Шрифт:

5 грешки по време на джогинг

5 грешки по време на джогинг
04-04-2019 17:16

Забелязвате ли как се активираха ценителите на бягането в парка и топлото време извади едни бегачи едва ли не на тълпи из улиците и парковите алеи? Към тях и към всички, които тепърва ще се впуснат в шеметен джогинг руският специалист по спортна медицина Зураб Орджоникидзе има някои забележки. И ако си мислите, че става дума да не тичат из градските улици, защото въздухът е мръсен и колите хвърчат, опасността съвсем не е само това.

 

Бягане със слушалки

 

Това да слушате любимите си парчета, докато бягате, е сред най-разпространените грешки, според Орджоникидзе. По-добре е да правите кроса си без в ушите ви да звучи силна музика – едно, защото ви пречи да чувате шумовете наоколо, особено, ако има транспорт на улицата, и второ, защото силната музика допринася за ускоряването на развитие на слухови нарушения.

 

Бягане близо до автомобили

 

Те са опасни, защото човек неволно вдишва повече въздух, докато бяга, и така дробовете му се изпълват с вредни автомобилни изпарения.

 

Бягане и използване на антиперспиранти

 

Антиперспирантите заместват дезодорантите, тъй като също ограничават изпотяването като блокират порите, но съдържат алуминиеви съединения , които пречат на потта да достигне до повърхността на кожата. Някои изследвания свързват редовната употреба на антиперспиранти и абсорбцията им в кожата с риск от развитието на рак на гърдата.

 

Този вид дезодоранти могат да доведат бегачите до топлинен удар, защото способстват за прегряването. Тези средства възпрепятстват изпотяването при движение и, съответно, намаляват преноса на топлина, предупреждава лекарят.

 

Бягане и нередовен прием на течности

 

Спортната медицина препоръчва когато има повишено физическо натоварване да се пият профилактично по две-три глътки вода на всеки 20 минути. Загубата на голямо количество течности от човек, който се упражнява, повишава риска от дисфункция на вътрешните органи поради произтичащия от нея електролитен дефицит.

 

Бягане без да се отчитат особеностите на здравето

 

Преди да започнете да се занимавате с редовно бягане, изследвайте се, защото е възможно да има причина, поради която не трябва да практикувате подобен вид физическа активност.

 

Отчитайте и това как се чувствате, когато тичате дълго и при поява на симптоми като треперене, втрисане, промяна на сърдечния ритъм, е най-добре да прекратите джогинга и да потърсите медицинска помощ, съветва спортният лекар.

 

Източник: noviteroditeli.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени