Шрифт:

Българинът от Каталуния, станал шампион на 400 м

Българинът от Каталуния, станал шампион на 400 м
06-02-2019 09:22

В съботния следобяд на 02 февруари една голяма група от възторжени почитатели – роднини, близки и приятели – беше окупирала официалната трибуна на зала „Асикс Арена”. Всички те – невръстни деца, младежи и девойки, млади и не толкова млади мъже и жени, бяха дошли  да приветстват победата на ненавършилия още 20 години славист Николай Георгиев. Дошъл от далечна Испания, Ники изгаряше от желание да стъпи на родна писта и да покаже своето майсторство на всички в залата.

 

НАЧАЛОТО

 

Роден на 23 март 1999 г. в София, Николай не става атлет изведнъж. До заминаването си в Испания (декември 2011 г.), той не се занимава системно с никакъв спорт. Стъпвайки заедно със семейството си в Тарагона (Каталуния), Георгиев се насочва първоначално към Цар футбол и три години е голмайстор на местния юношески клуб. Един фотограф, приятел на майка му, съвсем случайно забелязва неговото майсторство с топката и вродената му бързина на терена. Той предлага Николай да се пробва и като лекоатлет в Агрупасио Атлетика Каталуния и го запознава с треньора Мануел Гомес Сантаейя-Санта. През лятото на 2015 г. Николай започва с леки тренировки и без сериозни натоварвания. Едва в края на сезона (през септември) в Камбрилс Ники стартира в първото си състезание и записва 11.89 сек на 100 м и 25.01 сек на 200 м.

 

ТРЕТИ В ИСПАНИЯ ПРИ КАДЕТИТЕ

 

Още през януари 2016 г. Георгиев участва в шампионата на Каталуния в Сабадел и се класира на четвърто място на 60 м със 7.35 сек. Само 5 стотни не му достигат да покрие норматива за участие в зимното първенство на Испания. На открито усърдните тренировки вече дават сериозни резултати. Още на 02 април в Манреса Николай участва в ученическото първенство на Испания – на 100 м той е с бронз (11.67 сек), но формата му (и резултатите) растат стремглаво. На 04 юни в Лорет дел Мар Ники е първи на 100 м (11.51 сек) и втори на 200 м (23.15 сек). Седмица по-рано (28.05 сек) Георгиев е удивил всички на Клубното първенство на Испания за кадети (под 18 г.) в Сарагоса. Той се класира четвърти на 100 м с 11.08 сек (с 4 м/сек попътен вятър). На индивидуалния шампионат на цяла Испания за кадети в Матаро Николай Георгиев печели бронзов медал с 22.59 сек (насрещен вятър -2.0 м/сек). Само 4 стотни не му достига за норматива за ЕП в Тбилиси за кадети под 18 години! Ники и треньорът Мануел са повече от доволни и безкрайно обнадеждени за следващия сезон. Впрочем Николай участва през цялото време и с щафетните гарнитури на Каталуния на 4х100 м и квартетът му винаги заема първото място.

 

 

КОНТУЗИЯТА

 

Цялата есен на 2016-а минава в усърдни тренировки. Мануел вижда в Ники новата звезда на Каталуния в спринта. Още на 3 декември на областен турнир (на открито) нашенецът е първи на 60 м с 6.8 сек (ръчно) и на 400 м с 51.2 сек (за първи път в живота си Николай опитва 400 м). На 10 декември в залата в Сабадел Георгиев е втори на 200 м с 22.52 сек, а в следващата събота (17.12) „Санта” е възхитен – 7.17 сек на 60 м и 22.77 сек на 200 м.  И тогава се случва нещастието. На 15 януари (пак в залата на Сабадел) Ники стартира на 200 м и в края на втория завой от прекомерния натиск върху пистата получава страхотно разкъсване (13 см!) на задния бедрен мускул и на сухожилието. Върпеки страшната болка Георгиев продължава да бяга и даже финишира, струполявайки се в адски гърч на финала. Николай още не може да осъзнае какво точно се е случило! Веднага го качват на носилка и с линейката е заведен в близката болница. Травмата е сериозна и два месеца Николай не спортува почти нищо, а провежда предимно процедури по рехабилитация.

 

ОДИСЕЯТА НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО

 

През септември 2017 г. Георгиев стъпва отново на пистата. Може би от прекомерното желание да се върне бързо сред елирта в спринта, през октомври Георгиев отново разкъсва едва заздравелия мускул на бедрото си. Започва истинско ходене по мъките. Търси се най-подходящият лекар, който да го излекува най-удачно. Тук на помощ идва футболистът Мартин Петров, който съветва семейство Георгиеви да се насочат към клиниката на прочутия професор Кугат.

 

ЕКИПЪТ ОТ ТЕРАПЕВТ, ЛЕКАР И ПЕРСОНАЛЕН ТРЕНЬОР

 

До Кугат така и не могат да стигнат. Но откриват лекарка-физиотерапевт, която провежда сеанси с иглотерапия. Лечението като че подобрява ситуацията, но от декември 2017 до края на януари 2018 Ники провежда редовни процедури без дори да помисли за атлетиката. На 14 февруари Георгиев и Гомес провеждат първата лека тренировка... Постепенно натоварванията се покачват и Ники се занимава с удвоено желание и амбиции към летния сезон 2018. Пролетта за Ники започва на 21 април с първия старт на 200 м (23.18 сек в Камбрилс). Само след седмица (28.04.) Николай вече е на 22.51 сек – чудесен резултат предвид дългото бездействие. На клубния юношески шампионат в Барселона на 12 май Николай финишира пети на 200 м за 22.45 сек. Следващата седмица в Барселона (на 19 май) Георгиев застава на старта на 100 м и стартира рязко. Още по средата на разстоянието обаче Ники усеща рязка болка, този път на левия крак. Отново разкъсване на мускул... Дали Николай е трябвало да рискува и да се напрегне в класическите 100 м. Отново се насочват към Мартин Петров. Той пък ги насочва към лекаря на ФК Еспаньол. Доктор Нунес му назначава екип (тричленка) от физиотерапевт, лекар-терапевт и персонален треньор. Тримата се заемат да излекуват Ники напълно. Търпеливата им работа и старание скоро дават резултати.

 

 

ПРОМЯНАТА

 

Николай и Мануел Гомес Сантаейя решават да изоставят окончателно късия спринт. Ясно е, че травмите идват само от него. „Санта” решава постепенно да преминат на 400 м. Възстановяването преминава повече от добре и още на 20 октомври 2018 г. в Барселона Ники стартира на 400 м (50.74). В началото по-дългите отсечки (межди 300 и 600 м) му идват повече и след всяка тренировка Николай се чувства безкрайно „изцеден”. Полека-лека обаче Ники започва да свиква. Пък и твърдият му характер и голямо желание му помагат да преодолее болката от натоварванията. Интелигентният младеж прекрасно осъзнава, че ако иска да бяга много бързо, единственият път към тази цел преминава през пълно себеотдаване в подготовката. Мануел Гомес Сантаейя е изненадан – Георгиев не само се възстановява удивително бързо, но и подобрява повечето от показателите си отпреди контузиите!

 

РЕКОРД НА 300 М В ЗАЛА

 

Подготовката на Николай се провежда изключително навън. Мекият климат в североизточна Испания (около 15 градуса навън) позволява тренировките да се провеждат на чист въздух. Гомес Сантаейя е въодушвен и развълнуван – на 16 декември 2018 на контролен тест в залата в Сабадел Николай пробягва 300 м за 35.42 сек. Няма болежки, краката са здрави и Георгиев се готви на пълни обороти. По съвет на диетолози Николай си създава специален режим на хранене и с него и в момента се чувства повече от отлично.

 

ПЪРВО „СЛИЗАНЕ” ПОД 50-Е СЕКУНДИ

 

На 18 януари 2019 в Сабадел Николай за първи път „слиза” под 50 секунди на 400 м – 49.68. Два дни по-късно в бягането на 200 м Ники си прави второ лично – 22.20 сек. На 27 януари (пак в Сабадел) Георгиев участва два пъти в един ден на 400 м. Това се случва на шампионата на Каталуния за младежи под 23 години. Първо в серията Ники дава 49.62, после на финала 49.41 сек. Мануел Гомес е изключително доволен и обнадежден...

 

ЗАПОЗНАСТВОТО С КАЛОЯН И СЛАВИЯ

 

 

През 2016 година Николай Георгиев е поканен в Шоуто на Слави по бТВ. Трифонов научава за него след победата му на шампионата на Каталуния в Барселона. След триумфа си на финала Ники грабва българския трибагреник и с него над главата си обикаля целия стадион. Това впечатлява изключително шоумена и Слави го кани да му гостува в шоуто. Президенът на АК Славия Калоян Вълчев гледа предаването и светкавично решава да намери Николай с конкретно предложение. Връзката е осъществена чрез бащата на Ники Асен Георгиев и през 2016 година Николай официално е картотекиран като състезател в столичния клуб. За съжаление, точно преди да пристигне в България, Николай се контузва и така дебютът му на родна земя се отлага... Междувременно Вълчев и Георгиев младши се срещат със спортния директор на БФЛА Диан Драшков. Уточнено е Николай редовно да информира атлетическата ни федерация за всичко случващо се около него.

 

ПЪРВА ТИТЛА В БЪЛГАРИЯ

 

В края на януари 2019 семейство Георгиеви си идва в България. За ден-два отсядат във вилата им до Перник. Николай отива на река Струма и потапя краката си в ледената вода. Трябва да търпи – това е част от терапията преди старта. На 02 февруари в залата Николай стартира от четвърти коридор в последната десета серия на 400 м. В началото „пуска” Алекс Василев и Живко Стоянов да дръпнат напред, но не много. Това е и тактиката, заръчана от Мануел Гомес. Към края на последния завой обаче Ники е в стихията си. Атаката му е неотразима и, въпреки неудобните виражи, Георгиев финишира за първи път като шампион на България с личен рекорд – 49.34.

 

„Бях се запознал с конкуренцията предварително, макар и само по резултати. И все пак, не се надявах непременно на титлата. Видяхте как ме подкрепяха моите роднини и приятели. Длъжен бях да стана първи... Сърцето ми щеше да се пръсне от радост, толкова ме развълнуваха близките ми. А и сега, 3-4 дни след преживяното, все още не мога да осъзная и асимилирам какво точно означава да си национален шампион... Ще ми трябва време!”

 

ПО-БЛИЗКОТО И ПО-ДАЛЕЧНО БЪДЕЩЕ

 

 

Много ми се иска да стартирам за националния отбор на България – паспортът ми е български. Дали от ръководството на БФЛА няма да решат да сформираме един квартет на 4х400 м за Балканиадата в Истанбул? Видяхте как бега Антонио Иванов от Атлетик за тима си в щафетата. С него и с Алекс Василев и Живко Стоянов бихме могли да се напрегнем и за бягане под 3:20 минути. Треньорът ми се колебае още, дали да направя още няколко старта в Испания. Ще видим. За лятото съм се нацелил високо – стремя се към резултат около 47.90 на 400 м и под 21.50 на 200 м. Нормативът за ЕП за младежи под 23 години (47.10) засега ми се струва непосилен за мен. Но кой знае – не виждам предели пред себе си и тепърва ще гоня рекордите! Пък и през 2021 г. ще има още едно европейско за младежи за мен. Ще се опитам да покрия изискванията за участие на Европейските игри в Минск през лятото. Разбира се, на международната сцена ще участвам само за България!”

 

Един симпатичен младеж от далечна Тарагона в момента е в първи курс на двугодишния колеж по спорт и се е насочил към Спортния университет в Барселона. Тренировките по лека атлетика в Каталуния са много по-комфортни и удачни от тези у нас – в това спор няма! Но сърцето и ума на Николай са си тук, в България. С широката си усмивка и чаровното си излъчване Николай Георгиев печели всички, с които контактува. Превратностите на съдбата, контузиите и лошият шанс не са го пречупили досега, няма и да пречупят твърдия му характер. А България отдавна не е имала (от времето на европейския шампион Илия Дживондов и наследниците му Красимир Брайков и Живко Стоянов) подобна силна единица в най-дългия спринт. Дали имаме новия лидер в бягането на 400 м, това ще разберем съвсем скоро, още през предстоящия пролетно-летен сезон!

 

Александър Вангелов

 

---


Тагове: Николай Георгиев, 400 м, Живко Стоянов
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени