Шрифт:

Осигуряват заплати и подготовка на медалистите от Буенос Айрес

Осигуряват заплати и подготовка на медалистите от Буенос Айрес
31-10-2018 14:04

Медалистите на България от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, в това число Александра Начева и Валентин Андреев, ще получават месечно възнаграждение. Подготовката им за 2019 г. ще бъде обезпечена от Министерството на младежта и спорта (ММС).

 

Това стана ясно днес, след като олимпийците ни последователно бяха приети в Министерски съвет на заседенание на кабиента, водено от премиера Бойко Борисов, а след това бяха наградени с плакети в Министерството на младежта и спорта.

 

За обезпечаването на подготовката на медалистите от Биеонос Айрес министърът на младежта и спорта Красен Кралев поръча на треньорите да напишат отделен план за подготовка за 2019 г. на всеки един от състезателите, като финансирането ще бъде осигурено от ММС.

 

Всеки един клуб, класирал спортист до шесто място на Младежките олимпийски игри пък ще получи допълнително по 5 000 лв. към сумата, която му се полага по Програмата за развитие на спортните клубове. Така Начева, която стана шампионка в тройния скок, ще осигури бонуса за Ботев-Пловдив, сребърният медал в хвърлянето на чук Валентин Андреев ще подпомогне СКЛА Черно море 2005-Балчик, а Яна Копчева с шестото си място в тласкането на гюле ще осигури 5000 лв. за Локомотив-Русе.

 

От срещите на високо ниво днес стана ясно, че няма да се прави разлика между цвета на спечелените отличия от младите спортисти при еднократното им премиране от държавата. Така медалистите в индивидуалните състезания ще вземат по 15 000 лв. за спечелен медал, а отличията, спечелени в отборните смесени турнири със спортисти от различни националности ще бъдат премирани с по 10 000 лв. Това означава, че Начева и Андреев са заслужили по 15 000 лв. Според Инструкцията за парични премии на ММС за шестото място на Копчева се полагат 3000 лв. Още докато течеше Олимпиада през миналия месец стана ясно, че премиите за победа ще бъдат завишени от 10 000 на 15 000 лв. в индивидуалните дисциплини.

 

В Аржентина изпратихме 24 атлети, които се състезаваха в 14 вида спорт и спечелиха 10 медала - 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови. Толкова, колкото от Младежките игри, проведени до момента в Сингапур и Нанджин.

 

В Буенос Айрес, освен медалите на Начева и Андреев, успехите бяха свързани с шампионите на двойката акробати Мариела Костадинова и Панайот Димитров (индивидуално и отборно), стрелецът Кирил Киров (смесена двойка) и бадминтонистката Мария Делчева (отборно). Вицешампиони са щангистът Христо Христов и тенисистът Адриан Андреев на двойки. Бронзови медали спечелиха Галя Шатова (вдигане на тежести) и Едмонд Назарян (борба).

 

„Благодаря първо на треньорите, тъй като без тях нищо не става. Второ на тези деца, които са пример за младото поколение. Чест е за нас, че Ви има и с каквото можем, ще помагаме, за да се развивате и занапред. Особено ако се преборим за Зимна младежка олимпиада, защото и в зимните спортове имаме добри млади атлети. Бъдете живи и здрави, слушайте треньорите, за да може да продължите с успехите“, каза премиерът Бойко Борисов.

 

Олимпийската шампионка в тройния скок Александра Начева благодари на министър-председателя от името на медалистите за подкрепата, която оказва към спорта и младите хора в България.

 

„Вие сте едно много силно поколение български спортисти, което ни донесе голяма радост. Благодаря на Вас и Вашите треньори за работата, която свършихте. Следих внимателно какво се случваше и как реагираха хората докато бяхте в Аржентина. Всички българи бяха много горди. Винаги се усеща, когато има успехи, така беше и сега“, заяви Красен Кралев.

 

---


Тагове: МОИ 2018, ММС, Клубове, Красен Кралев
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени