Шрифт:

Сляп бегач финишира на полумаратон

Сляп бегач финишира на полумаратон
19-03-2019 13:15

Томас Панек е сляп. Но той е намерил начин да практикува любимото си занимание – бягането. Съчетава го със страстта си към животните.

 

Панек стана първият незрящ състезател, който завърши успешно полумаратона в Ню Йорк без подкрепата на доброволец. На щафетен принцип кучетата Уафълс, Уестли и Гъс помогнаха на 48-годишния участник да завърши дистанцията от 21.1 км за малко под 2 часа и половина.

 

Най-голямото предизвикателство за Панек е бягането с по-високо темпо, защото крачките му трябва да са в синхрон с тези на кучетата водачи. Според Томас бягането на незрящи хора с животни е за предпочитане, защото това не ограничава чувството на самостоятелност.

 

"Когато загубих зрението си, бях твърде уплашен да бягам. Въпреки че много хора участват в бегачески клубове, в края на деня ти бягаш собствено състезание. И когато си вързан за някого, това вече не е твое състезание. Самостоятелността я няма", каза Панек пред CBS.

 

Той губи зрението си в началото на 20-те си години. В кариерата си Панек е пробягал около 20 състезания на дълга дистанция.

 

Кучетата в полумаратона са част от създадената от Панек неправителствена организация Guiding Eyes for the Blind. В нея се обучават кучета, които помагат на хора със зрителни увреждания да се справят с ежедневни задачи.

 

Идеята на Паенк е в бъдеще има повече кучета водачи в бягането. "В крайна сметка те са животни, които служат на хората по начин, който прави всичко възможно", каза Панек.

 

---


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени