Шрифт:

Две кралици в скока на височина спряха на 205 см

Две кралици в скока на височина спряха на 205 см
15-02-2019 15:59

Третият ден от първенството на Русия в зала се очакваше с особен интерес. Именно за обедните часове на петъчния ден бе насрочен финалът на скок на височина за жени. Двете прими на тази дисциплина през сезона трябваше да се срещнат (за кой ли път) в пряк сблъсък и да сътворят истински спектакъл за публиката...

 

Е, получи се. В закрития манеж на ЦСКА в Москва най-добрите през сезона Мария Ласицкене и Ана Чичерова бяха пълновластни господарки в сектора за скок на височина. Петнадесет атлетки бяха представени на публиката и някои от тях започнаха надпреварата още от 176 см. Ласицкене скачаше десета поред, а Чичерова – дванадесета! Пет състезателки се справиха със 188 см. От тях московчанката Александра Яришкина продължи с успех последователно на 188, 190 и 192 см. С последния си резултат (лично постижение) Яришкина завоюва бронзовия медал.

 

Оттук нататък (след 1.94) в сектора останаха само две – Мария Кучина-Ласицкене и вече почти 37-годишната Анна Чичерова. Ласицкене се справи от раз със 194 см, докато Чичерова, след  успеха си на 190 см отиде направо на 196 см. И се справи от раз! Ласицкене сполучи от пърия път на 198 см, а Чичерова отиде направо на 200 см. На гросмайсторския рубеж Ласицкене и Чичерова направиха по един фаул, преди Ласицкене да се справи без проблем от втория път! Чичерова направи втори фаул, но на третия си скок и тя успешно преодоля тези 200 см!

 

На 202 см и Мария Ласицкене, и Анна Чичерова превзеха височината от първи опит. След това двете се съгласиха летвата да бъде поставена на височина 205 см. Този път тя не бе подвластна за очароватените спортистки. Така Мария Ласицкене стана шампионка на Русия в зала за 2019 г. с 202 см, а със същите 202 см Анна Чичерова стана втора. Трета с бронз и с личен рекорд (1.92)  се окичи Александра Яришкина, четвърта е Татяна Одинева 188 см, а пета – Татяна Ермаченкова – 188 см.

 

 

За Мария Ласицкене няма да има проблем да скача в реномираните турнири в Европа оттук нататък - тя има „благоволението” от ИААФ да скача като „неутрална атлетка”. Но за жалост, за олимпийската шампионка от Лондон 2012 Ана Чичерова позволение няма. И след като наскоро отново „изгърмя” случай с нови 12 руски атлети (между тях вече бившият олимпийски шампион в скока на височина Иван Ухов), „ретествани” от лабораторията на ИААФ, Чичерова вероятно трепери да не би да посегнат и на нея и на резултата й от Олимпиадата в Лондон преди седем години.

 

Александър Вангелов

 

---


Тагове: Мария Ласицкене, Анна Чичерова, Скок височина
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени