Шрифт:

Тренирате и не пиете вода - става това

Тренирате и не пиете вода - става това
06-04-2019 13:35

Много хора смятат, че консумацията на вода по време на тренировка и след нея е лоша идея. Но и учените и професионалните спортисти са на друго мнение: не трябва да лишавате тялото от необходимите течности. Вижте какво може да се случи с него, ако пренебрегнете сигналите и не пиете достатъчно вода.

 

1. Кожата започва да старее по-бързо

 

Доказано е, че спортът има подмладяващ ефект върху кожата. Той подобрява кръвообращението, което снабдява клетките с кислород, насърчава производството на колаген и намалява появата на бръчки. Нашето тяло има нужда от достатъчно количество вода, за да функционира правилно.

 

2. Наблюдава се загуба на течности, а не мазнини

 

Някои хора смятат, че отказът от консумация на вода по време на тренировка води до по-бързо отслабване. Но това не така. Вие може да се качите върху кантара и да забележите положителни резултати. Но те са породени от загубата на течности, не на мазнини. Тези резултати бързо могат да се променят, веднага след като пиете вода.

 

3. Тялото не може да премахне всички токсини

 

Тежките физически упражнения подобряват кръвообращението и стимулират отделянето на пот. Те помагат за премахване на токсините от тялото. Но ако не пиете достатъчно вода, няма да може да се изпотявате толкова много. И следователно - да отстраните всички токсини.

 

4. Ефективността на тренировките намалява

 

Учените смятат, че дехидратацията има отрицателно въздействие върху ефективността на тренировката. Ако губите близо 3% вода, ефектът от упражненията, които правите, може да намалее с 30%. Ако загубата на течности е 2%, това означава, че не позволявате на тялото да изгаря мазнини или да увеличава мускулна маса.

 

5. Започвате да изпитвате мускулна болка

 

Мускулната болка се появява след интензивна тренировка. Но ако не приемате достатъчно вода, тя може да продължи повече от няколко дни. Мускулната болка, която се появява по време на упражнения, може да бъде излекувана само ако мускулните влакна получат достатъчно количество протеини и въглехидрати. Това е възможно, когато тялото разполагат с достатъчно вода.

 

6. Сърдечното натоварване се увеличава

 

Недостигът на течности в организма води до сгъстяване на кръвта и стесняване на кръвоносните съдове, с цел запазване на ограниченото количество вода. В резултат на това, сърцето започва да работи по-усилено, защото се опитва да изтласка кръвта през тесните кръвоносни съдове. Това може да доведе до тахикардия, недостиг на въздух и високо кръвно налягане.

 

7. Наблюдава се подуване

 

Трудно е за вярване, но ако не пиете достатъчно вода по време на тренировки, има голяма вероятност да се подуете. Тялото усеща загубата на течности и се опитва да ги спаси по всякакъв начин. В резултат на това, се появяват отоци и тъмни кръгове под очите.

 

8. Концентрацията намалява, умората се увеличава

 

Дори да губите само 1-2% течности, вниманието и концентрацията намаляват, а умората и напрежението се увеличават. И това води до чувство на постоянна умора и лошо настроение.

 

9. Апетитът се увеличава

 

Често бъркаме глада с жажда. Така че, ако не приемате достатъчно течности, докато правите упражнения и се чувствате гладни след това, вероятно вашето тяло има нужда от малко вода. Изпийте една чаша и ако чувството на глад все още ви преследва, направете си лека закуска.

 

Източник: Framar.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени