Шрифт:

Колко печелят атлетите и плувците от световно

Колко печелят атлетите и плувците от световно
06-06-2018 17:11

От списание „СПРИНТ“

Василен Димитров, BGswim.com, Антон Бонов

 

В неолимпийска година най-чаканите и зрелищни спортни събития са световните шампионати по лека атлетика и плуване - двата стълба в програмата на Летните игри. Най-масовите по брой на нациите и по дисциплини, тези първенства предоставят изобилие от любопитни сблъсъци и  дъвки за любителите на статистиката. “СПРИНТ” разглежда цифрите, касаещи премиите за медали и рекорди, също и от продажбата на билети, артикули и сувенири.  

 

Най-общите данни за организацията на световното първенство по лека атлетика в Лондон през миналата година сочи, че то струва 80 млн. долара. Значителна част от перото отива за хотели, самолетни билети, за сигурността, транспорта, храната, телевизионното и компютърно оборудване и т. н.

 

Около 10 процента от тези пари ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) отделя за награден фонд. Шампионите във всяка дисциплина взеха $60 хил. Разпределението до осмо място бе - $30 хил. за сребро, $20 за бронз, $15 за 4-о място, 10 хил. за 5-о, 6 хил. за 6-о, 5 хил. за 7-о и 4 хил. за 8-о.

 

При щафетите бонусите бяха  за Топ8 – 80 хил., 40 хил., 20 хил., 16 хил., 12 хил., 8 хил, 6 хил. и 4 хил. Според някои, сумата изглежда малка в сравнение с премиите на футболисти и тенисисти, но общият награден фонд набъбва до 7 344 000.

 

Това всъщност е върхът на айсберга. Повечето атлети получават бонуси за класиранията си от фирмите, с които имат договори – най-вече тези за спортна екипировка. Самият Юсеин Болт загуби финала на 100 м (завърши трети и се контузи в щафетата 4х100 м,) но спонсорите бяха тези, които го стимулираха да остане на пистата след Олимпийските игри в Рио. Паричното изражение на този “зоб” знаят само Мълнията и приближените му. Със сигурност е от седем цифри.

 

Световните рекорди се премираха със $100 хил. Последните шампионати компанията “Ти Ди Кей” поема премиите за мъжете, а “Тойота” при жените. В Лондон имаше само един световен рекорд - в новата дисциплина 50 км спортно ходене, на португалката Инеш Енрикеш.

 

Официално си тръгна с най-много пари от Лондон – $160 хил. Алисън Филикс (САЩ) взе три медала, донесоха й $60 000. Американката e рекордьорка по отличия от световни първенства и е спечелила общо $450 хил. от тези състезания в периода 2005-2017 г. Разбира се, Болт отново е недостижим и в категорията най-много пари от наградни фондове. Заработил е близо $1 млн. Част от тях са от бонусите за рекорди. 

 

В Лондон янките обраха лъвския пай от наградния фонд - $1,1 млн. за 10 златни, 11 сребърни и 9 бронзови медала. Мирела Демирева раздели премията от $10 хил. Айрине Палшите (Лит) за седмата им позиция в скока на височина.

 

ДОЧЕТЕТЕ - ТУК

 

---


Тагове: Юсейн Болт, Алисън Филикс, ИААФ, СП 2017
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени