Шрифт:

Драмата се превръща в задължение

Драмата се превръща в задължение
Исинбаева е поредната жертва на
30-08-2011 18:16

Българското участие:
Прецизното разпределение на силите на Ваня Стамболова донесе първия финал на България в дългите хърдели от световни първенства. Варненката за първи път ще бъде част от последното бягане на шампионат на планетата, след като в Берлин походът й спря на полуфиналите. Две години по-късно ситуацията на пистата бе тотално различна, Ваня проведе сдържано бягане и с типичните си фантастични последни метри изпревари "меките" крака на Калийс Спенсър и Елена Чуракова за първото място в серията, общо трето от полуфиналите. Перфектна техника е в огромен плюс за Стамболова. Това се очерта ясно и по време на бягането днес, когато Спенсър и Чуракова объркаха крачките си, атакуващите крака и ритъма, но не така стояха нещата за българката. Градацията спрямо квалификациите е забележителна и ако нашето момиче достигне близо до своя национален рекорд от 53.68 - медалът изглежда вероятен. Лашинда Димъс и Наталия Антюх на пръв поглед са със запазено място на подиума.

Едва ли "биткаджия" като Виктор Нинов ще е доволен от начина, по който отпадна от финала на скок височина, но той се доближи само на сантиметър от личното си постижение (229см.), а с 228 имаше атлети, които се класираха за последните скокове. Натрупаните грешки се оказаха фатални за Нинов, но той е млад, а дисциплината, в която се състезава, предразполага за тактическо и техническо израстване следствие на натрупания опит. Прекрасно е, че Нинов бе близо до личното си постижение на най-голямата сцена тази година, с което се легитимира като един от най-талантливите родни атлети.

Втора българка отпадна от квалификациите без да се доближи до личното си постижение. Андриана Бънова беше далеч от тези 14.34, постигнати в Сливен в тройния скок. Постижение около личното щеще да гарантира финал за Бънова, но тя бе цели 66 сантиметра под него. Жалко, защото квалификациите бяха с ниски стандарти. Преди година на европейското първенство в Барселона, Бънова проведе състезанието си по подобен начин, но тогава бе 24 сантиметра под персоналния си резултат. Пропуснат огромен шанс за финал, което щеше да пасне идеално в графика на скромната българска делегация.

Финалите:
Комерсиалните турнири са за рекорди, световните първенства за медали. Под този девиз проведе финалното си бягане на 800 м Дейвид Рудиша, разочаровайки онези, които се надяваха на слизане под 1.41 сек. Такова в Дегу нямаше, но младият кениец беше безкомпромисен от самото начало на бягането. Той го спечелил много преди да излезе на пистата, заради огромното си самочувствие, увереност и природни дадености. По подобен начин бяганията си печелеше великият Уилсън Кипкетер, чийто рекорд бе откраднат именно от Рудиша. Малко по-слабите му втори 200 м придадоха илюзия, че надпреварата може да предприеме друг развой, но след това кениецът включи на "пета", за да си гарантира пет метра преднина при влизането на последни 100 м, които бяха достатъчни да си тръгне с титлата от Южна Корея. Абубакер Каки се пребори за среброто благодарение на по-свежото си бягане в последните метри спрямо "вечния" Юри Борзаковски, който прибра към дома четвърти медал от световно първенство. Постижението на Рудиша от 1.43.91 е най-бързото бягане на победителя от първенството в Едмънтън, когато големият Андре Бухер пробяга двете обиколки за 1.43.70. Рудиша е четвъртият кениец с титла след Били Кончела от ′87 и ′91, Пол Руто от ′93 и Алфред Йего от ′07 в това число не се включват трите златни отличия на Уилсън Кипкетер между 1995 и 1999, защото роденият в Кения атлет представяше Дания. Среброто на Абубакер Каки е първи медал за Судан от световни първенства, с което африканците са 83-ата страна с отличие от първенствата.

Бразилката Фабиана Мурер добави златен медал от открито към титлата си от зала в овчарския скок в един от най-променливите финали в Дегу. Мурер гарнира добрия си ден с изравнен рекорд на Южна Америка от 4.85. Още един рекорд, този път на Германия, бе подобрен от Мартина Щруц, а новото изражение е 5.80. Светлана Феофанова отсрами Русия с бронзовото си отличие, но голямата изненада дойде от провала на Елена Исинбаева. Световната рекордьорка подходи с прекалено самочувствие към състезанието и направи тактически грешки, пропускайки 4.70, една грешка на 4.75, прехвърляне  на 4.80 , където сгреши двата пъти и си тръгна от Южна Корея без медал.

Отслабеното присъствие на американците във финала на 400 м (само Лашон Мерит) даваше шанс на другите страни този път да си тръгнат със златния медал. Единственият войн от Щатите Мерит трябваше да защитава титлата си след 22-месечно отсъствие от пистите заради допинг, но и след чудовищното 44.35 по време на сериите в Дегу. Мерит загуби цели 13 стотни спрямо изгряващата звезда Кирани Джеймс още на старта, но въпреки това влезе първи преди последната стотачка. Тогава започна да губи ритъма си, тялото му се изнесе назад, движенията му бяха изключително неикономични. Джеймс изглеждаше много по-свеж и в крайна сметка с много по-хубаво "гмуркане" открадна златото. Това го направи най-младия световен шампион в дисциплината, подобрявайки постижението на Майк Франкс (19 г. и 321 дни) от Хелзинки′83 с 323 дни. За първи път от 2001 г. САЩ не успя да спечели златния медал след последователните титли на Тайри Уошингтън от 2003, Джереми Уоринър (2005 и 2007) и Лашон Мерит от Берлин ′09. Кевин Борлее натисна много здраво в последните метри, за да вземе бронзовия медал, превръщайки се в едва третия европеец на подиума в дисциплината през новия милениум след Инго Шулц (сребро от 2001 г.)  и Марк Ракил (сребро от 2003 г.).

Изненадите:
Елена Исинбаева: Шестата позиция в овчарския скок и втори провал на световно първенство за рускинята. Въпреки почивката, която си взе, представителката на Сборная не успя да се събере в най-важното състезание и разочарова своите многобройни фенове.

Отпадането на Керън Клемент: Едва ли някога Керън Клемент си е предствял, че ще бъде 24-и, на каквото и да е състезание. Настоящият световен шампион имаше страховити проблеми по време на квалификациите в дългите бариери и записа скромните 52.11 сек, за да напусне индивидуалната надпревара и да се надява на участие в щафета на 4х400м на Щатите.

Героите на деня:
Кирани Джеймс е световен шампион на една обиколка гладко бягане само на 18 години и 363 дни. Гренадецът направи фантастичен сезон и го завърши с прекрасни финални метри във финала на най-важното състезание, в които обезвери Лашон Мерит, който търсеше защита на титлата си от Берлин. Ако Джеймс успее да удържи младежките си желания за забавления, може да се превърне в един от властелините на едната обиколка в следващата декада.

Дейвид Рудиша. Не винаги световният рекордьор е гарантиран световен шампион, ако не вярвате питайте Асафа Пауъл. Рудиша изпитва панически страх от тактически бягания и затова просто от първия сантиметър повежда колоната в една от най-тежките дисциплини и смазва конкуренцията с темпото си. Никога няма да забравя африканското първенство в Наероби (Кен) на надморска височина от 1650 м. Рудиша направи фамозно бягане, поемайки водачеството от самото начало, за да остави всички далеч зад себе си с резултат 1.42.84 - най-бързото бягане на две обиколки на такава надморска височина.

Седмобойките: Както десетобойците, момичетата заслужават уважението на любителите на леката атлетика, заради тежките два дни на битка.

Прокобата на постера:
Стивън Хукър отпадна в квалификациите, Юсейн Болт направи фаулстарт, Дайрон Роблес беше декласиран, Елена Исинбаева се провали в овчарския скок. Какво е общото между тези атлети, освен че са безспорни звезди в съвременния спорт. Лицето им попадна на официалния плакат за всеки един от дните, в които те имаха участие. Очакваме следващите жертви на прокобата.

Цифрите на деня:
6880 - точките, с които Татяна Чернова спечели женския седмобой
85 - страните с медал от първенствата. Новите членове са Судан, Иран и Гренада
68.97 - резултатът на Роберт Хартинг за златото в мятането на диск
10 - преди толкова години за последно имаше един американец във финала на 400 м - покойният Антонио Петигрю бе декласиран в Едмънтън ‘01
9:07.03 - времето достатъчно на Юлия Зарипова за златния медал в женските 3000 стипълчейз
4 - провалените атлети от проклятието на плаката
3 - големите първенства без медал за Елена Исинбаева (Берлин 09, Барселона′10 и Дегу ′11)
2 - българките на финал на първенството (Ивет Лалова и Ваня Стамболова) до този момент
1 - мястото на Ваня Стамболова в полуфиналната й серия

Ангел Искрев, Евроспорт


Тагове: СП 2011
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени