Шрифт:

Андриан Андреев: Основната ми цел беше да съхраня Валентин до Олимпиадата

Андриан Андреев: Основната ми цел беше да съхраня Валентин до Олимпиадата
25-10-2018 12:06 | Яна Касова

Семейство Андрееви завърши най-успешната си състезателна година, след като тандемът баща-треньор и син-състезател Андриан и Валентин спечелиха олимпийско сребро от Младежите игри в Буенос Айрес (Арж). През лятото пък Вальо стана и европейски вицешампион в хвърлянето на чук. И двата пъти Андреев-младши беше победен от украинеца Михайло Кохан. Андриан Андреев разказа пред BGathletic.com  за предизвикателствата да бъде треньор на сина си.  

 

- Г-н Андреев, победим ли е Михайло Кохан?

- Естествено. Но той е европейският шампион, световният от миналата година, световен реордьор в дисциплината. Този път в Буенос Айрес нямаше какво да направим, за да го победим, освен ако той беше сгрешил. Но нямаше да бъде спортсменски да се радваме на такава победа, в която ние не сме успели след негова грешка. Нашата цел беше да се преборим, ако беше нужно, за второто място. Но второто място не беше проблем за нас и се представихме отлично. И съм много благодарен на всички, които ни подкрепяха.

 

- Доволен ли сте от резултата на Валентин? Близо до националния му рекорд, но все пак не рекорд.

- Най-добрият му резултат през годината е 83.09 м, а 82.29 м мисля, че е перфектно постижение. Винаги може повече, абсолютно винаги. Рекордът не беше в основните цели. Ние имаме тази възможност, живот и здраве, догодина да го поправим. Така че това не беше самоцел  мисля, че си свършихме на 100% работата.

 

- Различният регламент свали ли напрежението на квалифиацията?
- Не, не съм сигурен, че спадна напрежението от квалификацията, защото на Олимпиадата напрежението остава и във втория етап на състезанието. Да си представим, че един състезател направи два, три фаула, четвъртият му опит може да бъде много лек, само за да не отпадне от класирането. Това важи и за двата етапа и е труден психологически елемент за всеки един състезател. Както видяхте, в началото на състезанието във втория етап, Валентин направи опити на 77-76-78 м – все още не беше сигурен, че ще може да затвърди неговите 80 метра. Но се събра в четвърти опит и го направи. Ако не се беше събрал, щеше да остане с по-слаби опити. Това пак би му донесло впоследствие сребърния медал, но нямаше да може да постигне опит над 80 м.

 

- Какво беше предизвикателството за треньора в този толкова дълъг сезон с основно състезание на другия край на света?
- Наистина много дълъг сезон. Основната ми цел беше да съхраня Валентин максимално до Олимпиадата, за да можем да дадем този резултат, който дадохме. Това беше най-важното. Затова не беше задължително да подобрим националния рекорд. Сезонът продължи до средата до октомври, определено много тежко, при положение, че състезанията започнаха още от януари. Затова и съм изключително доволен, както аз, така и самият Валентин. Единственото, което винаги ми се иска, както и на всеки състезател, че не сме едно място напред.

 

- Какво предстои сега?
- Кратка почивка за Валентин. Аз продължавам работа с другите си съсетезатели.

 

 

---


Тагове: МОИ 2018, Андриан Андреев, Валентин Андреев, Чук, Балчик
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени