Шрифт:

Бързонога софиянка с бразилски темперамент

Бързонога софиянка с бразилски темперамент
24-10-2018 09:01

През изтичащата 2018-а година в бяганията с препятствия  при девойките се появи едно екзотично момиче, което бързо зае своето място в авангарда. С рекорда си в зала „Асикс Арена” и балканската титла на 100 м с пр. за кадетки Изабела Соколова загатна, че заедно с бургазлийката Никол Андонова, са способни съвсем скоро да „разсеят мъглата” около бъдещето на една от най-българските дисциплини – бягането на 100 м с препятствия. Полюбопитствахме да узнаем някои подробности от високата и грациозна атлетка и й зададохме няколко „блиц” въпроса:

 

- Кога и къде си родена? Разкажи за семейството си.
- Родена съм на 24-ти август 2002г. в Бразилия. Родителите ми са спортували едно време, но не са се занимавали професионално със спорт. Прадядо ми Димитър Соколов е бил известен мото- и автомобилен състезател и шампион на България дълги години. В семейството ми имам две по-големи сестри. Голямата ми сестра – Лариса - учи и работи и понякога участва като танцьорка в група на Калин Вельов. Средната е Жулия – тя също работи и участва като певица в групата на Калин Вельов. Аз съм най-малката – още ученичка (в 166-о ССУ, б.а.).

 

Кога пристигнахте в България?
- Пристигнахме да живеем в България , когато съм била на година и половина, защото баща ми е трябвало да се грижи за възрастните си родители, а майка ми е била съгласна с него.

 

- Кога точно започна да тренираш? 
- Учех в 35 СУ и г-жа Ацева първоначално ме насочи към баскетбола. А лека атлетика започнах да тренирам в началото на 3-ти клас. Бях на едно училищно състезание. Треньорката Ваня Колева ме е наблюдавала, харесала ме е как бягам и ми предложи да започна да се занимавам с лека атлетика. С голямо желание, но и с леко притеснение се озовах в групата на Колева. Скоро разбрах, че няма от какво да се боя – всичко се оказа толкова вълнуващо и емоционално – тренировки, състезания. Бързо обикнах атлетиката.

 

- Първото ти участие в състезание
- Първото ми участие в състезание беше същото това училищно състезание (на стадиона на НСА), където треньорката ме видя за първи път през 2010 г. Тогава спечелих първи места на 60 м и скок дължина.

 

- Кога се ориентира към препятствията?
- Започнах да се занимавам с препятствия през лятото на 2017 г. Тогава ми беше и първото национално състезание с бягане на 100 м с препятствия. Госпожа Колева виждаше голям потенциал и правилно прецени възможностите ми в тази дисциплина.

 

 

- Първият ти златен медал? Кога и къде се случи?
- Първият ми златен медал беше именно на споменатите ученически игри през 2010 г. на стадиона на НСА  - на 60 м.

 

- Тази зима- рекордът в зала... очакваше ли го и смяташ ли, че можеше да слезеш под 8.80 сек?
- Тази зима рекордът в зала го очаквах, тъй като знаех горе-долу колко мога да бягам и да, смятах, че мога даже да „сваля” под 8.80 сек. Пък и всичко в тренировките преди това подсказваше на мен и на г-жа Колева, че ще бягам достатъчно бързо. (Соколова подобри националния рекорд в зала на 60 м преп. на два пъти, постигайки последователно 8.82 и 8.80 сек., б.а.).

 

- На Балканиадата в зала „Асикс Арена”- защо не можа да се реализираш напълно?
- На Балканиадата в зала останах едва седма. Можех и по-добре до бягам, но имах силни болки в кръста. С треньорката сложихме тепинг отзад на кръста ми, но и това не помогна. Даже не помня как съм завършила, толкова силна беше болката!

 

- През лятото - на шампионата за младша възраст - имаше ли шансове и възможности да слезеш под 14.00 секунди на 100 м преп.?
- Лятото на националния шампионат бягах 14.20 и успях да покрия норматив за Балканиадата. Е, не успях да „сваля” под 14.00 сек. Но имам още много да поработя върху техниката на преодоляване на хърделите, да подобря скоростта си и ритъма. През 2019 г.със сигурност ще бъда много по-подготвена и мотивирана, надявам се.

 

- После беше и на Балканиада в Истанбул.
- На първата ми  въобще в живота Балканиада в Истанбул станах шампионка с личен рекорд от 14.18 сек. Имаше лек насрещен вятър. Стартът ми от блокчето не беше от най-добрите. До трето-четвърто препятствие се движех трета, но започнах да се боря да настигна другите две непознати за мен съпернички (Буквич (Сърб) и Тоадер (Рум) б.а.). Настигнах ги, задминах ги и успях да финиширам убедително като балканска шампионка. Първа съм – не можех да повярвам. Толкова бях щастлива.

 

 

- Беше и на европейското първенство за кадетки в Дьор (Унгария).
- На европейското в Дьор не се получи от най-добрите ми бягания. А бях добре подготвена да си направя личен резултат. И досега не мога да си обясня какво точно се обърка. Стартирах с останалите, стартът ми беше добър, след това се разконцентрирах и другите ме задминаха. От притеснение започнах да „закачам” препятствията едно след друго. Ритъмът ми се обърка и не направих оптималното бягане! Останах седма в серията, но с 14.24, само на 6 стотни от линия ми рекорд! Чисто психически не успях да издържа. Пък и липсата на достатъчно опит също оказа своето влияние!

 

- От тази есен опитваш и скок дължина. Повече ли ти харесва от препятствията?
- В момента заедно с треньорката Колева опитваме едновременно и скок дължина, и препятствия. И двете дисциплини много ми харесват. Ще си продължа и с препятствията, но сега вместо спринт ще пробвам скок дължина. Г-жа Колева вижда много голям потенциал у мен именно при скока... Ще видим.

 

- Планове за 2019 г.?
- Плановете ми за 2019г. са свързани с балканските шампионати за девойки под 18 г. и под 20 г. Има и европейско за девойки под 20 години. Искам колкото се може повече стартове. Вече ще трябва да бягам по-често и „женските” препятствия (с височина 84 см и разстояние между тях 8.50 м) (Изабела вече ги опита – втора на шампионата за старша възраст с 15.08 в дъждовната буря на стадион „Васил Левски” б.а.). Не искам да се ангажирам с конкретни прогнози, но един резултат около 13.70-13.80 сек. за 2019 г. вероятно ще е напълно достижим. (българският рекорд на 100 м преп. за кадртки е на Никол Андонова – 13.79, б.а.). Само да съм здрава!

 

- Извън атлетиката какво е любимото ти развлечение, хоби имаш ли?
- Извън атлетиката много обичам туризма - искам да обходя всички интересни места по планините в България. Природата ни е прекрасна и си заслужава да се посетят колкото се може повече прекрасни кътчета на Родината.

 

Една висока и стройна девойка тепърва навлиза в голямата атлетика. Заедно с Никол Андонова от Бургас, Изабела Соколова има достатъчно време (и най-вече възможности) да припомни за славните времена на бягането на 100  с преп. отпреди десетилетия. Йорданка Донкова, Гинка Загорчева, Светла Димитрова – към постиженията на тези икони на българската атлетика Изабела Соколова трябва да се стреми с цялото си сърце и душа. Да й пожелаем здраве и успех в преследването на най-близките й планове и намерения.

 

Александър Вангелов

 


---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Изабела Соколова, 100 м с пр., 60 м с пр., Скок дължина
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени