Шрифт:

Спортистите в политиката

Спортистите в политиката
Снимка: Getty Images
15-08-2018 10:52 | Яна Касова

Спортистите често са ухажвани от политиците заради общественото им одобрение. Не са обаче много примерите на популярни атлети, които достигат до най-високите етажи на политическия живот. Съвсем скоро спортист ще се възкачи на премиерския трон на Пакистан, след като оглавяваното от бившия състезател по крикет Имран Хан политическо „Движение за справедливост“ спечели парламентарните избори в азиатската страна. Хан ще има 109 места в 269-членния парламент, което означава, че ще се наложи да търси партньори за коалиционно правителство. Очаква се екскапитанът на националния тим по крикет на Пакистан при единствената му Световна купа през 1992 г. да стане министър-председател.

 

65-годишният бивш спортист и плейбой обаче ще има да разрешава сериозни проблеми. Политическите анализатори предричат, че Хан ще последва примера на мнозина лидери преди него, като подкрепи строгите ислямски закони и покаже симпатия към екстремистките групировки – политики, поставили Пакистан в изолация в продължение на години. Очаква се Хан да вложи и чара си, за да рестартира проблемните отношения между Пакистан и Запада, както и с Китай.

 

„Относително малко пакистански лидери са спечелвали Запада, казва Майкъл Кугълман, заместник-директор на програмата за Южна Азия в международния център „Удроу Уилсън“. – Но Хан знае как се работи в международната среда. Името му вече е известно и не се налага да бъде представян.“

 

ДОЧЕТЕТЕ - ТУК

 

---


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени