Шрифт:

Нормативи и ранглиста за участие на Олимпийски игри

Нормативи и ранглиста за участие на Олимпийски игри
11-03-2019 08:22

Съветът на ИААФ взе решение да въведе двойна квалификационна система за определяне на участниците в Токио 2020, съчетаваща както до сега действащите нормативи, така и новата световна ранкинг система за класиране.

 

Квалификационният прозорец на покриване на квоти се увеличава с два месеца и резултатите, постигнати от 1 май 2019 г. ще се зачитат за Игрите. Крайният срок е 29 юни 2020 г. Периодът на квалификация за маратона и 50 км спортно ходене обаче приключва в края на май 2020 г.

 

Така атлетите имат възможност да се класират за участие на Олимпийските игри догодина по два начина:

-покриване на норматив в съответния квалификационен период:

- по силата на световната ранглиста на ИААФ, т.е. по това на кое място се намира в новата ранкинг система съответния атлет в съответната дисциплина.

 

50% от броя на състезателите, определен за дадена дисциплина ще бъде запълнен според нормативите, а другите 50% - според ранглистата.

 

По темата с новата ранглиста ИААФ направиха редица консултации с Комисиите на атлетите, треньорите, тази отговаряща за състезанията, с мениджъри, национални федерации. Консултациите ще продължат, за да се гарантира, че системата за квалификация е добре разбрана.

 

Световната класация ще се базира на точки, като стойността им се определя от постижение, класирането и ранга на състезанието. Мястото на всеки атлет в ранглистата се определя от събраните точки.

 

Точките, които носят мястото в ранглистата се определят като се вземе средния брой точки от „Рейтинга от представянето” от петте най-силни резултата на дадения атлет за годината или 18 месеца назад (взависимост от дисциплината). „Рейтингът от представянето” на всяко постижение е сбор от „Точки за резултат” и „Точки за място”.

 

Резултатът получава точки според Сравнителната таблица на ИААФ (от Божидар Спириев). Вятърът обаче също носи бонус или пък се отнемат точки, ако постижението е с по-силен попътен вятър. Така например, измерване с вятър от 0 м/сек до +2.0 м/сек няма да има отношение към точките, но пък всеки полъх от 1.0 м/сек отгоре в гърба отнема по 6 точки (0.5 м/сек = 3 точки). Насрещният вятър носи бонус точки на същия принцип –1 м/сек =+6 точки, -2 м/сек = +12 точки (разпределението на точките е 0.6 точки за всеки 0.1 м/сек (т.е. +0.5 м/сек = -3 точки).

 

„Точки за място” са другата голяма група, която има отношение към ранглистата. Всички състезания по планетата са разпределени в десет групи. Класиране до осмо място (с изключение на най-ниските две групи – Е до шеста позиция, а при F - до трета) носи различен брой точки. Най-голям принос към ранглистата ще носят Олимпийските игри и световните първенства. Те са в група OW, като точки тук се печелят до 12 място. DF е следващата група в йерархията и тя включва само двата финала на Диамантената лига. В GW са световните първенства в зала и крос-кънтри, Континенталната купа и турнирите от Диамантената лига, GL обединява веригата от турнирите на ИААФ за хвърляне на чук и континенталните първенства. След това са състезанията разпределени в групи от А до F. Националните първенства са в група B, а тези в зала – в D.

 

Ето и нормативите аз Токио 2020:

 

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ОИ 2020, ИААФ, Нормативи
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени