Шрифт:

Физическите упражнения ни правят щастливи

Физическите упражнения ни правят щастливи
12-04-2019 09:54

Вероятно чувате по няколко пъти на ден, че физическите упражнения ви правят по-щастливи. Все някой някога ви е казвал, че спортът е здраве. Но предполагали ли сте някога, че редовните тренировки подобряват менталното ви здраве повече, отколкото физическото.
Изследователи от Йейл и Оксфорд доказват точно това в последния си труд. В проучването, публикувано в The Lancet, изследователите разглеждат данни относно физическото състояние и психическото настроение на над 1.2 милиона американци.
Участниците бяха помолени да отговорят на следния въпрос: "Колко пъти сте се чувствали зле в ментално отношение за последните 30 дни, т.е. изпитвали ли сте стрес, депресия или други емоционални проблеми?"
Следващите запитвания засягали доходите и физическата им активност, като тя не се свеждала само до спорт, а до дейности като чистене, косене на ливада и пр.
Активните хора живеят по-щастливо
Учените открили, че хората, живеещи активно, се чувстват зле средно по 35 дни на година, докато тези със застоял начин на живот добавят към цифрата средно по още 18 дни, в които не са щастливи.
Друг интересен извод, до който стигат учените, разглеждайки и доходите на участниците, е, че активните хора се чувстват точно толкова добре, колкото хората, печелещи много пари.
Основната идея на анализите сочи, че за да се чувствате психически добре, трябва да изкарвате повече от 25 000$ годишно или просто да спортувате. А ако съчетавате двете, още по-добре за вас.
Претоварването има обратен ефект
Вече знаете, че упражненията допринасят не само за мускулатурата и костите ви, но и за умственото ви и емоционално благоденствие.
В интервю за Die Welt авторът на изследването Адам Чекуд от университета Йейл споделя малко повече за проучването си:
"Връзката между продължителността на тренировката и умственото натоварване е U-образна. Проучването установи, че физическата активност допринася за по-доброто психично благополучие, само когато е в рамките на определен период от време." Всяко последвало този период упражнение ще натовари психиката ви и ще остави тялото ви стресово състояние.
Според изследванията най-подходящите тренировки са от три до пет пъти седмично, а средната продължителност на една тренировка трябва да бъде минимум 30 минути и не повече от 60.
Надхвърлите ли един астрономически час, физическата активност ще име обратен ефект. За трениращите по повече от три часа на ден е характерно да страдат много повече от стрес и тревожност, отколкото тези, които изобщо не се движат.
Ако не сте особено спортни натури, но искате да подобрите здравословното състояние на умa си, не отлагайте повече спорта. Той просто трябва да стане част от ежедневните ви навици.
Източник: Framar.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени