Шрифт:

Да бягаме във вода

Да бягаме във вода
09-04-2019 17:53

За да подобрите резултатите си и да запазите мотивацията си в тренировките, разнообразете тренировките си. Въведете йога, силови тренировки, колоездене и плуване.

 

Плуването е много полезно за развитието на мускулите на цялото тяло. Заниманията с този спорт ускоряват възстановителния период след тежки тренировки, като водата отпуска и тялото. Между другото, във водата можете не само да плувате, но и да бягате.

 

Колко да тренираме?

 

Известният американски физиолог Майкъл Джойнър препоръчва на бегачите да започнат тренировка във вода от 30-40 минути. Да започнем с това, че веднъж седмично е достатъчно, но постепенно редовността на заниманията в басейна трябва да бъде увеличена, както и тяхната продължителност - от 30 минути до 2 часа. Много бегачи твърдят, че нищо не дава усещането за обновяване и повишаване на енергията, както тренировка в басейн.

 

Учените са открили, че след плуване нивото на c-реактивния протеин намалява. Този протеин се счита за маркер за наличието на възпаление в организма. Това означава, че плуването инхибира процесите на възпаление в мускулите, помага да се възстановят по-бързо след тренировка и бягане.

 

Може да плувате в закрит басейн, но и да разнообразявате с водни занимания в естествени водни източници като реки, езера, море. Редувайте различните стилове, но ако умеете един – не е нужно да експериментирате с останалите.

 

Аква-джогинг или бягане във вода

 

 

Бягането във вода има много предимства. Може да се практикува не само в басейна, но и в природата. Основното нещо - да огледате дъното, за да не стъпите на остри предмети.

 

Когато атлетът преодолее съпротивлението на водата, краката му получават допълнително натоварване. Не забравяйте колко трудно е да се движите във вода. Вероятно сте го направили на почивка по време на водни игри и забавления.

 

Бягането във водата не е много травматично, ако сте сигурни в чистотата на дъното на естествения резервоар. С колани-тежести или тежести на глезените ще се задържите по-лесно във водата. Но и без тях тялото ви ще осигури достатъчно натоварване.

 

Разтягане, водни игри

 

Водата е идеалната среда за разтягане на мускулите. Тя поддържа, прави тялото по-леко. Водните игри работят върху разтягане и укрепване на мускулите почти незабележимо. Те, както и бягането, имат положителен ефект върху емоционалното състояние.

 

---


Тагове: Тренировки, За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени