Шрифт:

55-годишна мистерия около един непризнат световен рекорд

55-годишна  мистерия около един непризнат световен рекорд
22-04-2018 20:41

Един от най-проспериращите атлети в скока на дължина през 60-те години на миналия век – Филип Шиник, навърши 75 г. Но по време на спортната си кариера Шиник преживява повече горчилката, отколкото радостта от успеха. Това е повод да се върнем почти 55 години назад във времето и да си припоним какво точно се случи в Модесто, Калифорния, на 25 май 1963 г.

 

В един прекрасен майски ден на 1963-а част от най-добрите американски атлети се състезават на турнира „Калифорния рилейс” в Модесто близо до Сан Франциско. В скока на дължина фаворит е олимпийският шампион от Рим три години по-рано Ралф Бостън. Обаче почти никому неизвестният дотогава белокож атлет от Спокейн, Вашингтон Филип Шиник прави великолепен първи опит и се приземява около 8.20 м с лек фаул. По това време (началото на 60-те) съдиите на анемометъра (ветромера) не са така акуратни и главният рефер дори не обръща внимание на високия (1.90 м) и снажен  спортист. Вниманието на съдията е насочено само и единствено върху Ралф Бостън. Ралф прави наистина два страхотни опита над 8.20 м – 8.26 м (+2.73 м в сек.) и 8.30 м (+3.81), но все с попътен вятър над допустимото. Идва ред на Шиник. Много бърз (100 м 10.4), едва 20-годишният момък прави чудесно засилване, стъпва чудесно на дъската и, демонстрирайки чудесна „ножица” във въздуха, се приземява на 8.33 м! Обаче небрежният служител изобщо не си е направиал труда да „пусне” ветромера. Точно в момента на скока на Шиник на успоредно разположената писта се провежда състезание на 200 м хърдели. Там съдията е измерил попътен вятър точно +1.6 м в сек – в рамките на допустимото. За зла участ обаче Шиник си остава само с резултата 8.33 м, но без въобще да бъде измерена скоростта на вятъра по време на скока му. И резултатът да бъде предложен за ратификация.

 

В следаващата олимпийска 1964-а с 8.01 м Шиник все пак се класира за Олимпиадата в Токио. Там в квалификацията след фаул и 7.26 м, в третия си опит Филип се приземява над 7.80 м, но японският съдия вдига червения флаг. Четири години след това, прз 1968 г. Шиник отново е сполетян от малшанс. С 8.10 м той е твърдо трети (първите трима получават Юбилет” за Мексико) до последния скок на Чарлз Майс, когато чернокожият атлет от Оклахома го изпреварва с... 6 см! Фил Шиник е упорит по природа и продължава с активния спорт още един четиригодишен цикъл. Точно преди „Трайлс” в Юджийн през юли 1972 г. Шиник се контузва тежко (разкъсан бедрен мускул). С мечатата му за втора Олимпиада е приключено! Но Фил не скъсва със скачането. Постъпвайки в Американските военновъздушни сили, той продължава да се състезава в армейски съревнования и даже записва нелошите 7.64 м.

 

Междувременно Фил Шиник завършва медицина и дълги години е един от най-добрите световни специалисти в областта на акупунктурата. По време на дългогодишната си практика той излекува много свои сънародници – олимпиийски шампиони в леката атлетика – Лий Евънс (400 м), Томи Смит (200 м), Боб Биймън (скок дължина), Хал Конъли (чук), както и настоящия световен рекордьор в скока на дължина Майк Пауъл.

 

Нито за миг след онзи майски ден на 1963-а Фил Шиник не се примирява с несправедливостта около непризнатия си световен рекорд (тогава рекрдьор с 8.31 е Игор-Твер Ованесян (СССР). През 1973 самият Американски Конгрес се занимава с казуса около непризнаването и специално изслушва д-р Шиник. През декември 2003 г. (40 години след турнира в Модесто) постижението на Фил Шиник (8.33 м) най-сетне е признато (ретроактивно) за национален рекорд на САЩ. Доста по-късно, през януари 2016 г. самият президент на Уошингтънския университет Клайв Коен изпраща писмо лично до шефа на ИААФ Себастиан Коу с молба рекордът на Шиник да бъде признат за световен, макар и със задна дата. От щаба на ИААФ обаче реакция не последва.

 

Освен лекар, Фил Шиник е активен политик. Основател на сдружението „Атлети обединени за мир” (AUP), Шиник е е инициатор на провеждането на Московския маратон на мира. Филип попада и под ударите на закона, осъден и излежал ефективна присъда заради отказа му да сътрудничи на ФБР. През 1992 г. е удостоен с плоча с името си в Залата на славата на USATF. Шиник развива и журналистичерска дейност като кореспондент на „Ню Йорк Таймс”, на в-к „Советский спорт” (с великолепен руски език!), на „Ню Чайна”, „Ранърс Уърлд”, както и на няколко специализрани медицински списания. Фил Шиник е посланик на UNESCO и притежава лиценз за практикуването на китайка медицина.

 

Като сътрудник на „Советский спорт” Филип се озовава и в... България. Това се случва през далечната 1975 г. Д-р Шиник остава очарован от красотата на Слънчев бряг и най-вече от... гостоприемните българи!

 

Александър Вангелов

 

---


Тагове: Скок дължина, САЩ
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени