Шрифт:

Правят шест спортни зали в столични училища

Правят шест спортни зали в столични училища
13-03-2019 11:53

През 2019 г. ще започне изграждането на шест многофункционални училищни спортни зали.

 

Целта е в територии с голям брой население и в училища със значителен брой ученици да се създадат центрове за ученически и масов спорт.

 

След проведени обсъждания между отделните направления в общинската администрация и срещи с кметовете на райони и директори на училища са определени шест училища, в които да се изградят спортните зали:

- 2-о СУ “Емилиян Станев” в “Павлово”;

- 51-о СУ “Елисавета Багряна” в “Хиподрума”;

- 55-о СУ “Петко Каравелов” в “Дървеница”;

- 56-о СУ “Проф. Константин Иречек” в “Люлин 8”;

- 79-о СУ “Индира Ганди” в „Люлин 7”;

- 144-о СУ “Народни будители” в “Младост 3”.

 

До два месеца и половина предстои да бъде избран строител и да стартират първите два проекта – в “Люлин 7” и “Павлово”. До средата на 2019 г. ще бъдат изработени инвестиционните проекти и за останалите четири спортни зали. Има намерение по-нататък да бъдат проектирани още четири.

 

Местоположенията са избрани и въз основа на възможностите за разполагането им в съответния училищен двор, осигуряването на достъп за външни лица и др.

 

Направление “Архитектура и градоустройство” извърши подготвителните дейности за изработване на инвестиционните проекти. Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков одобри изменения на подробните устройствени планове за три от имотите, в които са предвидени спортни зали, и издаде визи за проектиране за шестте зали.

 

Беше проведена процедура по реда на Закона за обществените поръчки за избор на проектант на спортните зали, в която участваха водещите архитектурни бюра в София. На първо място беше класиран участникът “Архитектурно-инженерен състав” ЕООД с главен проектант арх. Николай Няголов.

 

Залите ще изпълняват следните функции: провеждане на часовете по физическо възпитание и спорт в съответствие с учебната програма; провеждане на общоучилищни мероприятия с културна, информационна и друга насоченост; провеждане на тренировки и състезания на училищните отбори по различни спортове; провеждане на тренировки и състезания на местните спортни клубове по различни спортове; провеждане на тренировки, спортни занимания, местни турнири от граждани; провеждане на културни, музикални и други събития на районно ниво.

 

Финансирането е осигурено от бюджета на Столична община. Това е втората част на проекта за подобряване на условията за спорт на учениците в София, с който лично се ангажира г-жа Фандъкова. Първият, който е пред приключване, беше ремонт на всички училищни физкултурни салони и изграждане на такива, където ги няма.

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Училища, София, Физическо възпитание
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени