Шрифт:

Добромир Николов: Пътят без правилния треньор е невъзможен

Добромир Николов: Пътят без правилния треньор е невъзможен
14-03-2018 14:35

В края на зимния сезон 2018 един 17-годишен плевенчанин изненада приятно с изявите си в северната ни съседка Румъния. Добромир Николов направи два седмобоя в рамките на три седмици и успя да подобри националния рекорд за юноши под 18 г. Това е повод да се поинтересуваме от него и да го разпитаме за началото на спортния му път.

 

Роден на 3 януари 2001 г. в Плевен, Добромир няма как да стои далеч от атлетиката. Дядо му Никола Николов е един от най-успешните български треньори в скоковете за всички времена, а баща му Илия е бивш състезател в скоковете на височина и дължина и на 110 м с пр. Добромир не може да запомни наведнъж имената на Георги Дъков и Светлана Исаева, на Людмила Нинова и Евгени Пеев, на Пламен Флоров и Людмил Кочев, на Силвия Коева и Валери Цветков. Много са, много са имената, рекордите и победите атлетите на дядо Никола. А как интересно и увлекателно разказва - до последната подробност!

 

От детската година до... турнира "Тереза Маринова и приятели"


Дядо Никола „взема” малкия Добромир от детската градина и, вместо на разходка в парка, го води... на стадиона, където малчуганът с широко отворени очи гледа тренировките на големите. Постепенно (някъде около 2008 г.) Добромир, ей така, на шега, прави първите си стъпки в спорта. Първото състезание на Добромир е през зимата на 2010 г. в зала "Фестивална" на първия турнир за деца "Тереза Маринова и приятели". На него Добчо печели сребърен медал на 60 м при 9-годишните.

 

Израстването


Първият златен медал за Добромир идва на националния шампионат за момчета под 16 г. в София. На 15 юни 2016 г. Николов-младши финишира първи на 100 м с пр. - 13.72 сек. На традиционния Европейски детски фестивал (европейски детски игри) в Бърно Добромир на полуфинала си подобрява линото - 13.61, а на финала при силен насрещен вятър завоюва сребърен медал. Състезателната 2016-а е приключена в залата на Нови Сад, където Добромир печели първото място на... скок височина с 1.80 м!

 

Препятствия или скок на височинаДобромир се готви и тренира изключително съсредоточен върху препятствията. Скокът на височина е само за разтоварване и с дядо му все още не са започнали детайлно изучаване на техниката. А на Николов старши все му се иска внукът да покаже колкото се може по-високи резултати именно в секторната дисциплина. Макар да не е особено висок, Добромир има необходимия усет към скока - засилването и отскокът му се удават доста добре. "Моят пример е шведът Стефан Холм. Той е висок само 1.80 м, но имаше прекрасни физически данни и качества именно за скокана височина. Достигна даже до 2.40 м!" споделя развълнуван Добромир.

 

През 2017-та...


Миналата 2017-а за Добромир е наситена с много състезания. В борба с рекордьора Радин Вълчев Добчо бележи осезателен напредък на 110 м с пр.- 14.55 сек. На Балканиадата за кадети в Истанбул Добчо е първи в първата серия (14.97) при силния насрещен втър от (-2.6). Участия, участия, участия - това е кредото на дядо Никола и на татко Илия. Скокът на височина като че временно е забравен (въпреки сребърния медал от зимата в Добрич с 1.86 м, равен с победителя Браян Пейчев). На Младежкия европейски олимпийски фестивал в Дьор (Унг) Добромир отново трябва да воюва с несгодите на времето, но представянето му под дъжда е повече от задовлително. Татко Илия непрекъснато е на крак и търси възможности за стартиране. Белград, Любляна, Блед - това е една част само от дестинациите на Илия и Добромир. На турнира в Блед в началото на октомври Добчо печели три златни медала - на 100 м, 200 м и в скока на дължина.

 

"Интензивната" зима на 2018-а


Зимният сезон за Добромир започва още през декември 2017 г. В Букурещ той печели два сребърни медала (60 м преп. за 8.19 и 200 м 23.90), а седмица по-късно (на 19-и декември) в Нови Сад е първи на 60 м (7.22) и на 60 м преп. (8.34).

 

В зала "Асикс Арена" (там, където спечели първия си медал) Добромир Николов е шампион на 60 м с пр. при юношите под 18 год. (8.16). В добавка се пуска и на 200 м, където печели сребърен медал с личен резултат 22.83 сек. После на шампионата за мъже участва извън класирането на скок височина и си прави лично - 1.95 м.

 

Многобоят


Дядо Никола и тако Илия решават да "пуснат" Добромир и на седмобой. Такава възможност се открива в Румъния на състезанията в Букурещ. На първото си състезания на 10 и 11 февруари Николов джуниър убедително печели победата с 4056 т. (само на 27 точки под българския рекорд в зала). На 08 и 09 март рекордът е превзет (4453 точки, с цели 361 т. по-добър от стария), но победата се изплъзва на Добромир за някакви си 8 точки! С личните си рекорди на скок дължина (6.60) и на скок височина (1.98) Добромир оглавява българската ранглиста в зала за 2018 при кадетите под 18 г. (той е първи в листата и на 60 м с пр.).

 

 

"Не сме се готвили специално за многобой. Добрите ми резултати дойдоха някак спонтанно. За сетен път повярвах на дядо ми Никола, който повтаряше какви потенциални възможности имам! Резервът ми е най-вече на гюлето - трябва повече силица - и на 1000 метра. Истинска мъка ми е да ги избягам... Може би и на овчарския скок мога да скоча поне 3.20 м. А в Букурещ изтървах 2.01 м на скока на висчоина и поне 6.80 на скок дължина. Ще видим, за лятото (в зависимост от формата ми) можем да опитаме и десетобой. Дискът и копието ли? Не,не ме плашат. Има кой да ми покаже техниката... Най-много си харесвам препятствията и скока на височина. Но и скокът на дължина ми допада - летежът над пясъка, приземяването колкото се може по-далече... Дали мога да скоча над 7 метра. Ще видим, не обичам да прогнозирам и да давам обещания!", откровеничи Добромир.

 

И все пак треньорският щаб (дядо и татко) определят многобоя като временно средство в подготовката, усилията са насочени повечко в индиидуалните дисциплини.

Без добрия навигатор (треньорът) пътят ми в спорта не би бил като по високоскоростна магистрала, а като по някъкав второстепенен път!”, това е веруюто на Добромир.

 

Атлетът известно време учи в езикова гимназия в Плевен (с немски и английски). Наскоро в семейството вземат решение той да се премести в спортното училище. Така Добромир придобива възможност да тренира дори по два пъти дневно!

 

За лятото ? "Рекордът На Краси Стойчев на 110 м с пр. е много як - 13.65! Дядо Никола пък настоява да пробваме и...троен скок! Напълно му вярвам - щом е видял нещо в мен, значи имам потенциал и там. Макар че, честно казано, тежичко е на тройния! Ще видим. Но препятствията са си на първо място. Освен към Балканиадите за младша и старша възраст, погледите ни са насочени и към европейското за кадети в Дьор (Унг) в началото на юли. Височък е нормативът - 13.80 м! Ще видим. После, в началото на октомври е и Олимпиадата за младежи в Буенос Айрес (Аржентина). Три месеца след Унгария трябва да поддържам спортна форма. Трудно ще е, но дядо ще се справи с подготовката ми, сигурен съм."

 

Иначе Добромир Николов впечатлява с емоционалността си при появата на пистата или в секторите.

"Не, прекалената емоционалност не ми пречи. Напротив,при появата си зад стартовото блокче или срещу летвата винаги се настройвам. Емоциите си изразходвам безрезервно и съм "изпънат винаги като струна", готов във всеки един момент да дам максимума си, да се нахъсам за добрия резултат!"

 


На въпроса кой е по-амбициозен, Добромир се колебае в отговора си: "Май дядо и татко са по-амбицизни в очакванията си, отколкото аз самият. Но това допълнително ме стимулира да оправдая надеждите им. Дядо и татко не виждат предел в моите възможности и аз не мога да не им повярвам."

 

Как вижда себе си Добромир след пет години? "Смятам постепенно, без форсиране, да надграждам постигнатото досега. Дълъг път ме чака, изпълнен с много изпитания на стадиона. Тренировките не ме плашат, нито пък съперниците. Само да съм здрав, нищо не би било в състояние да ми попречи да се реализирам! Но - всяко нещо с времето си!"

 

Един млад талант на българската атлетика като че иска всичко от спорта. Иска победи, медали, рекорди. Сполай ти, млади момко, заслужаваш да стигнеш мечтите си!

 

Александър Вангелов

 

---


Тагове: Добромир Николов, Никола Николов, Плевен
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени