Шрифт:

Професия доброволец

Професия доброволец
По време на всяка церемония по закриване на Олимпийски игри доброволците получават своите почести.; Снимки: Getty Images
13-02-2019 10:36 | Яна Касова

Гръбнакът на всяко голямото спортно събитие са доброволците въпреки комерсиализацията на форумите през последните десетилетия. Олимпийските игри не правят изключение. Напротив, най-голямото спортно събитие има нужда от безвъзмездния  труд на стотици хиляди приятели на спорта. На всеки две години – на зимен и летен форум под петте преплетени кръга, се срещат доброволци от целия свят. Te са с различни умения, възраст и интереси, готови да подарят своя труд и време, за да ги има Игрите.  

Организаторите на Oлимпийските игри в Токио през 2020 г. вече са получили заявки от общо 204 680 души за доброволци, което е много повече, отколкото очакваните 80 000. Окуражителният брой на желаещите крие и други изненадващи факти, защото 64% от тях са от дами, а 36% са от чужденци. В следващите месеци ще се проведат интервюта с всички кандидати, за да бъдат редуцирани до около 70 000. 

Възрастта няма значение

Пол Уигнъл е на 63 г. и е доброволец по време на Олимпийските игри в родния му Лондон през 2012 г. и на тези в Рио четири години по-късно. 

„Бях доста възрастен кандидат – с какво можех да помогна? Аз съм опитен шофьор, познавам града си много добре. Станах шофьор. Организационният комитет търсеше хора, които бяха мотивирани, с правилно отношение и добра трудова етика. Едно от предимствата ми беше фактът, че бях треньор. И бях избран да бъда един от 50 000 доброволци, от вероятно повече от 250 000 молби, споделя опита си британецът. - Игрите в Лондон бяха фантастични и аз дадох своя малък принос. Бях част от тази велика история на успеха за моя град и моята страна. Бях тъжен, когато всичко свърши, но в същото време бях и още по-ентусиазиран. Казах си, че мога да го направя отново!“ И го прави - в Бразилия британецът помага на съдиите в женския турнир по баскетбол. „Рио е забележителен град. Бразилците свършиха фантастична работа. Говореше се за организационните трудности, но Игрите се развиха перфектно, разказва Уигнъл. – Хората бяха особено приятелски настроени. Щом видеха униформите ни, искаха да ни помогнат. Бразилците наистина приветстваха доброволците.”

Какво получаваш?

От Олимпийския комитет твърдят, че доброволците са гръбнакът на Игрите. Те получават екипировка и храна, но сами поемат пътните си разходи и настаняването по време на състезанието. В Рио обаче домакините имаха проблеми с мотивацията на доброволците. Много от тях не идваха редовно на работа и организаторите изчислиха, че средният процент на редовно идващите на работа доброволци е бил около 70, а в последните дни е спаднал още. Някои от доброволците са получили безплатните пакети с екипировка в началото и въобще не са се появили повече. А освен екипировката те получават още обучение, безплатни уроци по английски, храна, безплатен транспорт и сертификат за участие. Липсата на помощници доведе до увеличаването на натоварването на съвестните доброволци. 

 

22 400 бяха доброволците на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през февруари 2018 г. 

У нас не е на почит

Николета Александрова е с опит като доброволец в България и от няколко години е организатор на доброволческата дейност към Българска федерация по лека атлетика.  

„Вземала съм участие в редица европейски, световни, балкански първенства, както и в голяма част от организираните в България международни семинари, свързани с атлетика, споделя Александрова. – За мен лично, като най-голямо по важност, продължавам да смятам едно от първите ми събития, а именно световното първенство по полумаратон в Каварна през 2012 г. Там за първи път усетих истинската страст и удоволсвие да бъдеш част от мащабна организация. Страст, която е моя движеща сила и до днес. От всички многобройни събития, в които съм вземала участие, се убедих в едно, а именно, че едно събитие от висок ранг не би било възможно без доброволци. Колкото и да не се осъзнава, често дори да си мислим, че работата ни е крайно проста и неназначителна, съвкупността от всички действия прави крайната картина реалност.”

В България все още не е популярно да даряваш труда си, казва Николета. Нейният опит сочи, че набирането на доброволци е изключително трудно, а мотивирането им – още повече. Тя споделя, че мнозина търсят материална изгода, макар и минимална, и не личи да влагат душа и сърце в това, което правят, което е от съществено значение за доброволчеството. „Това е жалко, защото почти никой не осъзнава, че това е възможност да натрупа така важния опит и стаж, който бива изискван от всеки работодател. Вложение, което на по-късен етап се отплаща в пъти, но пък зависи изцяло от индивидуалните избори на човека“, казва Александрова. Нейните впечатления от чужбина са, че там доброволчеството е много по-развито и разбирано. „Сблъсквала съм се с хора, които са били готови да вложат лични средства само за да им се даде шанс да влязат в дадената организация. Навсякъде по света едно такова участие се приема като престиж, преживяване, което е веднъж в живота. У нас е точно обратното“, обобщава Николета Александрова.

Думите й се подкрепят и от статистиката. Само 12% от хората в България участват редовно в доброволчески дейности. Това нарежда страната ни на предпоследно място в Европа при средно за ЕС ниво 24%. А доброволчеството се оценява на 5 – 6% от брутния вътрешен продукт на страните от ЕС. В българското законодателство няма приет закон за доброволчеството и това обуславя слабия интерес и участие в доброволчески кампании и акции на гражданите. Създава и затруднения на институциите, които работят с доброволци. Един от големите законови проблеми е дали доброволците подлежат на социално и здравно осигуряване. Те не получават възнаграждение за своята дейност, но се изискват осигурени благоприятни условия за доброволчество – здравословни и безопасни условия на труд, защита на личните данни на доброволците, обучение, застраховка за злополука, възстановяване на разходите, извършени във връзка с доброволческата дейност, и други. 

В крайна сметка правата и задълженията на доброволците, както и правомощията на приемащите доброволци организации остават нерегламентирани и хиляди млади хора са лишени от възпитанието, солидарността и взаимопомощта, които дава доброволчеството. Затова е повече от нормално, че България среща трудности в системата на международния обмен на доброволци и затруднения при организирането на истински големи спортни мероприятия.

Източник: Списание "Икономист"

 


---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени