Шрифт:

Ефикасна помощ при навехнат глезен

Ефикасна помощ при навехнат глезен
29-10-2018 11:00

Травмите в глезенната става са често срещани в спорта, а навяхването е сред най-честите. Болките и усложненията могат да се избегнат с няколко лесни средства...

 

Кракът се подува, появява се хематом и чувствителност на пипане, която може да стигне до остра болка. Стъпването на пода става проблем. Навяхването е рязко разтягане на ставата при глезена и на прилежащите сухожилия. Ако кракът е много подут и стане виолетов, трябва бързо да се потърси лекарска помощ и да се направи рентгенова снимка, която ще покаже дали не става дума за счупване или скъсване на сухожилие. За щастие, обикновено навяхването няма сериозни последствия и болката постепенно отшумява.

 

Студен компрес

 

Вземете от хладилника кубчета лед и ги поставете в найлонова торбичка, увийте я в кърпа и наложете болезненото място. Студът предотвратява подуването и успокоява болката. Не дръжте компреса повече от 30 минути.

 

Хомеопатия

 

Тя може да помогне като допълнително средство срещу евентуалния възпалителен процес. Третирайте мястото с крем, гел или спрей от арника веднага след навяхването, за да бъде ефектът най-голям. След това увийте глезена с еластичен бинт. Повтаряйте процедурата всеки ден.

 

Билки

 

Ароматното масло от безсмъртниче /хелихризум/ има силно противовъзпалително действие. Масажирайте внимателно болезненото място четири пъти дневно с три капки ароматно масло, смесено с неутрално растително олио.

 

Остеопатия

 

Ръчните манипулации не могат бързо да премахнат възпалението, но са много ефикасни за възстановяване на функциите на ставата, а по този начин и за заздравяване на сухожилията. Така се предотвратява вероятността от лошо стъпване и нарушено равновесие при ханша, а оттам на цялото тяло. Сеансът започва с манипулации на ходилото, които преминават към цялото тяло. Продължава 30-45 минути. След месец се повтаря.

 

Биокинезитерапия

 

Този метод е нещо средно между остеопатия и акупресура. Осъществява се натиск върху рефлекторни точки, също както по ставата и сухожилията, с цел да се намали отокът и да се възвърне гъвкавостта на тъканите, в същото време така се подобрява кръвообращението.

 

Източник: Framar.bg

 

---


Тагове: За здравето, Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени