Шрифт:

Най-честите травми в спорта и как да се предпазим

Най-честите травми в спорта и как да се предпазим
12-02-2019 15:43

Колкото и да е здравословен спортът, който практикуваме, винаги съществува риск от травма или нараняване, докато тренираме. Затова трябва да познаваме най-честите спортни травми и да реагираме веднага, още при появата на първите техните симптоми. В противен случай, травмите най-често се задълбочават, болките се увеличават, а не рядко хронифицират и ни измъчват с години.

 

Хората познават най-вече острите травми в спорта, като навяхвания, разтежения, изкълчвания и счупвания. Много често обаче самите спортни травми не са причинени от удар, падане или контузия, а са резултат от многократно повтарящите се движения в комбинация с липса на почивка, рязко покачване на натоварването или продължителността на тренировките. В тези случаи говорим за хронични възпалителни заболявания, свързани с пренапрежение, най-честите, от които са тендинитите, бурситите, периоститите и др. Трябва да се знае, че острите травми, ако не се лекуват навреме, също могат да доведат хронични проблеми, поради което винаги при травма трябва да се реагира адекватно.

 

Навяхване на глезена

 

Не задължително да сте професионален бегач, за да навехнете глезен. Това може да се случи и докато тренирате на бягащата пътека във фитнеса или бягате в парка. Една от основните причини за навяхването на глезена е разсейването и стъпването накриво. Това се случва и при много от хората на бягащата пътека, които се разсейват, губят баланс и скачайки от движещата се пътека се приземяват върху извъртян глезен. Подобно е положението при хората, които бягат на неравен терен или на места, където има паднали клони, камъни, дупки или други препятствия.

 

Как да се предпазим: Ако тренираме на бягаща пътека е добре да използваме кабелът, който се закача на дрехите и при залитане спира машината. При бягането в парка е добре да подбираме маршрути с добра и равна настилка и да бягаме, когато има достатъчно светлина.

 

Периостит на големия пищял (тибията)

 

Много често при бегачите и хората трениращи спортове, включващи бягане и скачане, се появяват болки по вътрешната част на големия пищял. Това е признак за поява на т. нар. периостит на тибията и се дължи на възпаление на тънкия слой хранещ костта наречен периост. Това възпаление се получава най-често при рязко покачване на натоварването, бягане с неподходящи обувки или чести травми в областта. Така в надкостницата се получават микротравми, а няма време да се възстанови, което води до хронично възпаление.

 

Как да се предпазим: Ако решим да тренираме бягане или спорт като футбол или баскетбол е добре да ползваме подходящи спортни обувки и да не увеличаваме натоварването на тренировките твърде рязко. Също така задължително преди тренировка се прави добра загрявка.

 

Разтежение в областта на кръста

 

Острата прерязващ болка е първият симптом на разтежението или травмата на кръста. Много често тя се получава при неправилно изпълнение на упражнения с тежести във фитнеса, като мъртва тяга или клек. Усукващите движения с тежести, също крият висок риск от подобни травми. В по-тежките случаи може да се стигне до дискова херния и травмиране на коренчета на нерви, поради което техниката на упражненията с тежести трябва да бъде максимално точна.

 

Как да се предпазим: Начинаещите във фитнеса трябва първо да се научат на правилна техника и вдигане на тежести, при която гръбнакът е в неутрално положение. Чак след това тежестите могат се увеличат и да се включат, упражнения за по-напреднали. Използването на колан за кръста, също е препоръчително.

 

Травми на ротаторния маншон

 

Ротаторния маншон е названието на група мускули в областта на лопатката и рамото (m. supraspinatus, m. infraspinatus, m teres minor и m. subscapularis), които го обхващат и стабилизират при движения на ръката. Много често при спорт се получава травма точно на някои от тези мускули, което е свързано най-чето с болка в рамото при повдигане на ръката над главата или встрани.

 

Как да се предпазим: Заздравяването на мускулите на ротаторния маншон чрез тренировки е един от най-ефективните начини за справяне с проблем. Освен това е добре да се избягват резки движения или вдигане на тежести с прекалено голяма ротация и повдигане на рамото.

 

Стрес фрактури

 

В този случай думата "стрес" описва постоянните сили, действащи върху костите и причиняващи микроскопични пукнатини в тях. Така, ако костите нямат достатъчно време да се възстановят, пукнатините се увеличават, което води до хронично възпаление и болка в областта. За разлика от частичните или пълни фрактури, тук нарушенията са в самата структура на костите, а не в тяхната цялост. Най-висок риск от такъв тип травма имат спортистите в спортове като бягане, баскетбол, тенис, гимнастика и други, при които костите поемат големи натоварвания.

 

Как да се предпазим: Тренировките в съответния спорт трябва да са с прогресиращо покачване на натоварването и да има достатъчно време за възстановяване. Специалистите съветват натоварването да се покачва с не повече от 10% на седмица. Например ако бягате 10 километра, следващата седмица може да увеличите до 11.

 

Пателофемурален синдром (коляно на бегач)

 

Болката в колянното капаче при спорт е най-характерния белег на пателофемуралния синдром , наричан популярно "коляно на бегач". При него вследствие на неправилно теглене н капачето се получават нарушения в ставната му повърхност. В резултат на това при бягане, клякане или скачане се усеща силна болка в коляното, а понякога и пукащи или хрущящи звуци.

 

Как да се предпазим: Също както при ротаторния маншон, ключът към избягване на проблема е заздравяването на мускулите на бедрото и най-вече квадрицепсите. Благодарение на това се коригира тегленето на капачето и се предотвратява триенето му бедрената кост.

 

Източник:  Framar.bg

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени