Шрифт:

6 витамина, важни за имунитета през пролетта

6 витамина, важни за имунитета през пролетта
05-04-2019 18:10

За ползата от витамините на таблетки има много спорове. Доказано е, че те пряко не влияят на имунитета, но поддържат организма в добра форма и стимулират обмяната на веществата.


Недостигът на витамини, особено през пролетта, може да доведе до лесна умора, ниско самочувствие, вялост, липса на концентрация и нещо особено важно – лошо настроение.
Дефицитът се отразява и на външността. Косата почва усилено да капе, а по кожата избиват обриви. Ако причина за това е отслабналият имунитет, то и недостигът на витамини има определен „принос“.

 

Лесно е да „заредите“ организма със сили, особено в този сезон. Ето кои витамини са ви нужни, според специалистите.

 

Витамин А. Той е признат антиоксидант, който защитава клетките от вредните свободни радикали и от процесите на окисление. По този механизъм витамин А предпазва от дегенеративни заболявания, свързани с напредване на възрастта.
Този витамин е особено нужен за косата, лигавиците и кожата, както за зрението и опорно-двигателния апарат.
 

Източник на този витамин са: моркови, чушки, магданоз, спанак, мазни риби, месо, черен дроб, яйца, мляко, сирене.

 

Витамини от В-групата. Всички витамини от тази група са в подкрепа на имунитета и имат важна роля за психическото и нервно състояние.
Източник на тези витамин са: зеленчуци, черен дроб, яйца, зърнени храни.

 

Витамин С. Организмът има ежедневна нужда да попълва запасите си от витамин С. Той се разтваря във вода и се изхвърля по естествен път. Витамин С е мощен антиоксидант, който намалява агресията на възпалителните процеси, понижава риска от сърдечно-съдови заболявания и рак. Той мобилизира защитните сили на организма спрямо външни агресори - вируси и бактерии. 
Източник на този витамин са: цитруси, домати, зелен и червен лук, зеле, зеленолистни, пресни картофи.

 

Витамин D. Той помага за усвояването на калция и на фосфора, които са особено нужни както за зъбите така и за костите. Този витамин има важна роля за имунитета и успокоява всички възпалителни процеси в организма.
Източник на този витамин са: свински черен дроб, сирене, яйчен жълтък.

 

Витамин Е. Той подобрява състоянието на цялата кръвоносна система, укрепва стените на капилярите, понижава кръвното, повишава защитата от вирусни инфекции, пази от болести на черния дроб и бъбреците. Той поддържа нивата на холестерол и на кръвна захар.
Източник на този витамин са: яйца, орехи, слънчогледово семе, зеленолистни зеленчуци, авокадо, аспержи, растителни масла.

 

Витамин K. Той има ключова роля в съсирването на кръвта и подобрява работата на имунната система, като стимулира организма да противостои на атаката на вируси и бактерии.
Източник на този витамин са: броколи, зеле, краставици, фасул.

 

noviteroditeli.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени