Шрифт:

Кафето може и да не е полезно в спорта

Кафето може и да не е полезно в спорта
26-03-2019 10:59

Една от най-популярните напитки на планетата - кафето влияе негативно на спортните тренировки, смятат учени от Швейцария.

 

Специалисти от университета в Цюрих са установили, че кофеинът, който се съдържа в две чаши кафе, намалява способността на кръвоносната система да увеличи притока на кръв към сърцето по време на физически упражнения, съобщава newinform.com.

 

В изследването са участвали 18 здрави младежи, които редовно консумират кафе. 36 часа преди експеримента с велоергометър те не са пили любимото си кафе и на тях са направени замервания за скоростта на притока на кръв към сърцето.

 

Впоследствие 10 от доброволците тренират при нормални условия, а 8 – в камера със симулиране на условия при голяма надморска височина. След това участниците получили по 200 милиграма кофеин, което съответства на 2 чаши кафе. След тренировките отново е измерена скоростта на притока на кръвта към сърцето.

 

Какви са изводите? Кофеинът не влияе на скоростта при покой, но провокира забавяне при физическо натоварване. Забавянето при младежите, тренирали при нормални условия, е с 22 процента, а при другите – с 39 на сто. Учените предполагат, че това се дължи на факта, че кофеинът блокира определени рецептори в стените на кръвоносните съдове, участващи в разширяването на артериите на миокарда по време на тренировка.

 

Източник: noviteroditeli.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени