Шрифт:

За скока на височина в Берлин – ретроспективно

За скока на височина в Берлин – ретроспективно
Снимки: Илиан Телкеджиев, LAP.bg, Getty Images
11-08-2018 18:24

Почти ден след финала на женския скок на височина в Берлин не стихват коментарите и оценките  на много чуждестранни журналисти и специалисти за това как протече дисциплината. Нека стъпка по стъпка проследим още веднъж перипетиите на атлетките по време на самото състезание на Олимпиящадион.

 

В една сравнително лека квалификация (нормата за финала беше 1.92) съдиите решиха да допуснат всичките 14 атлетки, преминали успешно над 1.90 м. Не мина и без изненади. Считаната за основна конкурентка за медалите италианка Елена Валортигара (преодоляла 2.02 м в Лондон преди две седмици) преодоля едва от третия път 1.86, но на 1.90 изобщо не сполучи. Явно проблемите й с контузиите се бяха завърнали за нейно голямо разочарование.

 

Височините за финалната надпревара бяха оповестени предваритено, така че всяка спортистка предварително бе подготвила тактиката си в състезанието.

 

Кота 1.82. Само Демирева и Ласицкене пропуснаха началните 1.82.  Десет атлетки ги преминаха от първи опит. Световната шампионка за девойки отпреди месец в Тампере Карина Таранда се справи от втори опит, а гермаката Имке Онен – от трети.

 

Кота 1.87. Беларускинята Катерина Табашник и „домакинята” Мари-Лоранс Юнгфлайш (Гер) се справиха с лекота, след това Таранда закачи летвата и тя падна. Алесия Трост (Ит), Демирева и украинката Оксана Окунева сполучиха, Онен събори, британката Морган  Лейк успя, а шведката Ерика Кинси и Юлия Левченко направиха фаулове. Двукратната световна шампионка Мария Ласицкене (от отбора на неутралните атлети) нямаше проблем с тези 1.87, докато литовката Айрине Палшите („сребърна” заедно с Демирева в Амстердам’2016 и европейска шампинка в зала в Белград 2017) не бе съсредоточена и бутна летвата. Хърватката Ана Шимич успя, а чехкинята Михаела Хруба – не. Таранда, Левченко и Палшите се поправиха във вторите си опити на 1.87, докато Онен, Кинси и Хруба отново събориха летвата. Емке Онен сбърка и в третия си опит и бе първата, която отпадна. Кински и Хруба се „измъкнаха” с успешно предолени от третия път 1.87.

 

 

Кота 1.91. Катерина Табашник (Блрс) и Мари-Лоранс Юнгфлайш направиха чудесни скокове на тези 1.91. Естонката Таранда и Трост (Ит) събориха летвата. Демирева бе безупречна на 1.91. След нея Окунева, Лейк и Левченко последователно сбъркаха. Ласицкенес лекота се справи, както и Палшите (Литва). Шимич събори, а чехкинята Хруба изненадващо сполучи. Във вторите си опити Таранда, Трост и Окунева отново събориха, докато талантливата Морган Лейк елегантно се справи с 1.91. Левченко и Шимич за втори път закачиха  летвата. Трети опит на 1.91. Таранда направи трети фаул и отпадна. След нея Алесия Трост се мобилизира и успех от третия път. Окунева за трети път не успя на 1.91 м, но веднага след нея сънародничката й Юлия Левченко се „измъкна” от третия път. Ана Шимич бе третата (след Таранда и Окунева), която напусна надпреварата след тру фаула на 1.91 м. И така – девет атлетки записаха успех на 1.91.

 

Кота 1.94 м. Втората по сила украинка Табашник чудесно се справи с 1.94 и след нея същото стори и Мари-Лоранс Юнгфлайш. Трост, Демирева, Лейк и Левченко събориха в първите си скокове. Ласицкене с лекота премина тези 1.94 м, а изненадващо Палшите (до момента с 1.91 за сезона) изпълни един отличен технически скок и се присъедини към Табашник, Юнгфлайш и Ласицкене. Хруба направи фаул. Трост и във втория си скок на 1.94 не сполучи, докато Мирела Демирева бързо се поправи – 1.94 от втория път. Лейк, Левченко и Хруба бутнаха за втори път. Трети решаващ опит на 1.94. И четирите атлетки – последователно Трост, Лейк, Левченко и Хруба докоснаха летвата една след друга. И четирите пъти летвата падаше. Така четирите момичета останаха с по 1.91 м.

 

Кота 1.96. Мирела Демирева заяви, че пропуска тази кота. Табашник направи първи фаул в състезанието. Окуражена от родната публика по трибуните, Мар-Лоранс Юнгфлайш от първи опит се справи с лекота в първия си скок – 1.96. Мария Ласицкене изненадващо събори, след нея и Палшите не бе убедителна. Табашник събори за втори път, докато Ласицикене и Палшите прелетяха без грешка на тези 1.96.Катерина Табашник сякаш не си повярва, че може да се справи с 1.96 м и прибърза в скока – три фаула на 1.96. Преди съдиите да вдигнат летвата на 1.96 м, изненадващо Юнгфлайш водеше на Ласицкене и Палшите. Четвърта се оказа Табашник с 1.94 от първи опит, а Демирева бе вече пета. От четирите, които правиха опити на 1.96, три сполучиха и Табашник отпадна.

 

 

Кота 1.98. Демирева пропусна втора поредна височина – нещо рядко срещано на голямо състезание. Юнгфлайш събори на тези 1.98, а веднага след това Ласицкене елегантно премина над летвата и поведе в класирането. Палшите направи несполучлив скок на 1.96. След това Юнгфлайш и Палшите направиха още по един трети фаул и приключиха с по 1.96 м. По-напред в класирането бе Юнгфлайш (втора) пред Палшите, която имаше един фаул в повече (на 1.87). Докато съперничките й скачаха, Демирева бе седнала на пистата , прегърнала коленете си и опитваща се да се абстрахира от шума на трибуните.

 

Кота 2.00. Демирева и Ласицкене събориха летвата в първите си скокове на тези 2.00. Във втория си опит Демирева направи още един фаул, но Мария Ласицкене се справи, макар и не толкова убедително. Остана един-едничък шанс за Мирела на тези 2.00 м. Демирева като изглеждаше леко ядосана, че дори не спря по-дълго да се съсредоточи в последния си скок. Палшите бе седнала на пейката в трепетно очакване. Ако Демирева събореше летвата, бронзът бе неин... Всички бяха изтръпнали – стратегията на българката изглеждаше рискована и опасна. Но сребърната медалистка от Олимпиадата 2016 се засили яросто по разбега си, „влезе” бурно към отскока, стъпи здрави и красиво премина над 2.00 м, без да събори летвата! В тази изключително сложна и рискована ситуация Мирела Демирева овладя нервите си и намери сили и кураж да се справи!

 

2.04. Демирева и Ласицкене пропуснаха заедно 2.02 и „отидоха” на 2.04... Ласицкене вече се бе справяла през сезона веднъж (в Париж на 30-и юни) с такъв рубеж. Като че и рускинята, и българката вече не бяха съвсем свежи и напористи. Все пак Демирева направи най-хубавия си скок във втория си опит, но и той бе фаул.

 

Крайното класиране: 1.Мария Ласицкене 2.00, 2. Мирела Демирева 2.00, 3.Мари-Лоранс Юнгфлайш (Гер) 1.96, 4.Айрине Палшите (Лит) 1.96, 5.Катерина Табашник (Укр) 1.94, 6.Михаела Хруба (Чех) 1.91, 7.Морган Лейк (Вбр) 1.91, 8.Алесия Трост (Ит) 1.91, 9.Юлия Левченко (Укр) 1.91, 10.Оксана Окунева (Укр) и Ана Шимич (Хърв) по 1.87, 12.Карина Таранда (Блр) 1.87, 13.Ерика Кинси (Шв) 1.87, 14.Имке Онен (Гер) 1.82.

 

 

Съвсем не бе лека победата на Мария Ласицкене в Берлин... След като Демирева проусна цели 4 см в в две поредни височини („отивайки” направо на 2.00), до последния момент изходът на съперничеството за златния медал бе неясен.

 

Българката Мирела Демирева  показа за сетен път висок боен дух и емоционална нагласа да даде последните си сили в решителния момент. Ако не се бе справила с 2.00 (приключвайки „само” с 1.94), Мирела оставаше едва пета, изобщо без медал. И именно в това е голямото майсторство  – да рискуваш и да се мобилизираш максимално в най-подходящия миг! Снощи Демирева съумя да избере печелившата тактика и шансът я споходи точно когато трябваше. Макар почти никой да не вярваше, че след пропуснатите 1.96 и 1.98 и двата фаула на 2.00 българката ще намери сили и кураж да се справи в най-важната минута с гросмайсторските 2.00 м. Но Демирева опроверга скептиците и се доказа още веднъж в такова тежко състезание от най-висок ранг. Дано на предстоящото състезание в Еберщад („Меката” на скока на височина!) атлетката ни премине още по-високо от тези 2.00 м. Там тя ще срещне (за кой ли път) всички свои основни съпернчики от Европа, както и най-добрите американки! Успех, Мирела!

 

Александър Вангелов

 

Още новини за Мирела Демирева - ТУК

 

СНИМКИ от успеха на Демирева - ТУК

 


 

Новините от европейското първенство в Берлин достигат до вас със съдействието на

Болница „Тракия” и Парк-хотел „Стара Загора”.


Тагове: ЕП 2018, Мирела Демирева, Мария Ласицкене, Скок височина
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени