Шрифт:

Включете в подготовката си ходене по въже, полезно е

Включете в подготовката си ходене по въже, полезно е
19-03-2019 17:26

Ако през лятото минете през някой парк, е доста вероятно да видите човек, който размахва ръце, опитвайки да запази баланс, докато ходи по опънато между две дървета въже, дебело около 2 сантиметра. Ходенето по въже може и да ви изглежда като доста компромисен вариант за запълване на свободното време, но според Либи Соутър, която се занимава професионално с катерене, е като да ходите и медитирате едновременно. Тя се захваща с този нетрадиционен спорт през 2007 г. и забелязва, че доста й помага при катеренето. „Прави те супер концентриран. Всичко друго около теб изчезва”, казва Либи.

 

Изследванията сочат, че ходенето по въже може да подобри баланса ви, да намали риска от контузия, да ви помогне да заздравите краката си и да се възстановите по-бързо след травма. Ето най-важните причини защо си струва да разнообразите тренировъчната си програма с това занимание.

 

1. По-добър баланс

 

Балансът и стабилността са в основата на много спортове. Ако искате да ги подобрите, ходенето по въже може да е решението. Това показва изследване от 2012 г. на екип от Университета във Фрибур, Университета в Залцбург и лабораторията „Кристиан Доплер”.

 

Учените открили, че ходенето по въже подобрява способността на участниците в експеримента да контролират позицията на тялото си, което ще рече, че умеели по-успешно да запазят баланс, ако нещо под краката им се раздвижи. Това е важно, в случай че се занимавате със спортове, като каране на ски и сноуборд или бягане по пресечен терен.

 

2. Намалява риска от контузия

 

Освен че подобрява баланса, ходенето по въже намалява риска от някои разпространени контузии в областта на краката. Според професора по кинезиология Бренан Харис от колежа „Уилям и Мери” това занимание прави коленете и глезените по-устойчиви на травми.

 

Изследване на Университета в Залцбург показва, че ходенето по въже прави коленните стави по-стабилни. „Това определено може да предотврати контузия, така че е от полза за всички спортисти и най-вече за тези, които са застрашени от скъсване на кръстни връзки”, казва водещият автор на изследването Юрген Пфустершмид.

 

3. Помага при рехабилитация и възстановяване от травми

 

Маратонецът Трей Робинсън прочел, че ходенето по въже помага при възстановяване след контузия в коляното. Решил да тества тази теория, след като претърпял операция на кръстни връзки. Започнал всеки ден да прави упражнението по 10 минути в задния си двор. Седем месеца след операцията участвал в първото си състезание.

 

Съвместно изследване на Университета в Съншайн Коуст и Университета в Луисвил показало, че ходенето по въже възстановява функциите на квадрицепсите с много по-малко напрежение от четири други възстановителни упражнения. Може и да не ви звучи като кой знае какво, но всъщност „активирането на мускулите” е важно. Това е способността на тялото да използва определени мускули, когато се нуждае от тях.

 

Ако увредите един мускул, другите трябва да компенсират. Ако обаче не преминете пълноценна рехабилитация и не възстановите функционалността на увредения мускул, в дългосрочен план компенсацията може да доведе до проблеми със ставите и износването им.

 

4. Това е интересно занимание, което може да правите почти навсякъде

 

Да оставим настрана науката. Може би най-голямото предимство на ходенето по въже е, че е забавно. „Това е прост спорт, а въжето се пренася лесно. Да го завържете между две дървета в парка и да се позабавляват с приятели звучи по-добре, отколкото да стоите върху дъска за баланс в стаята си. А ако едно упражнение е по-забавно, е по-вероятно хората да го правят”, казва Харис.

 

Либи Соутър, която е ходила по въже на всеки континент, освен Антарктида, е напълно съгласна. „Носила съм въжето си в Етиопия, по време на командировки в Украйна и съм участвала с него на няколко фестивала из Европа. То създава изцяло нова връзка между вас и околната среда. Пък и да опънете въже в парка е сигурен начин да се запознаете с нови хора”, заключва тя.

 

Източник: outsideonline.com

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Тренировки
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени