Шрифт:

Андриан Андреев: Целта пред Вальо е световен рекорд

Андриан Андреев: Целта пред Вальо е световен рекорд
05-02-2019 13:01 | Яна Касова

След сребърните медали на европейско и олимпийско ниво при юношите под 18 г. през 2018 г. сега пред семейство Андрееви стои още по-сериозна цел – световен рекорд с 5-килограмовия уред в хвърлянето на чук. Андриан Андреев води сина си Валентин по правилните стъпки към успехите, а през 2019 г. треньор и състезател, или баща и син, ще опитат да развеят българския и балчишкия флаг на още стадиони извън България. А Андреев-старши прави равносметка на изминалите месеци:   

 

- Няма как да не съм доволен. Вальо постигна най-големите си успехи. Резултатите му са изключителни поради факта, не само, че беше с една година по-малък от съперниците си, но и затова, че премина 80-те метра няколко пъти през годината. И като отбележим, че на големите първенства, освен в световната ранглиста, само той и Кохан са преминали този метраж. Няма как да не съм доволен. Искам само да сме здрави, за да можем да продължим с тези добри резултати и занапред.

 

- Можете ли да се подготвяте нормално в Балчик?

- Хубавото е, че условията, чисто материални, са добри. Надявам се в бъдеще да подобряваме базата си, която имаме. Тренираме навън. Няма значение от градусите - дали 5, -10 или -15. Ние сме там. На 30, 35 градуса плюс, ние пак сме там. Може да се направи мрежово хвърляне в закрито помещение, но нямаме. В най-близко бъдеще се надявам и с такова да се оборудваме, за да можем да си провеждаме подготовката в България. Иначе можем да ползваме по-топли страни и да хвърляме там.

 

- След успехите на Вальо увеличиха ли се желаещите да хвърлят чук в Балчик?
- Има деца, да. Но не са толкова много, колкото желая аз. Като численост. Има много малки деца между I и V клас, които са много по-запалени от по-големите състезатели. За съжаление, като стигнат до 13-14-годишна възраст спортният им ентусиазъм рано приключва. Причина са различни съвремнни дразнители, които всички ние знаем - компютри, заведения, забавления. В VIII клас вече излизат по заведения, искат да пият кафенца, да пушат цигарки и спортът остава някъде на заден план.

 

- Лесно ли се запали Вальо по хвърлянето?
- Той от мъничък е с мен на стадиона. Дори още като не можеше да различи какво е хвърляне. След това започна да го разбира и искаше и той да хвърля. Както не веднъж и той е разказвал, започна с 10-литрова пластмасова бутилка от вода. Сложихме вътре няколко камъчета и така започна всичко и, дай боже, да продължи в по-големи висини. И дъщерите ми – Симона и Теодора, които са на 8, тренират лека атлетика. По-малко от батко си, но и по-малко време ми остава да им обърна внимание. Но и те имат желание. Когато бяха по-малки и ги питаха какви ще станат като пораснат, те отговаряха, че ще хвърлят чук като бате. Надявам се да подредя времето си, за да мога и с тях по-често да работя индивидуално с тях. Иначе всеки вторник и четвъртък имаме детска атлетика в Балчик. Имаме над 40 малки деца.

 

- Вече започна 2019 г. Какви са целите ти с Валентин за тази година?
- Зимата се забавляваме с тласкане на гюле. То не ни е коронна дисциплина, но поддържаме състезателна активност. Зимата на чук има само едно състезане – шампионата в края на февруари в Балчик. За летния сезон е ясно - готвим европейското първенство за юноши и девойки под 20 г. Това е много важно за нас. Участваме и на Европейския младежки олимпийски фестивал и целта ни е огромна – ако сме здрави, да направим нов световен рекорд. Миналата година веднъж го подобри Михайло Кохан (б.а. 87.82 м), защо тази година да не е наш?

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Валентин Андреев, Андриан Андреев, Чук, Балчик
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени