Шрифт:

Проф. Жалов обеща и 13-а книга

Проф. Жалов обеща и 13-а книга
Снимка: Тони Тончев
07-11-2018 16:14 | Яна Касова

Проф. Константин Жалов обеща да напише и издаде и 13-а книга. 90-годишният доайен на леката атлетика представи осмото си издание от поредицата за успехите на българската лека атлетика.

 

В последната си книга „Българските атлети в световния елит” той е включил богата статистика, интервюта и исторически факти в книгата. В общо 37 интервюта атлети и треньори споделят интересни факти от кариерата си. В 374-те страници са разгледани успехите на атлетите ни на Олимпийски игри, световни и европейски първенства.

 

Приложени са пълни данни за участието, постигнатите резултати и класирането при участието на всички наши атлети от Олимпйски игри, световни и европейски първенства, а накрая са представени „колортни” прякори на много от нашите атлети и треньори. Материали на Александър Вангелов, проф. Петър Бонов и проф Стефан Стойков също са включени в книгата.

 

Представянето на книгата, което се проведе в Национална спортна академия „Васил Левски”, уважиха легендарни атлети, треньори и ръководители, акто и цялото ръководство на учебното заведение-домакин. Пламенна реч държа една от възпитаничките на проф. Жалов – олимпийската вицешампиона в скока на дължина Диана Йоргова, както и другата ни сребърна медалистка от Мюнхен 1972 Йорданка Благоева. Олимпийската шампионка в тройния скок от Сидни 2000 Тереза Маринова отбеляза, че се надява и нейните възпитаници да влязат в следващите книги на Жалов. Бившият председател на БФЛА, под чието ръоводство са постигнати едни от най-големите успехи на Царицата у нас Тодор Тодоров, също поздрави Жалов за неуморния труд, както и един от най-успешните треньорът Георги Димитров. Час и половина не стигна на представителите на атлетическото семейство да изкажат за качествата на автора по време на дейността му като треньор, преподавател, да благодарят за научните му трудове и книгите, които сега оставя за следващите поколения.

 

Бившяит шеф на спортния отдел в Българската национална телевизия Методи Манченко дори предложи проф. Жалов да се издигне за номинация в престижната класация „Будител на годината”.

 

Сред гостите на представянето бяха бившата световна рекордьорка на 800 м Светла Златева, последните двама рекордьори на 110 м с пр. и 60 м с пр. Пламен Кръстев и Живко Виденов, двукратната европейска шампиона на 60 м Софка Попова, почти всички преподаватели от Катедра „Лека атлетика” към НСА „Васил Левски”, и още много изявени лекоатлети от близото и по-далечното минало.  

 

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КНИГАТА - ТУК

 


 

---


Тагове: Константин Жалов
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени