Шрифт:

Mускулна треска и за редовно трениращи

Mускулна треска и за редовно трениращи
18-03-2018 12:53

Дори редовно трениращите хора са изложени на риск от мускулна треска при прекомерно за стандартите им натоварване. Особено в случаите, когато то е по-продължително, се появява риск не само от мускулна треска, но и от опасната лактатна ацидоза. Това състояние се свързва с натрупване на млечна киселина не само в претоварените мускулни клетки, но и в различни тъкани на тялото. В резултат се появяват и много по-сериозни от мускулната треска оплаквания като задух, гадене, силни стомашни болки и световъртеж.

Последствията от лактатна ацидоза може да са животозастрашаващи. Поради това дори редовно натоварващите се във фитнес залата трябва да се пазят от претоварване.

Мускулната треска е състояние, с което се е сблъсквал всеки след период на по-сериозно натоварване. Олакванията при мускулна треска са локализирани основно в мускулната група, която сме натоварили повече от обикновено. Това се наблюдава при хора, които посещават фитнеса отскоро, или при тези, които не са загряли добре преди определена тренировка.

Най-често обаче мускулната треска е резултат от прекомерно натоварване на мускулатурата и може да се появи и при хора, които тренират отдавна и редовно. Всъщност, именно появата на мускулна треска при хора с изграден режим на редовно фитнес натоварване може да има най-сериозни последствия, защото може да е симптом на сериозното състояние, означавано като лактатна ацидоза.

Като последствие от прекомерното натоварване появата и на мускулна треска, и лактатна ацидоза може да бъде успешно профилактирана. Това важи и за хора, които тренират отскоро, и за тези, които са редовни посетители на фитнес залите.

Основните симптоми на мускулна треска са паренето и болката в мускулите, особено при свиването и отпускането им. Сгъванията и разтяганията на мускулатурата са затруднени не само от болките, но и от чисто физическата невъзможност на мускулните влакна да функционират нормално.

Причина за това свръхобразуването на млечна киселина (лактат), вследствие на претоварването на мускулатурата. Млечна киселина се образува в резултат на чисто физическата невъзможност на мускулните клетки да си набавят достатъчно кислород при изпълняване на фитнес тренировката. Когато тази тренировка е прекалено интензивна, биохимичните процеси в клетките, настъпващи при недостиг на кислород, водят до натрупване на преклалено количество лактат в тях. Именно той е причина както за болката и дискомфорта в мускулите, така и за намаляването на потенциала и съкратителната им способност.

Превенцията на мускулната треска и на по-сериозните последствия от лактатната ацидоза изисква единствено да познаваме добре особеностите на организма си. Появата на първи симптоми като парене и болка по време на фитнес упражнение трябва да се разглежда като знак отстрана на тялото, с който то ни казва „стоп“. 

Мускулна треска засяга много по-рядко хората, които загряват добре преди натоварване и при които натоварването е поетапно. Друга много важна превантивна стъпка е доброто кардио упражнение преди същинското натоварване. Кардио упражнението ще подобри кръвоснабдяването на мускулите и ще повиши притока на кислород към тях. Така рискът от прекомерно натрупване на лактат и последващата поява на мускулна треска ще бъде много по-малък.

Като допълнителна мярка срещу мускулна треска се препоръчва и доброто хидратиране на тялото по време и след натоварването, с което ще се улесни изхвърлянето на млечна киселина от организма.

Източник: puls.bg

 

---


Тагове: За здравето, Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени