Шрифт:

Един от доайените сред треньорите Бат’ Динко стана на 80

Един от доайените сред треньорите Бат’ Динко стана на 80
Бат′ Динко с един от последните си успешни състезатели Шабан Мустафа.
28-08-2018 20:17

Един от успешните треньори на България в бяганията на средни и дълги разстояия – Динко Ганчев (или както всички го наричаме Бат’ Динко) в събота навърши 80 години.

 

На организираното по този повод събиране в родния град на Ганчев Нова Загора отидоха много от изтъкнатите ни атлети от близкото минало – Михаил Желев, Тотка Петрова, Веселин Манчев, Галина Атанасова, треньорът от Ямбол Йордан Атанасов, Росица Пехливанова, Румяна Чавдарова, Атанас Атанасов, Недка Керемедчиева и още много, много известни имена. Всички те почетоха с присъстивие, уважение и обич всеотдайния и неуморим Динко Ганчев, който закръгли 80 лазарника на 25 август!

 

Още съвсем млад, Динко Ганчев се захваща амбициозно и решително с треньорска дейност. Първият му известен състезател е изключително талантливият Петко Йорданов Георгиев. Петко печели сребърен медал на 1500 м стипълчейз на Третите европейски юношески игри в Лайпциг през 1968 г. и по-късно се доближава плътно до рекорда на 3000 м стипълчейз – 8:28.2 (през 1976 година непосредствено преди Олимпиадата в Монреал). От този период е съвместната работа на Ганчев с шампиона на България на 5000 м и 10000 м Диньо Иванов Динев.

 

През 1980 г. Динко Ганчев се присъединява към варненските треньори и отива да живее и работи в морската ни столица. Оттогава е и срещата му с рекордьора ни на 800 м Бинко Колев. Заедно с варненския треньор Васил Сотиров, Динко подготвя за голямата атлетика бъдещия д-р Бинко Колев в периода 1981 – 1986. Впречем Колев е открит още невръстен (на около 14 години) именно в Нова Загора и то точно от Динко Ганчев. През 1984 г. Бинко Колев се намира в прекрасна форма – 47.0 на 400 и 1:47.29 на 800 м а турнира във Финландия. Обаче на Олимпийския ден в ГДР Бинко е спънат на финала на 800 м и едва завършва седми. За зла беда десет дни преди алтернативния турнир „Дружба” в Москва досаден вирус буквално поваля Колев на легло и вместо очакваните 1:45.50 минути, той проследява състезанията по телевизията.

 

 

По същото време Бат’Динко започва съвместна работа и със Станимир Ненов, също варненец. Огромната работоспособност на Ненов смайва Ганчев и той отдава душата и силите си в изграждането на Ненов като класен състезател. Първоначално Динко и Ненов опитват 3000 м стипълчейз (Станимир участва на Олимпиадата в Москва), после някои контузии заставят Ганчев да промени методиката и Станимир Ненов постепенно се ориентира изключително върху маратона. Призовите класирания в Сегед, София, Варшава и Рим довеждат и до националния рекорд 2:16:58, постигнат на маратона в Будапеща през 1983 г. В олимпийската 1984 г. тандемът Ганчев-Ненов се насочва съвсем реалистично към резултат в рамките на 2:12 часа. Това трябва да се случи на маратона в Амстердам през май. Обемът на Ненов е увеличен неимоверно и той „навърта” дори по 250 км на седмица. Бате Динко се опитва да го щади от натоварванията, но Станимир Ненов е упорит и непреклонен – плановете трябва да бъдат изпълнявани на 100 процента! За жалост буквално дни преди Амстердам от БФЛА изпращат Ненов на крос в Ирландия. Планираните тренировки са нарушени и Ненов пристига „едва” трети на маратона в холандската столица – 2:17:03 часа, вместо планираните около 2:12:00.

 

Динко Ганчев продължава треньорска дейност с по-младите „стайери” във Варна. Негов възпитаник е сегашният министър на младежта и спорта д-р Красен Кралев (който впрочем е национален състезател при юношите и рекордът му на 20 км 1:05:26 все още, след 32 години, остава неподобрен). От периода на 80-е и 90-е са и прекрасните младежи Владимир Йорданов и Венцислав Чавдаров, Петко Колев, Александър Гопсодинов, Веселин Пейчев и много други. Няма как сега да бъдат изброени имената на всички шампиони и рекордьори, преминали „стаж” при Динко Ганчев. Нека само допълним към тях и името на Веселин Василев, маратонецът от Дупница, който също счупи българските рекорди на няколко пъти!

 

Преди три години, при посещение на племенницата си в Англия, Динко Ганчев се свързва със футболиста от Ливърпул Джейми Карагър. От дума на дума, предложено е на Ганчев да подготви и представи специална програма за тренировки на подрастващите футболисти на Мърсисайд. Дори се появява опция новозагорецът да замине в Англия и да работи по кондицията на футболистите за ФК Ливърпул.

 

Нито за миг от дългия си и ползотворен живот Динко Ганчев не се отделя от атлетиката. В последните години Бат’Динко се включи в съдийската колегия и на почти всяко голямо състезание можем да го видим с хронометър в ръка наред с останалите времезимервачи!

 

Екипът на BGathletic.com пожелава на Динко Ганчев крепко здраве и добро разположение, както и още дълги години в служба на любимия спорт – Царицата-атлетика.

 

Александър Вангелов

 

---


Тагове: Динко Ганчев
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени