Шрифт:

Тренировки за сила с метода Каатсу

Тренировки за сила с метода Каатсу
13-04-2019 09:12

Общоприето е, че за ефективно повишаване на мускулната маса и сила е необходимо да се тренира с по-големи тежести. С един метод, създаден в Япония, може да се постигнат същите ефекти, но с по-малки натоварвания. Той се нарича Каатсу и по същество представлява затягане с турникет над работещата група, например при работа за бицепс или трицепс, турникета се поставя на ръката точно под рамото. С тези неортодоксален метод може да се работи само с 20-30% от максималните възможни тежести за 1 повторение, като се правят серии до отказ, а стягането ограничава притока на кръв към мускулите.

 

Повишаване на силата

 

Забележителната ефективност на Каатсу отчасти се дължи на активирането на бързо потрепващите мускулни влакна, тъй като тази техника намалява нивата на кислород до работещите мускули, поради затрудненото кровообращение.

 

Намаляването на наличния кислород в мускулните клетки ги подтиква да произвеждат повече енергия без кислорода (анаеробно), което активира бързо потрепващите влакна. Тези влакна имат по-голям потенциал от бавно потрепващите и като се стимулират чрез Каатсу, те ще развият бързо мускулната ви сила.

 

В едно японско проучване се вижда, че трениращите този метод увеличават значително силата си. Първата група работи с ниска интензивност и с 30% от тежестта, с която може да направи максимум 1 повторение, като упражнението е трицепс екстензии и се прави в серия до отказ, с пристегнати с турникети ръце. Втората група работи със същото упражнение, но този път се работи с висока интензивност и тежест 80% от максималната за 1 повторение, като тук ръцете са свободни и няма пристягане.

 

В края на проучванията се установява, че двете групи имат много близко развитие по отношение на силата.

 

В друго проучване отново участват 2 групи, те тренират по един и същ начин, но едните използват метода Каатсу, а другите не. Групата с турникетите в края на изследването имат по-добри показатели за сила, подобрили са функцията на съдовия ендотел и циркулацията на периферната кръв.

 

По-малко болка за по-голям мускулен растеж

 

Правилното изпълнение на метода Каатсу позволява притока на кръв към мускулите, но с леко ограничение. Адекватното ограничаване на кръвообращението може да се постигне чрез увиване на ластична лента, ластичен бинт или турникет точно над мускула, който искате да тренирате, без да пристягате прекалено силно, тъй като не трябва напълно да спрете притока на кръв от съображения за безопасност.

 

При стандартния подход е необходимо да оставите на мускула достатъчно време, за да се предизвикат биохимични и физиологични ефекти, които да го предизвикат да расте. 20 минути са напълно достатъчни.

 

Обикновено се изпълняват 4-5 серии, като се използват тежести, които са около 20-30% от максималната тежест, която можете да вдигнете само в 1 повторение. В първата серия се правят 30 повторения, а следващите 4 са с по 15. Почивката между сериите е 1 минута.

 

Каатсу е доста мощен инструмент за генериране на мускулна маса и повишаване на силата. Методът обаче има и недостатък, и това е болката, която се усеща, а трениращият чувства усилието си доста по-голямо от реалното. Това от своя страна води до стрес за мускулите, а нали съм ви казвал и друг път, именно това ги кара да се опитват да се адаптират като растат и повишават силата си. И въпреки тази болка, потенциалните ползи могат да компенсират до голяма степен чувството за дискомфорт.

 

Все пак, учени от университета в Индиана тестват и модифицирана версия на метода Каатсу, като те намаляват стягането на маншета с 50% и намаляват 30-те повторения, които са част от протокола на оригиналния метод. Това, което те виждат е, че реалните резултати са по-ниски от тези на оригиналния метод, но пък болката е значително по-слаба, така че ако имате нисък праг на болка, можете да заложите и на този вариант. Естествено, ефективността няма да толкова висока, но все пак ще е задоволителна.

 

Източник: Framar.bg

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Тренировки
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени