Шрифт:

Наръчник за родители на спортуващи деца - I част

Наръчник за родители на спортуващи деца - I част
07-03-2019 13:41

Ако искате вашето дете да излезе победител от юношеските или детски спортни прояви, да се чувства добре и да има положително отношение към спорта, то тогава то има нужда от вашата помощ. Вие сте жизнено важна част от отбора му. Ако изиграете ролята си добре, тогава то ще усвои необходимите умения по-бързо, ще се представя по-добре, наистина ще се забавлява, а самочувствието му ще се повиши.

Опитът му от спорта ще служи като позитивен модел, който то ще следва, когато се изправи лице в лице с предизвикателствата и препятствията в живота. Ако „изпуснете момента” или тръгнете по неправилния път, детето ви ще спре да се учи, ще изпитва трудности, дори има опасност да започне да мрази спорта. А това е само началото.

Впоследствие, отношенията ви може да започнат да се развалят все повече и повече. В резултат, то ще бъде натоварено с чувство за вина, неадекватност и ниско самочувствие. Все чувства, които ще се отнесат към всички сфери на неговия живот. Това е причината, поради която вашето дете и неговият треньор се нуждаят от вас, изпитват необходимост да бъдете в техния отбор. Те не могат да победят без вас. Следва списък от полезни факти, напътствия и стратегии, които може да използвате и да ви направят вещ в младежките спортни игри. Запомнете най-важното правило: никой не печели, освен ако всички не спечелят.

Първа стъпка: когато е представено по правилния начин, състезанието в младежките спортове е еднакво добро и здравословно и учи децата на множество житейски уроци и умения. 

Думата „състезавам се” произлиза от латинските думи „com” и „petere”, които означават „заедно” и съответно - „търся”. Истинското значение на „състезание” е „да търсим заедно”, при което положение вашият опонент е реално ваш партньор, а не враг. Колкото по-добре се представя той, толкова по-голям шанс имате да се представите на най-високо ниво. Спортът учи как да се справяме с предизвикателствата и препятствията. Без стойностен опонент и без никакви препятствия, спортът изобщо няма да е забавен. Колкото по-голямо е предизвикателството, толкова по-голяма е възможността за вас да надминете възможностите си. 

Световните рекорди са постоянно подобрявани, съществуват състезания, като Олимпийските игри, именно, защото най-добрите атлети в света „търсят заедно”, предизвиквайки се един друг, за да подобрят своите постижения. Детето ви никога не трябва да бъде учено да гледа на опонента си като на „лошия”, „врага” или някой, който трябва да бъде мразен и унищожен. Не създавайте това отношение. Вместо това, изграждайте приятелства или говорете приятелски с родителите на опонентите на детето ви. Това са корените на успешното представяне, добрите игри, не само за победителите.

Втора стъпка: насърчавайте детето си да се състезава със себе си.

Крайната цел на спортните състезания е да се научим да се състезаваме със себе си. Така постоянно ще ставаме по-добри. За съжаление, когато съдим за напредъка единствено чрез победите или загубите, е както неточно, така и нечестно. Победите в спорта са за това, за да покажеш най-доброто от себе си, отделяйки ги от резултата или играта на вашия опонент. Децата трябва да се насърчават да се състезават срещу техния собствен потенциал. Когато то има за цел да играе и да се представи по-добре, вместо да победи някой друг, ще бъде много по-спокойно, ще се забавлява повече, а оттук – и ще се представи по-добре.

Трета стъпка: бъдете поддръжник, а не треньор.

Вашата роля в отношенията родител – треньор - състезател е като подкрепа с главно П. Трябва да бъдете най-големият фен на вашето дете, при това безусловно. Оставете препоръките и напътствията на треньора. Бъдете насърчителни, подкрепящи, симпатизиращи. Осигурете транспорт, средства и друга помощ, но никога не влизайте в ролята на треньора. Повечето родители, които имат проблеми със своите деца, изпадат в нея, защото забравят основната роля, която играят. 

 


Треньорството влиза в конфликт с ролята на поддръжник и фен. Последното нещо, от което вашето дете има нужда и иска е да чуе от вас, след загуба или незадоволително представяне е, какви технически и/или стратегически грешки е направило. Запазете вашата роля като родител отделно от тази на треньора, и ако случайно се озовете в позиция да наставлявате вашето дете, опитайте се все пак да разделите ролите, като направите следното: на игралното поле може да кажете така: „сега ти говоря като твой треньор”, а вкъщи да кажете: „сега ти говоря като твой родител”. Не бъдете родител, когато сте в треньорска роля, както и не влизайте в треньорска роля, когато сте вкъщи и трябва да сте родител.

Четвърта стъпка: не определяйте успеха или загубата единствено от факта, дали се печели или губи.

Една от основните цели на спорта в детските години е да се усъвършенстват и развият уменията. Когато детето се представя според своя потенциал и въпреки това загуби, е пагубно да се фокусирате на тази загуба и да бъдете критичен. Ако то даде всичко от себе си и, въпреки това, загуби, трябва да му помогнете да се почувства като победител. Аналогично, когато детето или отборът се представят много под техния потенциал, но победят, това не е причина да се отнасяте с тях като с победители. Помогнете на детето ви да направи важното разделение между успех и неуспех, между победа и загуба. Запомнете: ако вие определяте успеха или неуспеха, в пряка връзка с победата и загубата, играете предварително загубена игра с детето си.

Пета стъпка: направете от спорта забавление.

Това е доказан във времето принцип, който гласи, че колкото повече се забавлява даден атлет, толкова по-добре ще се представи и ще усвои новите умения. Забавлението е необходимо за постигането на върхови резултати на всяко едно спортно ниво, от младежките години до нивото на световните шампиони. Когато детето спре да изпитва удоволствие и започне да практикува спорта механично, време е вие, като родител, да осъзнаете това и да направите промяна. 

Когато даден спорт или игра станат прекалено сериозни, атлетите имат предпоставка да „прегорят” и да започнат да повтарят грешките в своето представяне, без да се стараят да извлекат поуката от тях и съответно – да не ги правят. Ето едно лесно правило: ако детето ви не харесва това, което прави, или то му е безразлично, разберете какво му пречи да се забавлява: дали за това е виновен треньора, напрежението или вие. Имайте предвид, че когато то е в силен подготвителен цикъл, не означава, че не трябва да има забавления. Детето, което продължава да играе, дълго след като удоволствието от играта е изчерпано, скоро ще стане просто един статистик.

Шеста стъпка: на кого е целта?

Стъпка номер 5 ни води до много важен въпрос: защо детето ви практикува даден спорт? Дали е поради своето желание, или защото вие го искате? Когато има проблеми в даден спорт, говорите ли с него, като за „нашите проблеми”, например: „нашият скок не е достатъчно висок”, или „имаме проблем с обръщането” и др.? Дали детето тренира, защото не иска да ви разочарова или защото знае колко важен за вас е спортът? Дали не играе заради наградите и бонусите, които му давате? 

Чии са целите и амбициите – вашите или неговите? Състезава ли се то, за да задоволи потребностите ви, за да постигне славата, до която вие не сте успели да достигнете? Колкото по-дълго то се състезава заради вас, толкова по-сигурно е, че накрая всички ще са на губещата страна. Напълно нормално е да искате то да се представя добре, да бъде колкото се може по-успешно, но не можете да го постигнете, като го притискате да покрие вашите изисквания или да използвате подкупи и да създавате у него чувство за вина, за да го мотивирате. Ако то има своите собствени причини и цели за участие, ще бъде много по-мотивирано да се представи добре и поради това ще има много по-голям успех.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ

д-р Алън Голдберг, tennis24.bg

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Тренировки, За здравето
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени