Шрифт:

Стойко Цонов: По-трудното е за състезателя, а не за треньора

Стойко Цонов: По-трудното е за състезателя, а не за треньора
24-10-2018 15:02 | Яна Касова

Стойко Цонов изведе Александра Начева до три медала от големи първенства през 2018 г. Тандемът триумфира в тройния скок на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през миналата седмица, а през юли заслужи световната титла за девойки под 20 г. и сребърния медал в дисциплината от европейското първенство за юноши и девойки под 18 г. Цонов има още един медал от Младежка олимпиада – бронз в тройния скок чрез сина му Георги през 2010 г. След края на един дълъг сезон Стойко Цонов разкри пред BGathletic.com ави са трудностите по време на големи състезания.

 

- Г-н Цонов, трудно ли е да си на състезание като треньор на фаворит?
- Това е може би по-трудно, отколкото ако отидеш без очаквания и да ти се случи някакво чудо. По принцип, по-трудното е за състезателя, а не за треньора. Треньорът е по-уверен и се опитва да успокои състезателя, защото спортистите стават много нервни, когато има очаквания към тях и очакват златния медал, конкретно. Работатата на треньора в такива ситуации е да успокои тези страсти, за да може нещата да се получат. В леката атлетика, в техническите дисциплини, каквато е тройният скок, състезателят трябва технически да изпълнява правилно елементите. В противен случай се получава точно обратния ефект.

 

- Това важи ли в пълна сила с Александра?

- Естествено. То се вижда на състезанието в Буенос Айрес – в първия етап и втория етап направихме по един силен опит. Само аз си знам какво коства, защото бях на стадиона, и знам какви бяха опитите й. На практика, работата ми беше да я мотивирам да направи два силни опита в различните етапи. Тя можеше във финалния етап да направи фантастично състезание. Бих казал, че Александра беше готова за около 14.20-14.30 м. И това можеше да го реализира в третия и четвъртия опит на втория етап, но аз я спрях. Първият етап беше най-важен, защото той беше психологически. Там трябваше да реализираме добър резултат, не задължително с разлика. Но трябваше да е силен, за да има аванс за атака във финалния етап. И тя успя да го направи с по един опит и в двата етапа. Тежко е за треньора, защото той вижда, че има проблем в състезанието и трябва да мобилизира състезателя да се абстрахира, за да се реализира. Същият проблем имаше и Валентин (б.а Валентн Андреев, който спечели сребърния медал в хвърлянето на чук в Буенос Айрес). Във втория етап той трябваше, едва ли не, само да пусне чука и да вземе сребърния медал, а до четвъртия опит беше доста притеснен. Това е нормално, и двамата са млади състезатели. Но и двамата показват, че имат огромно желание за победа, което се реализира. Това е много важно, а такива състезатели трябва да ги съхраняваме и да се надяваме на тях за вбъдеще.

 

- Как успявате да съхраните психологически Александра и да я запазите здраво стъпила на земята след всичките й успехи?

-Няма рецепта. Това го правиш в движение. Всеки състезател си е различна психология и тези неща ги напасваш в момента на подготовка. Вече в състезанието - там всичко е подготвено за резултата, само трябва да се реализира от състезателя. И това става най-вече с правилните указания на треньора. Но всичко протича като тежест в подготовката и там няма рецепта точно определен състезател как да се тренира, а и е тайна на треньорите. При някои се получава, при други - не.

 

 

- Александра имаше една явна конурентка за олимпийската титла – Мария Висенте. Използвате ли я като мотиватор за Александра или по-скоро трябва да накарате Александра да не мисли за нея, а за собственото си реализиране?

- Според мен, Висенте стана психологически фактор в първото състезание, на което се срещнаха – на европейското първенство в Дьор. Но аз знам възможностите на Александра. Дори, съвсем теоритично казвам, Висенте да ни беше била на Олимпийските игри, по-голяма драма щеше да е за Александра, отколкото за мен, защото аз имам някакви виждания какво ще се случва за нея и за конуренцията. Така че, аз съм спокоен за бъдещето, въпросът е Александра да изпълнява, това което аз й казвам през годините.

 

- Какви са най-близките планове за Александра?

- Да завърши по възможно най-бързия начин училищния срок, за да можем да започнем пълноценна подготовка. Миналата година не можахме да направим добра подготовка зимата и в зала нещата не бяха добре. И мисля, че и тази година ще е същата и във времето ще преценявам зимата дали да участва. През зимата няма състезания за юноши и девойки и тя трябва да участва на европейско първенство за мъже и жени, което не е много добре като идея. Тя трябва да си мине по възрастите, както трябва. Това лято пробвахме на европейското, колкото да види какво е да се състезава с жените.

 

- Защо много често талантливите ни спортисти не успяват да се реализират, когато преминат във възрастта на мъже и жени? Отборът ни спечели десет медала от Младежката олимпиада в Буенос Айрес – какви ще са трудностите пред тези деца?

- Основният проблем, истинският, който много малко хора говорят и коментират, е бедните клубове. Предполагам, че следващата година, младите олимпийци ще бъдат подкрепяни от държавата. Но тези хора трябва да са подкрепяни и от клубовете. А клубовете това няма как да го осъществят, защото са, меко казано, безпарични. Фактически, когато от страна на клубовете, няма финансиране, вече финансирането става страшно малко - треньорите не са платени, състезателите ще бъдат подпомогнати от мнистерството, това е ясно, но това е само за подготовка. А състезателите не се чувстват сигурни, като пълноправни членове на тази държава. Всеки трябва да получава някакво възнаграждение за труда, който полага. А нещата при нас са променени. Всичко се прави година за година и няма сигурност. Няма някакъв план, дори прословутият 4-годишен олимпийски план. Дори сега, при тези млади състезатели, трябва да има 8-годишен план. След 2 години е Олимпиадата в Токио, но доста от тях няма да са готови да се срещнат с най-големите, т.е. има една следваща Олимпиада, която би трябвало да им е пикът на възможностите. А това 8-годишен план - не знам дали някой ще направи и да се знае, че тези деца ще са осигурени за следващите 8 години.

 

 

---


Тагове: МОИ 2018, Стойко Цонов, Александра Начева, Пловдив
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени