Шрифт:

Треньорът може да провали навлизането във върхова спортна форма

Треньорът може да провали навлизането във върхова спортна форма
24-03-2019 14:06

Моделирането на влизането във върхова спортна форма (тейпъринг) и времето на шампионатите е стресиращ не само за плувците, но и за треньорите. И ако треньорите не съумеят да овладеят емоционалното си състояние, може бързо да се окажат негативен фактор върху състезателите, пречейки им да реализира максимума си.

 

Ето най-често срещаните причини треньорът да разруши процеса на изостряне, анализирани от популярния специализиран американски сайт SwimSwam.

 

Объркващите променливи за тренировка

 

Понякога неминуемо треньорите започват да се съмняват в себе си, в състезателя си и във всичко. Питат се дали са работили достатъчно усърдно?

 

Терзаят се дали са пропуснали да наблегнат върху усъвършенстването на конкретно техническо упражнение?

 

Питат се колко дълга е трябвало да бъде почивката? Дали състезателите им ще бягат толкова бързо, колкото знаят, че могат?

На всеки треньор минават подобни мисли през главата. Важното е да не се вслушва в тях.

 

В този период на състезателния сезон най-лошото, което един специалист може да направи с програмата си е  да направи драстични промени. Единственото, което трябва да стори, е да се придържа към начертания план. Нужно е просто да намали малко обема и интензивността. Но дори и този прост съвет може да се окаже труден или неизпълним.

 

Всеки спортист е различен и по време на тейпъра и треньорът трябва да може да се адаптира към най-доброто за своите спортисти. Да им даде това, от което те се нуждаят.

 

Спортистите често попадат в някои капанчета, когато настъпи времето за навлизане във върхова спортна форма. Ето варианти как да се действа:

Да се намали малко обемът и интензитетът.

Обемът да се запази, но да се намали интензивността.

Да се намали обемът, но процентите на интензивност да си останат същите.

 

Няма универсална формула за тейпъра, но да се знаят някой от споменатите сценарии ще е от полза за треньора и плувец. При това има състезатели, които не се нуждаят от драстични промени в програмата си, за да постигнат върхова спортна форма.

 

Треньорът да помни, че не трябва да променя твърде много. Необходими са стабилни и гладки корекции по това време на годината. Трябва да бъде помислено и съобразено с това как почива спортистът, с естеството на умората.

 

 

Треньорите обикновено се фокусират върху физическата умора. Но умствената и емоционална умора може да бъде също толкова изтощителна, а понякога и начинът на провеждане на тренировката, насочена към тейпъра, може да увеличи тревогата на спортиста за бъдещото му представяне и постигането на набелязаната цел. Треньорът трябва да е наясно с различните видове умора по време на тейпъра.

 

Лошата връзка и комуникация може да са сред неподозираните причини. Повечето от “проблемите”, възникващи по време на тейпъра, обикновено ги е имало през целия сезон. Но сега просто са се увеличили. И те не са били забелязани заради лошата връзка между състезател и треньор.

 

Ако специалистът не се е постарал да изгради добро отношение към възпитаника си, тогава тейпърът може да окаже изключително негативно влияние върху последния.

 

През последните няколко седмици до шампионата треньорът трябва да води дискусии с плувците относно тяхната подготовка. Да е наясно как се чувстват. Разбира се, трябва да бъде съобразено със съответната възраст и способности. Така че, ако няма отворена линия на комуникация по това време на годината може да се пропилее целият сезон. Всичко, което е от значение е атлетът да покажат максимума от възможностите в най-важното състезание. Понякога за тази цел треньорът трябва да пише повече „скучни“ тренировки, тъй като възпитаникът му се нуждае от много по-малко интензивност. Не са много обаче треньорите, които обичат да пишат леки тренировки. Но ако точно от това се нуждае състезателят, неговият наставник трябва да му го даде. Това обаче няма как да бъде разбрано, ако има малка или лоша комуникация.

 

Треньорът трябва да загърби собствените си грижи

 

Това е навярно най-малко дискутираната тема, когато става въпрос за управлението на спортната форма. Особено от гледна точка на треньорите. Треньорите трябва да насърчават своите спортисти да почиват повече, да се хранят по-качествено и да пият повече вода. Ако това време на годината е най-стресиращо за треньорите, тогава те трябва да удвоят грижите за себе си!

 

 

Стресираният треньор не е най-добрият треньор.

 

На първо място трябва да помисли как да предпази състезателите си от ненужния стрес по време на тейпъра, така че да не саботира изявите им. Това включва и ненужният стрес, породен от собствените тревоги и грижи на треньора.

 

Ето и някои съвети за сваляне на напрежението на треньора по време на тейпъра:

- Когато тренировките са краткотрайни, да си открадне време за бърза дрямка.

- През седмицата да излезе и да направи нещо, което му харесва и което ще го зареди за предстоящия напрегнат уикенд

- Ако треньорът не се грижи за себе си, няма как да се погрижи за спортистите си!

 

Източник: BGswim.com

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Тренировки
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени