Шрифт:

Колко бързо се губи мускулна маса

Колко бързо се губи мускулна маса
31-10-2018 13:31

Загуба на мускулна маса – една тема, която вълнува много от вас. Знаете, че тя се натрупва много трудно и с цената на доста лишения и труд, особено ако тя е качествена и с достатъчна плътност. Но когато се наложи по някакви обективни причини да пропуснете 2 или повече тренировки, започвате да се притеснявате за нея и в това има резон.
Ако стe извън фитнеса за малко по-продължителен период от време, вие можете да загубите до 1/3 от мускулната си маса и сила, според проучване, което е направено от учени в Копенхагенския университет. В тестовете участва група от 32 мъже: 17 от тях на възраст 20-30 години, 15 от тях на възраст 60-70 години.
Те трябва да носят шина, която обездвижва единия им крак в продължение на две седмици. След това, първата група, състояща се от по-младите мъже, е загубила между 21 и 33% от мускулната си сила в обездвижения крак, докато втората група, с по-възрастните мъже, е загубила между 20 и 26%.
Това бързо намаляване на силата може би ви се струва шокиращо, но не е най-лошата новина. За да възстановят силата си, мъжете започват да тренират колоездене в продължение на 6 седмици, като в първите 4 те се упражняват по 3 пъти, а в следващите 2 седмици тренират по 4 пъти. Те успяват за това време да възвърнат загубената си мускулна маса, но силата им продължава да е с 5-10% по-ниска от тази, с която са започнали експеримента.
Въпреки, че в изследването участват само мъже, много е вероятно нещата да са същите и при жените. Затова е важно хората да бъдат активни през целия си живот. Резултатите от проучването не означава, че не можете да препускате тренировка от време на време, но пък са доказателство, че ако намалите активността си до 0, много бързо тялото ви ще започне да губи мускулна маса и сила.
Въпреки, че първата група, тази на младите мъже, губи повече мускулна маса от втората, то именно при по-възрастните този проблем може да бъде по-сериозен, тъй като има по-голям потенциал да се стигне до отрицателен ефект върху способността да продължат с ежедневната си практика да правят разходки, да се занимават с домашните си задължения, да изкачват стълби и други. Загубата на 25% от обща ви сила е лоша диагноза, защото засяга вашата независимост и качество на живот, ако сте над 70 години.
Ако нямате възможност да излизате навън и да се движите, например при влошаване на метеорологичните условия, използвайте някакви гири, бутилки с вода или друг вид тежести и правете тренировки с тях, това е най-добрия начин да не спирате с активностите и да предпазите тялото си от загуба на мускулите, които ще ви помогнат да водите нормален живот, без проблеми с придвижването в по-късен етап.

Източник: Framar.bg

 

---


Тагове: За здравето, Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени