Шрифт:

Ивет Лалова: В атлетиката има все по-малко пари

Ивет Лалова: В атлетиката има все по-малко пари
25-11-2018 14:32 | Яна Касова

Вече с 14 години стаж в професионалния спорт, Ивет Лалова е компетентен събеседник по темите, засягащи не само леката атлетика, но и тези извън пределите на стадиона. Европейската шампионка на 100 м от 2012 г. неизменно е сред най-бързите на света, а мнението ѝ се зачита и във високите нива на спорта. Най-бързата българка даде специално интервю за BGathletic.com.

 

– Ивет, започна четвъртият ти мандат в Комисията на атлетите към Европейската атлетика. Чува ли се гласът на спортистите от хората, които вземат решенията?

– Това, което можем да правим ние, е да даваме предложения към по-високи инстанции в Европейската атлетика. Засега имаме успехи. Последно коментирахме ранкинг системата, която ИААФ няма да въведе от следващата година. Изпратихме мнение, че категоризациите на турнири и състезания не са в полза на състезателите. И се радвам, че след всичко има позитивен резултат, поне засега, за атлетите.

 

– Ти самата одобряваш ли ранкинг системата, която ще доближи леката атлетика до тениса и ще отпаднат нормативите за участие на големи първенства?

– Това ще бъде огромна промяна. Ще бъде голяма провокация за всички атлети и наистина трябва да видим какво точно ще се случи с развитието ѝ. Радвам се, че тази промяна няма да се случи идната година. Това, което обсъждахме много с колегите в Комисията, е, че системата крие голям риск елитните атлети да станат още по-елитни. А пък много млади състезатели, които са под 23 г. и които нямат възможност да стигнат до комерсиалните турнири и състезания, които носят много точки, ще изпаднат и съществува вероятността да загубим много от тях за атлетиката. Сега работим в тази насока – да видим как може да се изгради мрежа на подкрепа за тези млади спортисти, които са в прехода от под 23 г. до елитния спорт. Моето мнение е, че атлетите, които имат сигурни участия в Диамантените лиги, ще бъдат бронирани и с по-малко стартове ще са с призови места в ранглистата. Докато на други ще им бъде по-трудно. Но фалшивите резултати ще отпаднат и няма да има възможност някой да се класира на голямо първенство по некоректен начин.

 

– Нормативите сега сякаш са самоцел за голяма част от атлетите.

– Смятам, че те трябва да идват в етапа на подготовката. Но за много голяма част от атлетите те са трудност и неизбежно се превръщат в самоцел, т.е. целта ми за годината е да покрия норматива. Пък от там нататък… Мисля, че по-скоро е работа на треньорите да са планирали правилно подготовката, за да може ти да достигнеш един пик, в който да покриеш този норматив, но след това да можеш да продължиш нататък и да задържиш формата и да не падаш в резултатите.

 

– Каква е твоята рецепта да си успешен при подрастващите, но и при мъже и жени?

– Казвала съм, че моето оцеляване в спорта се дължи на първия ми треньор Константин Миланов и на начина, по който той ме е тренирал като малка. Аз наистина започнах много късно. Обичам да се шегувам, че разбрах какво са истински и тежки тренировки чак на 30 г., когато отидох да тренирам при Роберто Бономи в Италия. Разликата е огромна. Затова, на първо място, смятам, че трябва да се тренира правилно. Когато един млад организъм бъде натиснат малко повече, той бързо дава резултати. Но трябва винаги да се има предвид, че това в дългосрочен план може да бъде риск – да има застой или да дойдат много травми твърде рано. Затова съм много благодарна на Коце Миланов, че ме тренира много внимателно. Може би до 20-годишна възраст, докато не бягах първите си резултати, аз тренирах много леко.

 

 

– Промени ли се грижата за спортистите от страна на институциите в последните години?

– Имам поглед върху последните вече 10 – 15 години. И да, нещата се промениха изключително много към добро. Българската федерация по лека атлетика винаги е помагала, подкрепяла е и най-вече младите. Всички талантливи деца знаят, че винаги има помощ и подкрепа за тях. Но и от страна на Министерството на спорта нещата продължават да се променят все повече към добро. Видяхме, че сега за младите медалисти от Младежката олимпиада в Буенос Айрес има осигурена подготовка, заплати. Това е нещо, което не го е имало преди и особено когато аз съм били толкова малка. Вярвам, че това е правилна инвестиция към бъдещето на спорта.

 

– А има ли пари в атлетиката?

– Парите никога не трябва да бъдат самоцел. Не само в атлетиката, във всичко, което се прави. На първо място, трябва да вършиш работата си с любов, със страст, да платиш цената дори на успеха – независимо в каква област се развиваш. Парите трябва да бъдат едно възнаграждение. А в атлетиката, за съжаление, има все по-малко пари в международен план. Защото парите, които бяха преди години по турнирите, вече от доста време ги няма. Някъде изчезват – като че ли все повече хора печелят пари, а атлетите все по-малко. Примери са Диамантените лиги и другите комерсиални турнири – те се развиват, нивото на спорта се вдига непрекъснато, а в същото време печелените пари от атлетите са все по-малко.

 

– Планирана ли е вече следващата ти година?

– И да, и не. При мен всичко е планирано предварително, за да мога да продължавам да се развивам. Но в същото време още искам психически да се опазя и да не си слагам хаштага „Доха 2019” и ”Токио 2020”. Но се подготвям за тях. Въпросът е, че сега си давам малко повече време да съм спокойна, не съм поставила 100-процентова цел дали ще участвам зимата, или не. Опитвам се, чисто психически, още да преодолея и преживея това, което беше в изминалата годиина за мен, за да мога да продължа напред.

 

- Какво остава от изминалата година?
- Беше много трудна година, защото започна като най-силния ми сезон на 200 м от всякога. Чувствах се много уверена и добре, започнах с добри стартове, страхотни резултати. И в един момент - контузия, която се случи точно преди европейското първенство и обърка много нещата. Трябваше да дам изключително много от себе си, да изтискам всичко от мен и от хората около мен и с цената на много сълзи и трудности достигнах до пето място на европейското първенство. Това беше малко чудо за мен, но ми костваше много усилия, много психическа енергия. И си признавам, все още преработвам вътре в мен този сезон, защото наистина дадох много, работих страшно много за това европейско.

 

– Световното първенство в Доха ще бъде чак в началото на октомври, а не както обикновено през август. Можем ли да кажем, че това ще бъде първенството на треньорите, защото те ще трябва да планират много по-различна година?

– Наистина е така. Треньорите трябва сега да покажат всичко, което знаят, дори да излязат от рамката на класическия сезон. Вярвам, че те трябва да контактуват помежду си, да се говори. Но следващата година ще бъде голямо предизвикателство и за треньори, и за атлети. Летният сезон ще започне както винаги в началото на май и се очертават близо шест месеца състезателен сезон, което е изключително дълго и трудно. За мен също ще бъде предизвикателство. Разбрало се е, че няма да има ваканция.

 

 

– Имаш досег с най-елитните атлети по света, но и с техните треньори. Българските специалисти успоредно ли вървят с международните?

– За съжаление, нямам директни впечатления от работата на българските треньори, но фактът, че имаме успехи, говори, че и те са в крак с всичко, което се случва. Но в световен мащаб нещата се променят много, и то бързо. С интерес наблюдавам и дори провокирам моя треньор да бъдем винаги и ние в час. Благодарение на социалните мрежи и интернет има възможност да се види какво правят другите. Винаги трябва да се включва поне един нов елемент. Не може да правиш едно и също нещо 20 г. и да искаш същия или по-добър резултат.

 

– Все по-често даваш публични съвети за здравословно хранене. Да не се оформя това като твоя допълнителна професия?

– По-скоро ме влече да бъда мотивационен лектор. Напоследък получавам все повече предложения и се увличам в тази насока. Харесва ми възможността да помогна на някого, да направя неговия живот, неговата кариера, дори неговата лична мотивация малко по-богата, по-силна. Относно храненето не мога да спра да повтарям на всички около мен – приятели, колеги, колко важно е наред със съня, масажа, почивката да знаем как да се храним правилно.

 

– В рамките на седмица част от най-емблематичните български спортисти представиха своите книги. Ти мислиш ли да издадеш своята история?

– Да, в процес на подготовка съм. Трябва да призная, че все още търся границата, където мога да съм себе си, да не крия нищо, но в същото време да не разкривам абсолютно целия си живот. И без това всичко, което правя, е достояние на всички, но искам да остане нещо интимно. Бащата на Симоне (съпруга ѝ Симоне Колио, б.а.) издаде наскоро исторически роман и постоянно се обажда да ме пита кога ще бъде готова моята книга. Започнала съм я. Искам да я направя добре.

 

- Какви са най-близките ти планове?
- Януари или февруари, ако не участвам в зала, ще отида някъде на топло - в Испания или Португалия. Не планирам нещо далечно. Искам да изпитвам чистото удоволствие от това да тренирам или да си взема ден почивка в седмицата, в който да не тренирам. И виждам, че това дава много добри резултати. Махайки тази тежест от плещиите си, че трябва в момента да съм на това ниво, а утре на следващото, аз съм по-добре в момента, отолкото всяка друга година. Много често се затормозяваме психически прекалено много и забравяме, че всъщност тренираме за удоволствие и любов.

 

- Ако си представим, че стоиш пред всички български лекоатлети, каво би им казала?

- Миналата година, когато не отидох на световното първенствов Бирмингам, имаше големи шеги, че трябва да присъствам в отбора като ментор (смее се). Бих казала, че винаги съм насреща на всеки атлет, който има нужда от съвет, от помощ или дори от някого, който да го подкрепи. Всички минаваме през трудности, всички се борим с контузии, с болки, с неразбиране, със загуби, лишения. Затова аз винаги съм насреща дори само за морална или емоционална подкрепа. 

 

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Ивет Лалова, СП 2019, ЕП 2018
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени