Шрифт:

Как да избягаме от смартфона

Как да избягаме от смартфона
01-04-2019 12:32

Съвременният човек е дотолкова зависим от смартфона си, че сякаш не може да прекара и миг от свободното си време, без да е вторачен в малкия му цветен дисплей. Но колкото повече животът ни е обвързан със смартустройство, толкова повече губим от реалните си контакти и изпадаме в почти наркотична зависимост от електрониката. 

Само си помислете как хората живееха без "умния" телефон до преди десетилетие и дали тогава са страдали от липсата му. Ето няколко полезни съвета, които могат да помогнат да ограничим или да контролираме употребата на незаменимия смартфон.

Научно доказано е, че използването на социалните мрежи до половин час преди лягане води до по-лошо качество на съня. Много хора използват смартфона като будилник и това не е случайно – обикновено устройството се зарежда през нощта. Не правете това. Зареждайте телефона си в друга стая, а не в спалнята. Може да купите будилник или да използвате смартчасовник за тази цел. Смартчасовникът ще ви събуди с леко вибриране, като освен друго ще следи и качеството на съня и пулса ви и в някои случаи може да ви предупреди за нарушения в сърдечната дейност.

Ограничете съобщенията, които получавате. Дори и смартфонът ви да не е пред очите, той непрекъснато привлича вниманието с бипвания, вибрации или присвяткване за получени съобщения – от такива във фейсбук и електронната поща до данни за температурата на въздуха във вашия град. Експерти препоръчват да ограничите до максимум изпращането на съобщения от приложенията, като позволявате само такива, които са изпратени лично до вас. Има ли смисъл да гледате телефона, защото пореден човек е харесал снимката, която сте постнали във фейсбук?

Ограничете времето на използване. Най-новите версии на Android и iOS имат вградена функционалност, която следи екранното време на потребителите и дава седмични доклади, които показват колко често вдигате телефона, колко часа го използвате дневно и кои приложения най-много употребявате. Докато при Apple тази опция е възможна за широк кръг устройства, при телефоните с Android е с доста по-ограничено предлагане. Ако апаратът ви не е сред малцината, снабдени с нея, може да инсталирате външни приложения, които да вършат тази работа. Най-известните са Social Fever, My Addictiometer, QualityTime, SPACE – Break phone addiction и App Usage. Вижте какво е положението и въведете почасови ограничения за използването на различните социални мрежи и други приложения.

Махнете цветовете. Може би не знаете, но имате опцията да настроите дисплея на смартфона си така, че да показва изображенията в сивата гама. По този начин не само че устройството ще стане по-малко привличащо и задържащо погледа, но и ще удължите живота на батерията му. В iOS отивате до тази опция, следвайки разделите Settings-General-Accessibility-Accessibility Shortcut-Colour Filters. При Android устройствата няма единен пряк път, но в раздела Acccessibility всеки апарат има настройки за цветовата гама.

И разбира се, не забравяйте, че има един много прост начин, по който можете да се изолирате от цялата дигитална реалност. Просто изключете трансфера на данни и Wi-Fi връзката на смартфона. Нека устройството се превърне в чист телефон, а вие пак може да използвате камерата му, за да правите снимки, но без да ги качвате във фейсбук. 

Текстът е публикуван в брой 13/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени