Шрифт:

Успешни при децата, без медали при възрастните

Успешни при децата, без медали при възрастните
03-11-2018 13:00 | Яна Касова

Българските спортисти спечелиха десет медала, пет от които златни, от третите Младежки олимпийски игри в Буенос Айрес (Арж) през миналия месец. От предишните две издания на състезанията под петте преплетени кръга за юноши и девойки под 18 г. отличията за страната ни бяха общо десет. От последните три Олимпиади за мъже и жени България има 11 медала, като сред тях единствената титла е на Румяна Нейкова в гребането от Пекин 2008. Статистиката сочи, че в последното десетилетие подрастващите са в пъти по-успешни в сравнение с навършилите пълнолетие спортисти. Юношите и девойките носят в България десетки медали от световни и европейски първенства само за година. Планетарните титли в последната петилетка при мъжете и жените ни се броят на пръстите на една ръка. Реализиацията в етапите на подрастващите дава основание за блясково бъдеще на българския спорт. Но нишката в прехода от децата-спортисти към възрастните-спортисти се къса. Каква е причината?

 

Пари

 

"Спортът е лице на държавата. Затова трябва да се помисли за тези млади хора как да бъдат стимулирани. Те са шампиони. Но ако нямат финансово възнаграждение, няма как да ги запазим. Ще започнат да работят нещо друго", заяви председателят на БОК Стефка Костадинова при посрещането на младите олимпийци от Буенос Айрес.

Медалистите ще бъдат еднократно стимулирани с държавни премии. 15 000 лв. за медал в индивидуални състезания, а такъв от отборните смесени състезания - 10 000 лв., премии има за класиралите се до осмо място. Много от 24-те ни участника в Аржентина ще получат държавно финансиране за подготовка догодина. Някои от тях дори са получавали и през 2018 г. Но проблемът е несигурността, която спортистите имат в по-далечно бъдеще. 

 

„Основният проблем, заради който много често талантливите ни спортисти не успяват да се реализират, когато преминат във възрастта на мъже и жени, е бедните клубове, коментира треньорът на олимпийската шампионка в тройния скок в Буенос Айрес Александра Начева - Стойко Цонов. - Предполагам, че следващата година, младите олимпийци ще бъдат подкрепяни от държавата. Но тези хора трябва да са подкрепяни и от клубовете. А клубовете това няма как да го осъществят, защото са, меко казано, безпарични. Фактически, когато от страна на клубовете, няма финансиране, вече финансирането става страшно малко - треньорите не са платени, състезателите ще бъдат подпомогнати от мнистерството, но това е само за подготовка. А състезателите не се чувстват сигурни, като пълноправни членове на тази държава. Всеки трябва да получава някакво възнаграждение за труда, който полага. А нещата при нас са променени. Всичко се прави година за година и няма сигурност. Няма някакъв план, дори прословутият 4-годишен олимпийски план. Дори сега, при тези млади състезатели, трябва да има 8-годишен план. След 2 години е Олимпиадата в Токио, но доста от тях няма да са готови да се срещнат с най-големите, т.е. има една следваща Олимпиада, която би трябвало да им е пикът на възможностите. А това 8-годишен план - не знам дали някой ще направи и да се знае, че тези деца ще са осигурени за следващите 8 години.”

 

 

Реализиация

 

Много често спортът спира да има своя бляскъв привкус в момента, в който децата завършат училище и осъзнаят, че родителите не би трябвало да са тяхната основна подкрепа в мечтата за достигане на шампионското място. Ранното събличане на спортния екип се налага и заради натежаване на везната в полза на образование в специалност, която чертае по-добро фонансово обезпечаване в бъдеще пред това, което обещава спортът в България. И тук погледът не трябва да е само към министерството на спорта. Трансформация на университетския спорт по подобие на американската система с осигуряване на спортни стипендии би спомогнала за задържане на атлетите в залите и по стадионите в най-кризисните години – преходът след юношество, където е рано за реализиция при мъже и жени. А сега университетите в САЩ успешно се възползват от кризата в предимно източноевропейските страни и лесно привличат талантите ни. Ежегодно част от най-талантливите ни спортисти, предимно в плуването и леката атлетика, прелитат за първи път Океана, за да се влеят в американската система на обучение и тренировки.

 

У нас отдавна загърбихме привличането на спортистите мъм военна и полицейска служба. Но в Европа, добър пример са Италия и Гермнания, успешните спортисти при подрастващи получават назначение към подразделение на полицията или армията. Месечната заплата дава сигурност и самочувствие на спортистите, а на иснтитуциите – престиж и качествен подбор на кадри.

 

„Федерацията по акробатика не може да задържи много от състезателите, защото тя не може да им дава заплата, споделя Панайот Димитров, който заедно с Мариела Костадинова в Буенос Айрес станаха първите в историята на дисциплината си в акробатиката олимпийски шампиони. - Много състезатели заминават в чужбина, за да участват в шоупрограми, където вадят хубави пари.”

 

База

 

Спортната акробатиката дебютира на олимпийски форум в Буенос Айрес, но все още е със статут на неолимпийски спорт. Държавната субсидия е драстично по-малка от тази на федерациите, обслужващи олимпийски дисциплини. Работещите в акробатиката определят сумата от 80 000 лв. годишен бюджет от страна на ММС за минимален. И така страда и базата.

 

„Условията все още не отговарят на санитарните норми. Уредите и пособията, с които работим, вече са много остарели, казва Драгомир Драганов, старши национален треньор по спортна акробатика. - В цялата страна имаме две или три зали, които годишно се отопляват. В зимния период, въпреки многото деца, които идват, при минусовите температури те се дърпат.”

 

Въпреки инвестициите от страна на държавата в спортна инфраструктура, съоръженията за тренировки за много спортове или са в лошо състояние, или липсват, или се оказват тесни за наплива от желаещи да спортуват. Тези проблеми засягат най-вече по-малките населени места. Но пък бумът в последното десетилетие в интереса към спортни занимания при децата направи тесни басейни, стадиони и зали дори в София. А прекалено големият брой на трениращи на едно място влошава качеството на заниманието.

 

 

Мотивация

 

Загубата за мотивация е един от основните проблеми пред младите спортиисти. Това обикновено е процес следствие на множество фактори, включително и по-горе изброените. Без мотивация няма успехи, но и затова възрастните в спортната структура трябва да поставят реални цели пред спортистите си. Прекомерно силни нормативи за старт на големи първенства, често засилвани от федерациите у нас за редуциране на участниците, също бележат спад в стимула за професионален спорт.

 

А психологическата работа в спортните организации у нас често се загърбва.

"Мисля, че българските футболисти имаме много сериозен проблем с манталитета, коментира Светослав Петров, треньорът на участвалия в Младежката шампионска лига Септември U19. - Защото извън терена и на тренировки си мислим, че сме много сериозни футболисти. Особено в юношите. Няколко футболисти с няколко мача и ги вдигат до небесата. Видиш ли – следващият Бербатов, Стоичков и Мартин Петров. Нямат реална представа за нивото, на което се намират. При среща с един солиден и сериозен отбор се вижда, че не е това, което си мислим, с което се заблуждават самите футболистите и техните родители. Когато става дума за голямото, за това да свършим нещо наистина сериозно, те изневеряват и се крият. Вижда се от всички, че нивото на работа в детско-юношеския футбол като цяло при нас отстъпва доста от всички средноевропейски клубове, да не говорим за водещите. Оттам трябва да се започне. И на националните селекционери им е трудно. Трябва да променим много неща в работата с подрастващите, чисто спортно-технически, физически, ментално, на всяко едно ниво.”

 

Треньори

 

Квалификацията на треньорските кадри стои като постоянен проблем в не един или друг спорт, най-вече заради неосъвременена методика на подготовка. Друга грешка, засягаща треньорското ниво при работа с подрастващи, е т.нар. форсиране в спорта или когато деца се натоварват прекомерно с физически упражнения, изцеждащи възможностите им в ранна възраст. Неправилното построяване и съобразяване на подготовката с възрастовите изисквания може да доведе до успехи сред юношите и спад в резултатността в етапа на над 20 г. Не е едно изследване сочи, че най-успешните спортисти не са се кичили с медали в ранните си години на спорта.

 

Българското плуване е един добър пример. Съотношението на отличията ни от световни и европейски първенства при юноши и девойки е съизмеримо с това при мъже и жени – около 15. Но цифрите говорят, че мъжкият пол е по-успешен при юношите, а дамите – при жените. А най-успешната ни плувкиня олимпийската шампионка Таня Богомилова няма нито едно отличие като девойка, въпреки стартовете си на големи първенства при подрастващите.

 

Но и треньорите попадат в омагьосани кръг за нужни успехи на момента, а не с изготвяне на дългогодишен план, тъй като финансирането от общини и държава е на база година за година.

 

Къде се къса нишката между успехите при спортните деца и възрастните спортисти? В скъсаната нишка на добра организация в цялата структура на всички нива – министерство, федерация, клубове, родители.

 

 

Отличниците      

 

България записа най-успешната си Младежка олимпиада в историята със спечелени 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала. Александра Начева е шампионка на троен скок, титли в отборните състезанията заслужиха стрелецът Кирил Киров, бадминтонистката Мария Делчева и двойката акробати Мариела Костадинова-Панайот Димитров, които завоюваха и самостоятелно злато на смесени двойки. Вицешампиони са щангистът Христо Христов, състезателят на хвърляне чук Валентин Андреев и тенисистът Адриан Андреев на двойки. Бронзовите ни отличия са на Галя Шатова във вдигането на тежести и на Едмонд Назарян в борбата.

 

Спортовете ни със злато са 4, спортовете с медали 7, а спортовете с призови класирания до 6-о място са 13 от общо 14, в които имахме представители в Аржентина. Състезателите с медали са 10 при 24-членна делегация. Състезателите с призови класирания до 6-о място са 17.

 

Материалът е публикуван в списание "Икономист"

 

---


Тагове: МОИ 2018
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени