Шрифт:

На пазар за атлети

На пазар за атлети
Турция спечели европейски сребърен медал на 4х100 м с двама ямайци, азер и само един роден в южната ни съседка спринтьор.; Снимки: Getty Images
20-08-2018 09:05 | Яна Касова

Криза с миграцията има и в спорта. В най-голямата неправителствена организация – Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ), мислиха година и половина как да ограничат купуването на чужденци от различни държави. Ще преборят ли обаче бежанската криза?

 

Турция спечели пет медала от европейското първенство по лека атлетика през миналата седмица. Но те могат да се препишат и на Куба, Ямайка, Азербейджан и Кения. Единственият роден в Турция атлет, който се окичи с медал, беше Йъгътджан Хекимоглу, който правеше компания на двама ямайци и един азер в щафетата 4х100 м.

 

Още дузина атлети от Африка и Карибието заслужиха отличия от първенството за различни държави из Европа. Още толкова са и медалистите, родени на Стария континент, но с родители, присигнали от Африка.

 

Когато излезем от Европа положението с трансфера на атлети става още по-масово. Изключително талантливите бегачи от бедните Кения, Етиопия и Еритрея, където и конкуренцията е изключително голяма и за да влезеш в националния тим трябва да победиш топ-бегачите на света, често се изкушават да сменят националността си. Правят го и за пари. Бахрейн и Катар щедро харчат за натурализирането на чужденци, а опитни скаути лесно селектират таланти от африканските държави.

 

Атлетите от САЩ, където също конкуренцията за националния тим е умопомрачителна, търсят гражданство от Карибските острови на предците си. Колкото атлети дава САЩ обаче, почти и толкова взима. Страната е атрактивна за мигрантите и често африкански бегачи искат американско гражданство.

 

Кубинците също правят всичко възможно да се откъснат от ограниченията, които им се налагат на Острова на свободата. Спортистите не могат да сключват индивидуални договори за реклама, хонорарите им от комерсиални турнири преминават първо през федерацията. Затова и атлетите сами търсят бягство в Европа, най-вече в близките им по език Испания, Италия и Португалия.   

 

Решение

 

За да се намали злоупотребата с покупката и трафик на атлети от ИААФ замразиха всички молби за смяна на националност през февруари 2017. Специално сформирана група разработи новите правила за промяна в гражданството и ги обяви в края на юли. От началото на август процесите за разглеждане на молби за смяна на състезателната държава отново са в сила. Новите правила обаче са много по-тежки.

 

Битката между топ-бегачите от Кения се разиграва и със смяна на националността.

 

До сега един атлет можеше да се състезава за нова държава, след като две години не е представлявал с националния отбор досегашната си. Ако федерацията, към която първоначално е членувал атлетът, даде разрешение срокът спадаше на година. Сега обаче има минимален 3-годишен период на изчакване преди даден състезател да може да започне да представлява нова страна. Ще бъдат изисквани доказателства, че новата държава предлага пълно гражданство и свързаните с това права. Също така, един атлет ще може да смени националността си само веднъж в състезателната си кариера.

 

Трансфери за атлетите под 20 г. няма да се извършват. Със статут на бежанец или статут на убежище и разрешение за пребиваване в страната състезател ще може да кандидатства да представлява новата държавата, но отново с престой от 3 г.

 

„Стана ясно, че с редовни многократни прехвърляния на гражданство, особено от Африка, правилата не са подходящи, коментира старите правила президентът на ИААФ Себастиан Коу. - Правилата не осигуряваха необходимата защита за отделните спортисти, а са отворени за злоупотреби. Много федерации редовно получават доклади за спортисти, които са на разположение за трафик.”

 

“Ситуацията беше грешна. Това, което имаме в последните години е пазар на едро за талантливи африкански бегачи, предлагани за наддаване, коментира членът на ИААФ Хамад Калкаба Малбум, който оглави работаната група за промяната на регулацията за трансфера на спортистите. - Правилата се манипулираха в ущърб на доверието в атлетиката. Много от засегнатите спортисти, най-вече които са прехвърлени в ранна възраст, не разбират, че губят националността си. Някои бягат за конкретна държава, но не са граждани на тази страна и в края на кариерата си те нямат бъдеще".

 

Потърпевши

 

Президентът на атлетическата федерация на Ямайка Уорън Блейк смята, че новите правила ще помогнат да се спре експлоатацията на атлети.

 

„Има държави, които имат стратегии как да привлекат спортисти от други страни с големи суми пари. Но веднага след като престанат да бягат, новите им страни нямат нищо общо с тях, коментира Блейк. - Ямайската федерация подкрепя новите правила, тъй като защитават федерациите и спортистите. В Африка, особено етиопците и кенийците, които преминават към страни като Бахрейн, те не са граждани. Те получават паспорт, който им позволява да се състезават, но ако загубят възможността да бягат, паспортът се анулира. Така че новите правила защитава атлетите от държави, които просто се интересуват от печеленето на медали по всяка цена.”

 

В последните години няколко ямайски атлети преминаха в Турция. Уинстън Барнис вече се казва Емре Зафер Барнис, а Джак Харви е Джак Али Харви. Те са в основата на щафетата 4х100 м на южната ни съседка, а Харви спечели два медала на 100 м от последните две европейски първенства. В южната ни съседка двата клуба ЕНКА и Фенербахче имат финансовата възможност да привличат чужди атлети, с които да подсилват отборите за европейкото клубно първенство, където неизменно са в призовите позиции. ЕНКА и Фенербахче имат и ресурса да предложат смяна на гражданство на чужденците си, за да освободят двете позволени места за не-турски състезатели в тимовете си. Веднъж получили турско гражданство с усилията на клубовете и самата федерация не пренебрегва силната подкрепа за селекцията си.

 

Над 300 състезаващи се в момента атлети, най-вече африканци, са със сменено гражданство. Повече от 30 родени в Кения бегачи представяха други държави на Олимпийските игри в Рио през 2016 г. От тях Рут Джебет спечели 3000 м стипълчейз и донесе първата олимпийска титла за Бахрейн. Юнис Кирва донесе на петролната страна сребро от маратона. Пол Челимо спечели второ място на 5000 м за САЩ.

 

Африканката Рут Джебет спечели първата олимпийска титла за Бахрейн.

 

Джебет, която в момента е разследвана за употреба на допинг, триумфира в Рио на 20-годишна възраст. Тя облече потника на Бахрейн, когато беше на 16 заради пари. Според мениджъра й Грегъри Колонзо от Бахрейн са платили на Джебет $500 000 за олимпийската й титла. В Кения премията е $10 000.

 

„Откакто замина за Бахрейн, тя ми построи къща, купи ми две крави и земя, споделя бащата на Джебет Джоул Ситиеней. - Щастлив съм, защото вече не живея в сламена колиба.”

 

Не всяка сделка е така благоприятна за спортистите и новите правила се насочени към протекцията на атлетите, но и към това да не се нарушава конкурентната среда посредством сделки с нечисти намерения. Въпреки всичко няма атлет, който официално да се е оплакал от условията, които е намерил в новата си страна и да е съжалил за решението да спре да представлява родината си. Негативните коментари са от феновете на спорта, които не подкрепят изкуствени победи или на самите спортисти, недоволни от купени конкуренти.

 

"Срамно е, каза световната рекордьорка в маратона Соня О’Съливън от Ирландия, след като кенийци спечелиха за Турция първите две места и при мъжете, и при жените (Арас Кая и Полат Кембой Аръкан, както и Ясемин Джан и Мерием Акдаг) от европейското първенство по крос-кънтри през 2016 г. - Това отнема от състезанието. Не мисля, че те законно се състезават за страната. Те не са израснали там. Нямат никаква връзка с тази страна. По принцип им се плаща, за да се състезават за Турция.”

 

Материалът е публикуван в списание "Икономист"

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ИААФ, Рут Джебет, Националност
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени