Шрифт:

Яна Копчева – традиции и бъдеще

Яна Копчева – традиции и бъдеще
07-03-2018 12:50

От две-три години в сектора за тласкане на гюле се появи едно силно момиче, което веднага впечатли специалистите с прекрасните си физически данни. Яна Копчева без съмнение е едно от талантливите дарования, което вероятно в най-близко бъдеще ще застане съвсем близо до настоящата ни шампионка Радослава Мавродиева. Струва си да надникнем в житието-битието на девойката и да разкажем за началото на пътя й в големия спорт.

 

НАЧАЛОТО

 

Родена на 6 март 2001 г. в Плевен, Яна израства в семейството си заобиколена от спортисти и съвсем естествено и резонно е тя да поеме по пътя им. Майката Валя Конова е национална състезателка по академично гребане – бронзова медалистка от световното първенство в Прага 1986 г., неколкократна балканска и национална шампионка. Бащата Явор Копчев  дълги години се състезава в конния спорт  и понастоящем продължава да е в бранша. Вуйчото Антон Конов пък е един от най-големите таланти в родното плуване и завоюва няколко балкански титли при юношите, преди да се откаже твърде рано заради контузии.

 

ПОСЛЕДНА ЗАРАДИ... ШИПКИТЕ

 

Кога се запознава с атлетика ли? Ами, в V клас, пращат я на състезание по... крос в Луковит. Още тогава треньорката от Плевен Галя Николова (бивша националка в хърлянето на копие) е наясно, че бягането не е за Яна. Копчева стартира на 2 км крос и пристига последна. „Може би щях да съм поне предпоследна, но поспрях да си откъсна малко шишки от храсталаците около маршрута и така ме задминаха всички”, смее се Яна.

 

ПЪРВИ ПОБЕДИ, ПЪРВИ МЕДАЛИ

 

На турнира „Дионисополис” в Балчик през 2014 г. Копчева е с две години по-малка от конкурентките си. Но не се съобразява с това и печели два златни медала при момичетата под 16 години – на гюле и диск. „Помня смътно, че тласнах гюлето около 12-ия метър и треньорите доста зачудени ме наблюдаваха внимателно!” За първи път Яна Копчева завоюва златен медал от национално първенство на шампионата в зала в Добрич през февруари 2015 г. (по-малко от година след успехите в Балчик). „Станах национална шампионка на тласкане на гюле при момичетата с 12.70 м. Конкуренцията беше сериозна, но още тогава доказах (и сама почувствах!), че, макар и по-малка от останалите, имам хъс и сърце на победител. Пък и треньорката Галя Николова непрекъснато ме насърчаваше и убеждаваше колко голям е потенциалът ми!”

 

 

Именно Галя Николова избира гюлето за Яна, виждайки съвсем конкретно и ясно най-добрите възможности за развитие у девойката именно в тази дисциплина! Николова е взискателна и безкомпромисна в тренировъчния процес и последствията от това скоро дават красноречиви резултати.

 

Първото международно състезание за Копчева се явява Балканиадата за девойки в Истанбул през юни 2017 г. „Бях постигнала вече 15.38 м на състезания у нас, а нормативът за участие на световното първенство в Найроби бе 15.40 м. От голямтото желание ли, от пренавиване ли, на загрявката преди дисциплината ми неволно се контузих. Остра болка прониза плешката ми и оттам нататък не помня как съм се състезавала. Записах 15.07 и спечелих бронза. Но разочарованието ми беше голямо. Пък и треньорката ми Галя не я взеха в Истанбул. Така на пъвия си международен форум бях принудена да се оправям сама!”

 

ТРАДИЦИИТЕ И НАДЕЖДИТЕ

 

Дали Яна познава българските шампионки на гюлето, дали е научила за богатите ни традиции именно в тази дисциплина? „О, да, чела съм много и се интересувам от традициите и историята на тласкане на гюле при жените в  България. Как да не знам първата ни олимпийска шампионка в атлетиката Иванка Христова? Прекрасно знам и за двата й световни рекорда (21.87 и 21.89), вторият от които е бил подобрен от чехкинята Хелена Фибингерова. Христова е поставила над 30 национални рекорда, спечелила е безброй титли на България. Знам и за Вержиния Веселинова, европейската шампионка за девойки и в зала. Знам как упорито е гонела рекорда ха Христова и съвсем мъничко не й е стигнало. А Елена Стоянова е финалистка на гюле на три поредни Олимпиади. Започнала е и е завършила в Добрич при един и същи треньор – Надежда Хлебарова. Радостина Въсекова (финалистка на Олимпиадата в Мюнхен) също е била в елита и е съпруга на първия треньор на сегашната ми треньорка Атанаска Димитрова – безкрайно знаещият и можещият Димитър Бахчеванов! Тези славни традиции в тласкането на гюле неминуемо ме задължават да се стремя да ги докосна поне малко с изявите си! А и за Лидия Шарамович – първата ни шампионка от Универсиадата в Торино през далечната 1959 г. За нея съм чувала, че е една от първите – още през 1954 г. – се е престрашила да се захване с хвърляния, заедно с рекордьорката на копие Йоана Мракова-Арсова.

 

ОСВЕН ГЮЛЕТО

 

„Още с първата ми треньорка Галя Николова опитвахме, освен гюлето, и мятането на диск и хвърлянето на чук. Побеждавах съперничките си, но техниката (особено в самото начало) трудно ми се удаваше... Харесва ми дискът, сега с Атанаска Димитрова се учим на въртенето в кръга. И чукът ми допада, но май не е много за мен. Но нищо не се знае – не трябва още отсега да казвам: Край. Точка! Бъдещето ще покаже.”

 

 

ПРОМЯНАТА

 

Още в средата на 2017 година окончателно Яна решава да се премести в Русе при Атанаска Ангелова-Димитрова (национлка на диск с личен резултат 64.90 м). Копчева търси развитие и усъвършенстване, а в Плевен нещата не се променят в благоприятна светлина. И така – решението е взето. Копчева се премества в спортното училище на Русе, с нов клуб и нов треньор. „Продължавам да тренирам двуразово, както и в Плевен. Треньорката ми Атанаска Ангелова-Димитрова е страхотен човек и голям специалист. Много е взискателна и знае кога да бъде строга! Чувствам се много добре с нея и знам, че най-доброто около нас двете тепърва предстои. Мога смело да твърдя, че съм убедена и вярвам в методите на Димитрова! Съвсем скоро и вие ще се убедите в правилността на решението ми!”

 

ЗИМАТА НА 2018 Г.

 

„Този сезон (зимата на 2018-а) под покрив беше много лош за мен. Гонех рекорда на гюле за девойки под 18 години, но така и не успях да го настигна - 14.58, 14.73. През януари се контузих и в двата крака и подготовката ми се наруши. Не успяхме да се възстановим напълно и не се чувствах подготвена на 100%. Точно преди състезанията ме сполятя и голяма лична трагедия. Всичко това ме възпретятства в плановете ми да тласна гюлето поне на 15.50 м. Прекрасно осъзнавам, че нещата невинаги се случват така, както на нас ни се иска. Но, най-важното е да продължиш напред!”

 

 

НАЙ-БЛИЗКИТЕ ЦЕЛИ

 

„Зимата е вече зад гърба ми. Заедно с треньорката ми сме си поставили един сложен и труден план за изпълнение. Надявам се по-скоро да се възстановя и да започна да тренирам оптимално, за да се подготвя да покажа най-доброто от себе си! Не искам да гадая предварително, желанието ми е само да се възстановя напълно от травмите и да започна да тренирам на високи обороти. Другото сами ще го видите!” Тук е мястото да припомним, че нормативът за участие на световното за девойки под 20 год. в Тампере през юли е точно 14.50 м (с 4 кг гюлле). Резултат, който очевидно не би бил проблем за Копчева при добро здравословно състояние.

 

ПРЕДИ В ПЛЕВЕН, СЕГА В РУСЕ

 

„В Плевен се чувствах комфортно в групата, с която тренирах. Е, понякога имахме дразги и пререкания, но винаги сме били сплотени и единни. Никога не ни беше скучно и все се намираше някой, който „даваше тон” за забавления. С другите от Плевен се разделих с най-добри чувства! Сега в Русе не съм в толкова голяма група. Повечко се срещаме на стадиона със спринтьора Ивайло Велев (медалист на 60 м от първенстворто в София), но като цяло тренирам сама. Димитрова държи много на индивидуалната работа, така че да може да ми обръща изцяло внимание при изглаждането на техниката.”

 

ИЗВЪН АТЛЕТИКАТА

 

Яна Копчева обожава конете, ездата е любимото й развлечение. Има собствени два коня, единият от които е специален подарък лично от баща й. „Обожавам животните и за мене е истинско разтоварване да се занимавам с тях в свободното време. За жалост напоследък не ми остава много такова.”

 

Яна Копчева има пред себе си, живот и здраве, дълги години в кръга за тласкане на гюле. Със завидните си природни дадености тя има големи заложби за много високи резултати в атлетиката. Но на 16 години като че целият свят е твой и мечтите ти са безпределни. А като приключи със спорта (това й се струва толкова далеч във времето!) Яна твърдо е решила да се занимава с отглеждане и развъждане на коне. Засега обаче Копчева и настоящата и бъдещата шампионка в тласкането на гюле!

 

Александър Вангелов


Новините от европейското първенство в Амстердам достигат до вас със съдействието на Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".


Тагове: Яна Копчева, Гюле, Диск, Русе, Плевен
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени