Шрифт:

Предимствата на упражненията за горна част на тялото

Предимствата на упражненията за горна част на тялото
25-03-2019 16:59

Много жени смятат, че тренировките за сила за горната част на тялото са само за мъжете и наблягат само долната половина. Всъщност силовите упражнения носят не по-малко ползи за здравето от всички останали и не бива да се изключват от тренировъчната програма. Те са еднакво важни за всеки пол и за всяка една възраст и благодарение на тях можем да се предпазим от множество здравословни проблеми.

Отразяват се добре на сърдечно-съдовата система

Много хора кaто чуят силови упражнения си представят огромни тежести, които културисти вдигат във фитнес залата. Всъщност всяко едно упражнение, което е насочено към подобряване на силата на мускулите,  било то с гирички или тежестта на тялото, влиза в тази категория. Последните изследвания показват, че упражненията за сила са не по-малко полезни за сърцето, от кардио упражненията. Затова специалистите препоръчват практикуването на упражнения със свободни тежести 2-3 пъти седмично, с цел намаляване на риска от сърдечно-съдови инциденти.

Подобряват стойката

Една от важните ползи за здравето, ако правите силови упражнения за горната част на тялото, е заздравяването на мускулите на гърба и подобряването на стойката. Всички упражнения свързани с дърпане и изтегляне към тялото, активират мускулите на гърба, като така  поддържат гръбначния стълб в правилна позиция. Така, освен че се подобрява визията, значително се намалява риска от заболявания като радикулити, плексити, спондилоартрит, дископатии и др., а болките в гърба и кръста се намаляват значително.

Намаляват риска от травми

Заздравяването на мускулите в горната част на тялото може значително да намали риска от получаването на травми, в това число и битови. Причината е в това, че чрез силовите упражнения мускулите, сухожилията и връзките укрепват и са по устойчиви на пикови натоварвания и травми. Така шансът да навехнете или изкълчите рамото си при падане е много по-малък, ако практикувате редовно силови упражнения , отколкото в обратния вариант.  

Повишават физическите възможности

Една от основните ползи от всички силови упражнения е повишаването на физическите възможности. Така ако редовно практикуваме вдигане на тежести ще ни е много по-лесно да се справим с различни дейности в ежедневието, а освен това ще можем да практикуваме различни спортове с лекота. Това се постига най-добре с т.нар. функционални упражнения, които са насочени към конкретна дейност или спорт. Например силовите упражнения за горната част на тялото и ръцете, ще ни помогнат да плуваме по-бързо и да подобрим резултатите си в този спорт.

Повишават здравината на костите

Всички знаем, че калцият и вит. Д са изключително важни за здравината на костите. Това безспорно е така, но не по-малко важен фактор за здравината на костите има и физическата активност. Нашата кости реално не са статична система, а могат да променят своята структура и плътност. С напредване на възрастта костната плътност намалява, поради което  е изключително важно да се практикуват силови упражнения, които да стимулират заздравяването на костите. Без работата на мускулите костите губят костно вещество и стават изключително чупливи.

Подобряват настроението и самочувствието

Освен на физическо ниво, упражненията действат и на емоционалното ни състояние и психиката. Доказано е, че изпълнението на силови упражнения води до отделянето на ендорфини в мозъка, познати още като хормони на щастието. Така редовното практикуване на силови упражнения, освен че кара хората да се чувстват добре, помага за подобряването на настроението и намаляването на нивата на стресовите хормони. Това води до значително психическо разтоварване и чувство за удовлетвореност.

Източник: Framar.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени