Шрифт:

Из архива: Тайните на треньора

Из архива: Тайните на треньора
01-09-2018 12:31

В рубриката "От архива на BGathletic.com" ви предлагаме да се върнем назад с един материал за треньорските тайни:

 

Треньорът на олимпийския шампион и световен рекордьор в тройния скок Джонатан Едуардс – Питър Стенли има ръководна функция в Треньорския департамент на Британската федерация по лека атлетика. Той предлага четири ключови точки, на които един специалист трябва да се опре за успех в работата си на стадиона.

 

1. Изслушване

„Комуникация, не съм давал просто инструкции и напътствия. Има изслушване. Треньорът трябва да чува атлета, да има идея как той се чувства.

Атлетът трябва да бъдат осведомени за своето собствено тяло и да работи в тясно сътрудничество със своя треньор и да дава обратна връзка. Един атлет може да има всички таланти и физически възможности на света, но за да може да реализира своя потенциал, той трябва да има съзнание за тялото си.„

 

2. Съпричастност

„Леката атлетика е много индивидуален спорт и треньорът трябва да има съпричастност с атлета и да го подготви за психическия и физически стрес на ежедневните тренировки. Треньорът трябва да бъде съпричастен с това.

Как това се решава зависи от треньора и атлета. Двете страни трябва да се споразумеят какво очакват един от друг. Но те трябва да са готови, че и взиамоотношенията им могат да се променят на базата на израстването на атлета и неговото развитие.”

 

3. Сглобяване на пъзела

„Всички добри треньори се нуждаят от добри технически способности, но много по-важно от тях е умението да наблюдаваш. Това не е само да знаеш какво гледаш, но и също да можеш да обхванеш цялостното движение, неговият строеж, а не да се гледа поредица от снимки. Да умее да обхване как едно движение се е повлияло от предишното.

 

4. Бъдете спокойни

„Нужно е високо ниво на доверие от двете страни – и от атлета, и от треньора, за разгръщането на пълния потенциал на спортиста. Живеем в забързано общество, но леката атлетика е дългосрочен проект.

Търпението трябва да бъде мотото. Много от атлетите не могат да достигнат възможностите си до 28-годишна възраст. И това е статистически доказано.

Истината е в дългосрочните проекти. Трябва да сте търпеливи. Всеки се развива с различни темпове и достига до различни нива и би трябвало да сме подготвени за промените в живота и на треньора, и на атлета.”

 

---


Тагове: Тренировки, Джонатан Едуардс
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени