Шрифт:

Защо Русия остава изключена от леката атлетика

Защо Русия остава изключена от леката атлетика
05-12-2018 14:48

Съветът на Международната асоциация на атлетическата федерация (ИААФ) удължи наказанието на Руската атлетическа федерация (РАФ) заради употребата на допинг в страната.

 

РАФ е със замразено членство от ноември 2015 г. след доклад, поръчан от Световната антидопингова агенция (УАДА), който откри доказателства за широко обхватна и подпомагана от държавата система за употреба на допинг.

 

ИААФ заяви, че Руската антидопингова агенция (РУСАДА) все още трябва да изпълни два критерия:

- осигуряване на достъп до данни за руските спортисти в лабораторията в Москва; и

- поемане на пълна финансова отговорност по разследването и съдебните разходи – до премахването на санкцията.

 

Това обяви Руне Андерсен – председател на работната група на ИААФ, целяща възстановяване членството на Русия.

 

За да бъде възстановено членството ѝ, Русия трябва да признае заключенията от доклада „Макларън”, поръчан от УАДА, според който допингът в страната е подпомаган от държавата и трябва да се осигури достъп до данните от антидопинговите тестовете в лабораторията на РУСАДА в Москва, провеждани в периода 2011-2015 г.

 

Русия, чийто национален отбор по лека атлетика беше отстранен от Олимпийските игри през 2016 г. в Рио де Жанейро, прие, че е имало широка употреба на допинг в страната, но нейните власти продължават да отричат, че тя е била подпомагана от държавата и все още не е осигурен достъп до лабораторните данни в Москва.

 

Международният олимпийски комитет и УАДА вече възстановиха членството на Русия в своите структури. Спорното възстановяване от страна на УАДА през септември тази година беше при условие, че Русия признае констатациите в доклада и осигури достъп до съхранените проби на РУСАДА.

 

Невъзможността да се предостави достъп до пълните данни от лабораторията в Москва до 31 декември тази година обаче може да доведе до ново замразяване на руското членство, предупредиха от УАДА.

 

Емил Здравков, gong.bg

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Русия, Допинг, ИААФ
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени