Шрифт:

Русия и допинг скандала - какво следва?

Русия и допинг скандала - какво следва?
03-01-2019 16:34

Време е Световната антидопингова агенция (УАДА) да спре да бъде "изигравана от руснаците". Това заяви председателят на антидопинговата агенция на САЩ Травис Тайгарт в остър тон след неспазения срок, в който Руската антидопингова агенция (РУСАДА) трябваше да предостави данните от московската антидопингова лаборатория пред УАДА.

 

Според американеца ставащото в момента е "тотален майтап", както и "срам за УАДА и глобалната антидопингова система".

 

Още през септември САЩ и Великобритания изразиха недоволство срещу възстановяването на правата на РУСАДА. Тогава УАДА постави няколко условия пред Русия, но ключово от тях беше осигуряването на достъп до данните, съхранявани в московската лаборатория.

 

Срокът за изпълнението беше 31 декември, а неспазването му поставя много въпроси. Сега УАДА, и МОК са поставени под натиск от различни страни, като недоволството се натрупва след спорното решение от септември.

 

На карта остава бъдещето на руския спорт, както и участието на руските спортисти в големите състезания.

 

Има ли изненадани

 

Според Тайгарт развоят на събитията е такъв, че няма изненадани. По думите му през септември УАДА е възстановила правата на РУСАДА против желанията на спортисти, правителства и обществеността.

 

"Никой не е изненадан, че този срок беше пренебрегнат и е време УАДА да престане да бъде изигравана от руснаците и веднага да обяви, че те не са изпълнили условията", заяви Тайгарт в изявление.

 

Недоволство изрази и комисията на спортистите към УАДА. Според тях ако не се вземат мерки, това ще е провал в защитата на интересите на чистите спортисти. "Ние сме изключително разочаровани, че срокът до 31 декември, наложен на Русия от УАДА, не беше спазен от руските власти", обявиха от комисията на спортистите към УАДА.

 

Президентът на Световната антидопингова агенция Крейг Рийди пръв изрази недоволството си. Той каза, че е "горчиво разочарован" от развоя.

 

Какво предстои

 

На 14 януари в Канада отговорната комисия ще разгледа темата и ще даде препоръки на УАДА как да действа.

 

Според вицепрезидента на световната агенция Линда Хелеланд са необходими бързи действия. Тя също заяви пред Би Би Си, че е "изключително разочарована, но не изненадана". По думите ѝ сега трябва незабавна среща, на която да се реши дали Русия да получи ново наказание.

 

През септември Хелеланд е била против възстановяването на правата на РУСАДА. "Аз съм изключително разочарована, че Русия не предостави данните за тези повече от три месеца, които имаше на разположение. Но не съм изненадана - за съжаление, този процес продължава от години", каза норвежката.

 

Сега големият въпрос е какво ще последва. В дните преди изтичането на срока шефът на РУСАДА Юрий Ганус се обърна към президента на страната Владимир Путин с призив да помогне. В осемминутното си обръщение той заяви, че ново наказание би довело до изолация на руския спорт. "Ние сме на ръба на бездна и ви моля да защитите настоящето и бъдещето на чистия спорт и бъдещите поколения спортисти", каза той.

 

Как се разви скандалът

 

Правата на РУСАДА бяха спрени през ноември 2015 г., когато страната беше изключена от международната лека атлетика по обвинения в държавно контролирана система за употреба, разпространение и прикриване на допинг.

 

Световната антидопингова агенция няколко пъти отказа да възстанови лиценза на РУСАДА, включително и през май тази година, като причината беше отказът на Русия да изпълни две от задължителните условия.

 

УАДА искаше от Русия да признае всички заключения в доклада на комисията "Макларън", който доведе до наказанията и забраната за участие в летните олимпийски игри в Рио де Жанейро, както и от доклада на комисията "Шмид", който разследваше допинг схема по време на Сочи 2014 и доведе до изключването на страната от зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

 

Другото условие беше да бъде даден достъп на служителите на УАДА до допинг пробите и електронната база данни на Московската антидопингова лаборатория от 2011 до 2015 г.

 

През декември екип от петима експерти от УАДА пътува за Москва с уверението, че ще получи достъп до проби и други сурови данни. Делегацията получи отказ от руските власти с обяснението, че оборудването на инспекторите, с което ще извлекат информацията, не е съобразено със законодателството в страната.

 

Източник: dnevnik.bg

 

---


Тагове: Русия, Допинг, УАДА
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени