Шрифт:

Хвалете не таланта, а старанието

Хвалете не таланта, а старанието
18-06-2018 09:51

 Начинът, по който хвалим младите спортисти определя дали мисленето им ще бъде позитивно или негативно. В това е категоричен професорът от Университета Станфорд Карол Дуек.

 

Докторът на науките в областта на социалната и развиваща психология  представи доклад по темата на конференцията на треньорите на националния плувен отбор на САЩ в Колорадо Спрингс през 2012 г. Резултатите от изследването му са валидни и днес, затова представяме есенцията с източник usaswimming и превод на pluvane.net.

 

Родителите и треньорите могат да съдействат за ръста на самосъзнание на спортистите, оценявайки високо не ума и физически данни, а работа, усилия, правилната тактика и постоянство за постигането на целта.

 

Фиксирано самосъзнание

 

Ако на младия спортист се говори единствено за постиженията му, може да се стигне до поведение, възпрепятстващо развиването на пълния потенциал дори при наличието на голям талант.

 

Дуек смята, че въпреки добрите намерения, тенденцията на 90-те години на миналия век децата да бъдат хвалени за техните успехи на практика е нанесла чувствителна вреда на самооценката на децата. Младите хора, които са били хвалени непрекъснато за своя интелект или високите оценки, са развили фиксирано самосъзнание.

 

С фиксирано самосъзнание детето постоянно се страхува да не сгреши и да заслужи неодобрение при проява на слаби способности. Старае се да избягва умствените изпитания или изпълняването на повече физически упражнения, в  които не е достигнало съвършенство.

 

Развиващо се самосъзнание

 

Най-продуктивно за дълговременното развитие на самосъзнанието на децата Карол Дуек смята високата оценка на онзи труд, който младият спортист е положил за достигането на своята цел.

 

На онова усилие, което е направил, за да преодолее най-трудната, най-критичната точка от своята надпревара. Спортистите с развиващо се ниво на самосъзнание се учат да ценят самия процес на самоусъвършенстване и натрупване на опит. Те не се задоволяват с количеството постигнати точки или резултат.

 

Дуек е категоричен, че децата със саморазвиващо се ниво на самосъзнание използват трудностите и търсят съвети, помагащи им да се самоусъвършенстват. Дори да претърпят неуспех, децата с развиващо се самосъзнание казват, че ще учат по-усилено или просто че ще се стараят още повече в бъдеще.

 

---


Тагове: Тренировки, За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени