат напред. Само 5 се класират по резултат (последната е Мишел Картър с 18.61). Още три са допълнени (осмата е китайката Лиу Ксианронг с 18.29). Радослава тласка 11-а поред и в трите си опита прави три фаула. И тя, както и Венева, остава без някакво класиране в квалификацията.

 

За Сопот – само с двама гюллетласкачи

 

На прибалтийския полски град Сопот от 7 до 9 март 2014 г. се падат честта и отговорността да организира 15-ото световно първенство в зала. Чувства се известен отлив откъм участие. В зала „Ерго” стартират „само” 539 атлети и атлетки от 135 държави. България е представена само от двама гюлетласкачи.

 

Георги Иванов не достага квалификационната норма (20.70), но с 20.45 все пак се класира пети сред 18-е в пресявката. Финалът е на същия 7-ми март вечерта. Иванов тласка шести поред и, след фаул и 20.08, в третия си опит зарадва извънредно много треньора си Борис Воденичаров на трибуната с едно брилятно техническо изпълнение – 21.02 м (нов български рекорд в зала). Изведнъж той се оказва на третата позиция, след Щорл (Гер) 21.79 и Уайтинг (САЩ) 21.47. Още в четвъртия кръг обаче двукратният олимпийски шампион Томаш Майевски само с 2 см изпреварва Георги за третото място... А в последния шести кръг новозеландецът Том Уолш с един поразяваш удар (21.26) завоюва бронза. И така, Георги Иванов завършва пети!

 

Радослава Мавродиева има пред себе си сериозния норматив 18.70 м в квалификацията. 19 атлетки се явяват в пресявката. Радослава тласка 18-а и предпоследна. След фаул, с 16.37 и 16.48 тя остава далече от осмата Дженива Маккол (САЩ) която „затваря” осмицата с 18.20 м.

 

В Портланд – само една участничка

 

В огромната зала „Орегон Конвеншън Център” в Портланд от 17 до 20 март. 499 спортисти от 137 държави се състезват от 17 до 20 март 2016 г. Руските атлети не са допуснати до участие. България изпраща само един състезател.

 

Само 11 състезателки се явяват в сектора за тласкане на гюле и Радослава Мавртодиева е една от тях. Тя тласка пета поред и след 17.01 в първия си опит, във втория записва личен рекорд за сезона – 18.00 м. С това тя е пета след първите четири кръга. Но в петия Клеопатра Борел-Браун от Тринидад и Тобаго изпреварва българката с 18.38 и Мавродиева остава шеста в крайното класиране.

 

Със спечелените точно 20 медала (7 златни, 5 сребърни и 8 бронзови), с трите четвърти, петте пети, седемте шести, двете седми и четирите осми места българските атлети заемат достойно място в аналите на световните атлетически шампионати под покрив.

 

Александър Вангелов

Новините от европейското първенство в Амстердам достигат до вас със съдействието на Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".


Тагове: СП зала 2018, Ваня Стамболова, Георги Иванов, Радослава Мавродиева
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени