Шрифт:

Дългото завръщане на Даниел Добрев

Дългото завръщане на Даниел Добрев
Снимки: Илиан Телкеджиев, LAP.bg
05-02-2019 09:34

След повече от година и половина отсъствие от стадиона (поне на състезанията) един от 18-те ни „8-метровци” в скока на дължина направи първа стъпка от едно дълго завръщане в сектора.

 

Даниел Добрев е шампион на България в скока на дължина след година и половина мъки и неволи около коварната контузия в коляното. Преди пет години в зала „Добротица” в Добрич Добрев скочи 8.04 м (за първи път над осемте метра) и когато всички му предричаха безоблачно бъдеще, неволите около него започнаха да го навестяват като зла поличба.

 

Роден на 07 април 1992 г., Даниел е син на известната ни многобойка от миналото Карамфилка Петрова (тя беше победителка на едновремешните състезания „Дружба” в Пхенян, седма на европейско първенство за девойки и призьорка от Купата на Европа в Хелмонд 1989 г.). Добрев започва занимания при Атанас Иванов в родния град Сливен и още на 16 г. премина седемте метра. На световното за кадети (под 18 г.) в Бресаноне (Ит) през 2009 г. Добрев е четвърти на квалификацията със 7.42 м, но на финала поради прекаленото си вълнение след два фаула остава едва десети със 7.27 м. Ако беше повторил 7.42 на финала, Дани щеше да заеме призовото шесто място.

 

Две години по-късно (през юли 2011) за европейското под 20 години в Талин Добрев е малко по-уверен (след шампионската си титла за юноши в София със 7.69 м) и на финала със 7.56 м е вече шести. Но Олимпиадата в Лондон минава без Даниел, въпреки високия резултат от шампионата на България през 2012 – 7.86 м.

 

Голямата радост идва на 16 февруари в залата в Добрич. Във втория си опит на скок дължина Добрев се приземява на 8.04 м (шесто място във вечната българска ранглиста в зала). В следващите си два скока Даниел се приземява над 8.15 м, но за жалост след леко пристъпване на пластилина.

 

 

И оттук насетне започват неволите... Контузия след контузия не носят очакваното развитие. Олимпиадата в Рио 2016 също минава без Добрев. Последното му състезание за 2017 е през юли, когато на Балканиадата в Нови пазар остава едва четвърти.

 

Хроничната травма в коляното на отскачащия крак няма как да бъде излекувана без хирургична интервенция... Месеци на лечение, после опити за по-здрави тренировки. Междувременно Добрев се е разделил с треньора си Атанас Иванов и от периода 2015 – 2016 се подготвя в Пловдив при Атанас Атанасов.

 

За Даниел цялата 2018 г.като че ли няма да свърши никога  – лечение, болки, опити за тренировки. Още през зимата операцията най-сетне е извършена, но трябва да минят месеци, преди да се установи, че наистина е минала успешно. През есента като нещата се пооправят. Но Атанасов и Добрев не искат да рискуват и да пришпорват. Завръщането в сектора трябва да бъде на 100 процента изпипано и сигурно.

 

В неделя в зала „Асикс Арена” Даниел отново бе развълнуван... Той започна неуверено – 6.97 м! Добрев не помни откога не му е мерен резултат под 7 метра. Във втория опит ситуацията отива към по-добро – 7.41 м. За да дойде последният шести кръг и Добрев да се напрегне максимално за титлата – 7.63 м.

 

„Развълнуван бях. На тренировките напоследък показвам много добри показатели напоследък и с треньора Атанасов в последните седмици работим все по-здраво, сподели Добрев. - Вече скачам на почти пълни обороти и още на Балканиадата в Истанбул се надявам да скоча повече, отколкото тук! За мен сега е най-важно и радостно, че отново съм тук, че пак скачам! А колко усилия и нерви ми струваше това завръщане... Все пак, надявам се търпението ми да бъде възнаградено. Имам пълно доверие на Атанасов и му вярвам безрезервно. Признателен съм и на публиката, която в неделя бе с мен и ме подкрепяше от трибуната. Какво по-хубаво от това да знаеш, че толкова много хора ти се радват!”

 

Даниел Добрев навлиза в спортна зрялост и със сигурност заслужава много по-добра участ на стадиона. Изпитанията и превратностите на съдбата не го пречупиха и всички познавачи на атлетиката у нас с нетърпение очакват истинското му завръщане!

 

Александър Вангелов

 


 

---


Тагове: Даниел Добрев, Скок дължина
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени