Шрифт:

Тренировка и болест - съвместими ли са

Тренировка и болест - съвместими ли са
06-12-2018 11:52

Това винаги е било въпрос на избор, дали да тренирате по време на заболяване или не.

 

Някои хора с против това, докато на други болестта не им пречи и те не пропускат своите фитнес занимания. Ето няколко съвета какво да правите, когато сте болни и въпреки това сте решили да тренирате.

 

Болестите, които са неглижирани от трениращите:

 

Тренировка с хрема

Хремата не пречи на тренировката, но внимавайте с пръскането на носни секрети! Почиствайте носа си често, носете си носни кърпички и след като приключите работата си на някой уред, дезинфекцирайте местата, които сте докосвали с мокра кърпичка.

 

Тренировка с настинка

Ако имате настинка, вие може да бъдете заразни за срок до 5 дни. Дезинфекцирайте всички уреди след себе си, но за предпочитане е да тренирате у дома.

 

Тренировка с температура или стомашно неразположение

При такива състояния е най-добре да останете вкъщи, вместо да ходите до фитнес залата или на работа. Важно е да установите дали всъщност е само стомашно неразположение или имате хранително отравяне.

 

Стомашното неразположение е известно като вирусен гастроентерит. Това е силно заразно заболяване, което се разпространява чрез храна, вода и близък контакт. Най-честите му симптоми са:

- Диария

- Чревни спазми

- Стомашни спазми

- Повръщане

- Гадене

- Треска

 

Симптомите на хранително отравяне могат да бъдат от леки до тежки и освен горе посочените проявления, могат да включват:

- Мускулни болки

- Главоболие

- Оток на очите

- Силна жажда

- Обилно изпотяване

- Тръпки

- Прекалена умора

 

Тежките симптоми на хранително отравяне включват затрудненото дишане, възпаление около сърдечния мускул и проблеми с координирането на движението. При такива симптоми най-добре да потърсите лекар, вместо да се опитвате да провеждате своята дневна тренировка!

 

Интензивност на тренировката, когато сте болни

Някои смятат, че тренировката ще стимулира имунитета им, но изследванията показват, че това може да се случи единствено при леки здравословни неразположения. Ключът е е в това да тренирате леко, без да се натоварвате прекалено много. Физическата активност може да отмие бактериите от дихателните пътища, намалявайки усложненията от настинката.

 

Увеличената телесна температура в следствие на тренировката може да попречи на бактериите да се развиват, както се случва при високата температура при треска например.

 

Физическата активност помага за подобряване на настроението и също така намалява стреса, като така се въздейства на заболяването. Тренировките отново трябва да бъдат леки, без да се получава много напрежение за тялото. Препоръчвам ви да ходите повече, да карате колело и да заложите на леките свободни тежести!

 

Тренировките, когато сте болни са безопасни, при определени условия.

 

Не се насилвайте твърде много в тренировките, когато сте болни! Добре е да тренирате докато сте леко болни, с течащ нос, с леки симптоми на алергии или настинка.

Понякога треската не е просто треска. Можете да имате стомашен вирус или хранително отравяне, затова е добре да запомните разликата и да знаете кога наистина трябва да почивате.

 

Ако вие все пак държите да тренирате, тогава не се натоварвайте, а я бъдете по-спокойни! Задължително дезинфекцирайте всички повърхности след себе си! И най-важното, грижете се за себе си!

 

Източник: Framar.bg

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени